Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Πως η Κύπρος (μας) από τα… χέρια των Ρώσων πέρασε στο μνημόνιο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Χρονικό θρίλερ για την Κύπρο, που περνά πλέον στην εποχή του μνημονίου παρά τις αντιστάσεις, όπως φάνηκε προς στιγμήν, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τις προσπάθειές του να αναζητήσει από αλλού, πιθανότατα από τη Ρωσία, τα δάνεια που χρειάζονταν για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Προσπάθειες που εάν έγιναν, αποδείχτηκαν άκαρπες. Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν μόλις δύο 24ωρα, από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, για να αλλάξουν όλα τα δεδομένα. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Αλήθεια», «Από το όχι στο ναι σε μια νύχτα» που ουσιαστικά αποτύπωνε τη μεγάλη αλλαγή. Ο Δημήτρης Χριστόφιας, που μόλις την Τετάρτη χτυπούσε το χέρι στο τραπέζι λέγοντας ότι δεν θα υπογράψει μη διαχειρίσιμο μνημόνιο, άλλαξε πλεύση, υποκύπτοντας προφανώς στις πιέσεις όχι μόνο των δανειστών αλλά και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

«Ο Φιλελεύθερος» περιέγραφε ως εξής τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης που κορυφώθηκε με την αποχώρηση της τρόικας από τη Λευκωσία την Πέμπτη: «Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, που χρειάστηκε να προειδοποιήσει ξανά την Πέμπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επερχόμενη κατάρρευση. Ο κ. Δημητριάδης επικοινώνησε από τη Φρανκφούρτη με τον Πρόεδρο και του εξήγησε ότι η μη υπογραφή συμφωνίας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Την παραδοχή ότι η κυβέρνηση προχώρησε με τη συμφωνία για το μνημόνιο λόγω εκπνοής της διορίας που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου που είπε: «Δυστυχώς, χρειάστηκε να καταφύγουμε στον μηχανισμό, με στόχο να ανακεφαλαιοποιήσουμε συγκεκριμένη τράπεζα, για να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία». Σχεδόν ταυτόχρονα ο οίκος Fitch προχωρούσε σε νέα υποβάθμιση τριών κυπριακών τραπεζών.

Στήριξη 17,5 δισ.€


Το μνημόνιο, όπως όλα δείχνουν, περιλαμβάνει στήριξη ύψους 17,5 δισ. ευρώ. Τα 10 δισ. αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 5 δισ. τις ανάγκες του κράτους και την αναχρηματοδότηση χρέους και τα 2,5 δισ. την πιθανή αποπληρωμή του ρωσικού δανείου το 2016, εάν δεν επιμηκυνθεί η διάρκεια ισχύος του. Στην ανακοίνωση την Παρασκευή της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνεται ότι το θέμα του πραγματικού ύψους του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα ξεκαθαρίσει στις αρχές Δεκεμβρίου με την ενδιάμεση έκθεση της εταιρίας (Pimco) στην οποία έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει πλέον στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Αφού συμπληρωθεί και αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2013, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από τον Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει». Στην ανακοίνωση της τρόικας αλλά και του επιτρόπου Ολι Ρεν αναφέρεται ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις αντίστοιχες έδρες (της κάθε αντιπροσωπίας) τις επόμενες εβδομάδες και στο Eurogroup.

Οι περικοπές και το «Οχι» στις ιδιωτικοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές στους μισθούς στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, για το 2013 προβλέπονται μειώσεις που ξεκινούν από 6,5% για μισθούς από 1.001 έως 1.500 ευρώ και φτάνουν στο 12,5% για μισθούς άνω των 4.001 ευρώ. Από το 2014, αυξάνονται οι περικοπές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, παγώνουν οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, ενώ διαπιστώνεται και καταγράφεται η ανάγκη μείωσης, κατά 5.000 θέσεις, στο Δημόσιο, για την περίοδο του μνημονίου. Από την 1-1-2013 θα φορολογούνται επιδόματα στην κρατική μηχανή, θα καταργηθούν αρκετά, ενώ όσα θα συνεχίσουν να υφίστανται, θα φορολογούνται κατά 15%. Αλλάζει επίσης το ωράριο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ΑΤΑ παγώνει ως το 2016. Οσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισ. ευρώ τα οποία οφείλει το κράτος στο Ταμείο. Ως προς το φυσικό αέριο, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι δανειστές αποδέχτηκαν τις κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας, σύμφωνα με τις οποίες μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο θα αξιοποιείται για την ανάπτυξη και τη δημιουργία υποδομών. Θετική κατάληξη φαίνεται να υπήρξε στο θέμα της CYTA και της Αρχής Λιμένων Κύπρου, καθώς συμφωνήθηκε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί δεν θα ιδιωτικοποιηθούν, εκτός και αν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο.

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα κυπριακά συνδικάτα, που με ανακοινώσεις τους χαρακτηρίζουν σφαγιαστικό το μνημόνιο και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις. Πάντως, σχεδόν έξι στους 10 Ελληνοκυπρίους (58%) εγκρίνουν την υπογραφή μνημονίου από την κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου.

Ε.Ε.: Ο προϋπολογισμός 2014-2020 και το βέτο στις εκπτώσεις από Γερμανία-Αγγλία

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό 2014-2020 δεν επιφύλαξε εκπλήξεις. Αλλωστε, η «ενωμένη» Ευρώπη είναι συνηθισμένη πλέον από ναυάγια που συνήθως προκαλούν οι ισχυροί.

Πρωταγωνιστής αυτήν τη φορά ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προσήλθε στις Βρυξέλλες κουνώντας το χαρτί του βέτο, μια κίνηση προαποφασισμένη με δεδομένη και την ανταρσία στο εσωτερικό των Τόρις. Η αδιαλλαξία της Βρετανίας αλλά και της Γερμανίας για τις εκπτώσεις στον προϋπολογισμό ήταν άκαμπτη και κανείς δεν μπορούσε να τους πείσει ότι έπρεπε να εγκρίνουν έναν προϋπολογισμό με γενναία κονδύλια για την αγροτική οικονομία, κάτι που διακαώς επιδίωκε η Γαλλία.

Το όλο ζήτημα παραπέμπεται πλέον τον Φεβρουάριο του 2013, κάτι που είχε άλλωστε προαναγγείλει από την πρώτη ημέρα της Συνόδου η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Το νέο σχέδιο που κατέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη από τον Κάμερον που υποστήριξε: «Θεωρώ ότι δεν υπήρξε σε αυτό το στάδιο ικανή πρόοδος. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε παιχνίδια. Το θέμα δεν είναι να μεταφέρουμε χρήματα από έναν τομέα του προϋπολογισμού σε έναν άλλον. Πρέπει να περικόψουμε δαπάνες που δεν μπορούμε να αντέξουμε. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, αυτό πρέπει να συμβεί και εδώ».

Στη νέα πρότασή του, ο κ. Ρομπάι διατήρησε την αρχική θέση του για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποίησε την κατανομή των πόρων: αύξηση για την κοινή αγροτική πολιτική και την πολιτική της συνοχής, μείωση των δαπανών για την έρευνα και την καινοτομία, αλλά χωρίς να θιγούν οι διοικητικές δαπάνες. «Οι καιροί απαιτούν έναν μετριοπαθή προϋπολογισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει επώδυνες περικοπές» δήλωσε αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 2009. Βάσει των προτάσεων Ρομπάι, στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 11,2 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και από το Ταμείο Συνοχής. Επιπλέον, τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη θα ήταν της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό προσπαθώντας να τον πείσει. Μάλιστα, η συνάντηση έγινε παρουσία του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος πρόσκειται στη βρετανική θέση υπέρ των επιπλέον περικοπών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία. Στάθηκε αδύνατο.

Το Λονδίνο ζητούσε μεγαλύτερες περικοπές απ’ όσες είχε προτείνει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, με τον Κάμερον να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη χώρα του να διαφυλάξει «τη βρετανική έκπτωση», που είχε κατοχυρώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1984. Παρίσι και Μαδρίτη είχαν απορρίψει προ ημερών προσχέδια του προϋπολογισμού που πίστευαν ότι περνούσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους. Με βέτο, ζητώντας περισσότερα κονδύλια για την Ιταλία απειλούσε και ο Μάριο Μόντι, την ίδια στάση τήρησαν και η Πορτογαλία και η Ισπανία, από τους σημαντικότερους αποδέκτες των επιδοτήσεων για την αλιεία.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...

Προς νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη που έφερε η πανδημία

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το 2021. Παράταση και για τις τρέχουσες ρυθμίσεις, αρκεί να έχει πληρωθεί η δόση ΝοεμβρίουΓράφουν και σβήνουν στο υπουργείο...