Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Πως η τρόικα επέβαλε 3,5 δισ. επιπλέον μέτρα

Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο που δεν έχει δυνατότητα να ξεπεράσει την ταχύτητα των 80 χιλιομέτρων την ώρα. Παρ’ όλα αυτά και ενώ το ξέρει ο ιδιοκτήτης του, το φορτώνει με αποσκευές και πατάει λυσσασμένα το γκάζι, προκειμένου να το κάνει να πάει ταχύτερα. Το αποτέλεσμα είναι κάποια στιγμή το Ι.Χ. να «τινάξει τα πέταλα» και ο ιδιοκτήτης στη συνέχεια να κάθεται στην άκρη του δρόμου, περιμένοντας χείρα βοηθείας από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Σε μια πολύ επαχθέστερη συμφωνία από εκείνη που υπέγραψαν οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Λ. Παπαδήμος τον περασμένο Μάρτιο οδηγούν, κατά τα φαινόμενα, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Οπως όλα δείχνουν καταλήγουμε σε ένα φιάσκο, που θα παρουσιαστεί ως το μη χείρον βέλτιστον. Τούτο συνίσταται στο να πληρώσει η χώρα -και κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα- όλες τις αστοχίες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Μνημονίου. Εξέλιξη που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενη, καθώς για όλα τα αποτυχημένα προγράμματα που έχει εφαρμόσει στην ιστορία του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ουδέποτε έχει αποδεχθεί ότι βαρύνεται έστω με ένα μικρό μέρος της ευθύνης για σχεδιαστικές αστοχίες ή παραλείψεις. Αντίθετα, επέλεγε τη βολική εκδοχή στοχοποιώντας για την αποτυχία τα κράτη τα οποία δεν εφάρμοζαν με συνέπεια τα προγράμματα.

Ετσι και στην περίπτωση της Ελλάδας, παρ’ όλο που είναι πασιφανές ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα, αυτό που διατύπωσε στη γλώσσα του ΔΝΤ η ίδια η Λαγκάρντ ως «κενό χρηματοδότησης για το 2013» αντί να πράξουν το αυτονόητο, αναθεωρώντας την αρχική σύμβαση, όπως θα έκανε οποιαδήποτε τράπεζα που διαπίστωνε ότι η επιχείρηση που έχει δανείσει δεν τα βγάζει πέρα, το ΔΝΤ και η τρόικα συμπεριφέρονται ως κοινοί τοκογλύφοι. Απαιτούν από την Ελλάδα ακόμη περισσότερα μέτρα για το 2013, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ αξιώνουν τα «μη προσδιορισμένα μέτρα» ύψους 5,5% του ΑΕΠ, τα οποία είχαμε συμφωνήσει τον περασμένο Μάρτιο να εφαρμοστούν τη διετία 2013-2014, να ληφθούν εδώ και τώρα εντός του 2013. Η σύμβαση του Μνημονίου όμως προέβλεπε ότι τα μη προσδιορισμένα μέτρα το 2013 θα αντιστοιχούσαν μόλις στο 3,8% του ΑΕΠ.

Η αξίωση της τρόικας, εκτός του ότι παραβιάζει το Μνημόνιο, προκαλεί και εντύπωση για το πώς είναι δυνατόν την ώρα που ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι «θα τηρήσουμε όλες μας τις δεσμεύσεις», η χώρα να μη διαπραγματεύεται διεκδικώντας να τιμήσει και η τρόικα τη δική της υπογραφή;

Η τελευταία, επιλέγοντας την «αλά καρτ» τήρηση του Μνημονίου εμμένει στις απαιτήσεις της οι οποίες ακυρώνουν στην ουσία και τα περισσότερα οφέλη από την επιμήκυνση του προγράμματος (όταν και εφόσον αυτή παραχωρηθεί), καθώς ο καταιγισμός των φόρων και των περικοπών θα έχει συμφωνηθεί για το 2013. Αλλωστε και οι ίδιοι παραδέχονται κομψά ότι το πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές.

Το μόνο ορατό αποτέλεσμα που έχει προκύψει μέχρι στιγμής από τη διαπραγμάτευση είναι η δέσμευση της χώρας ότι θα επιτύχει μέχρι κεραίας τους ποσοτικούς στόχους του Μνημονίου για το 2013, παρ’ όλο που αυτοί έχουν καταστεί ανέφικτοι εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης.

Το αδιανόητο όμως είναι ότι δεχθήκαμε να καλύψει η χώρα το χρηματοδοτικό κενό του 2013 με ακόμη μεγαλύτερες περικοπές οι οποίες, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ανεβάζουν το πακέτο των μη προσδιορισμένων μέτρων του 2013 στα 9 δισ. ευρώ.

Αν υπολογιστεί όμως ότι το ΑΕΠ το 2013 θα έχει μειωθεί στα 185 δισ. ευρώ (αντί των 203 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Μνημόνιο του Μαρτίου) προκύπτει ότι μέσα σε ένα χρόνο η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών οι οποίες αντιστοιχούν στο 4,9% του ΑΕΠ, τις οποίες όμως -σύμφωνα με το Μνημόνιο του Μαρτίου- οφείλαμε να κατανείμουμε σε βάθος διετίας.

Ομως το πακέτο δεν περιορίζεται μόνο στις μειώσεις δαπανών, καθώς ήδη μέχρι στιγμής έχουν προστεθεί και τα 2 δισ. ευρώ από τη φορολογία.

Συνολικά όλο το πακέτο θα φθάσει τη διετία (μαζί με τις όποιες περικοπές προγραμματίζονται για το 2014) αισίως στα 13,5 με 14 δισ. ευρώ. Ποσό που ξεπερνάει τα 11,5 δισ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ του περασμένου Μαρτίου, αγγίζοντας το 7,5% του ΑΕΠ.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Εκοψαν έως τώρα 4,9 δισ. από συντάξεις, 1,7 από μισθούς και 1,2 από επιδόματα

Καταιγίδα μέτρων σκληρών 9 δισ. ευρώ, που θα αλλάξουν προς το χειρότερο τη ζωή των Ελλήνων έρχονται το 2013. Η τρόικα έχει κόψει μέχρι τώρα 4,9 δισ. από συντάξεις, 1,7 από μισθούς και 1,2 από επιδόματα και έπεται συνέχεια το 2014, με νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι κατά κατηγορία τα ακόλουθα:

Συντάξεις

-Αυξάνεται από 15 σε 20 έτη το κατώτατο όριο που απαιτείται για τη θεμελίωση του δικαιώματος χορήγησης της κατώτατης σύνταξης. Ουσιαστικά από 4.500 ένσημα στο εξής θα απαιτούνται 6.000 ένσημα για να πιάσει ένας εργαζόμενος το όριο αυτό.

-Μειώνονται όλες οι συντάξεις από 1.000 ευρώ και άνω. Το όριο αυτό αφορά κύριες και επικουρικές συντάξεις μαζί. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν την τρόικα να απαιτεί αύξηση στο ποσοστό μείωσης με βάση τα κλιμάκια που έχουν διαμορφωθεί. Ως τώρα τα ποσοστά περικοπής έχουν ως εξής: Για ποσά σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μείωση 4%, από 1.500 έως 2.000 ευρώ μείωση 8%-10%, από τα 2.000 ευρώ και άνω από 12%.

-Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

-Καταργούνται τα δώρα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

-Μειώνονται κατά 30 ευρώ οι συντάξεις του ΟΓΑ.

-Μειώνονται τα εφάπαξ σε 22 Τομείς Πρόνοιας έως 83%.

-Καταργούνται οι αυτόματες προαγωγές σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς και έτσι μειώνονται οι αντίστοιχες συντάξεις.

-Ανώτατο όριο στις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων μπαίνουν τα 720 ευρώ.

Επιδόματα

-Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στα οικογενειακά επιδόματα.

-Κατάργηση ΕΚΑΣ για συνταξιούχους άνω των 64 ετών.

-Καταργούνται εποχικά και ειδικά επιδόματα ανεργίας.

Μισθολογικά

-Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στον δημόσιο τομέα.

-Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Μεσοσταθμική μείωση αποδοχών έως και 20%.

-Μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά μέσο όρο 12%.

-Εφαρμογή διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα. Υπολογίζεται ότι υπό αυτό το καθεστώς θα υπαχθούν συνολικά 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως από φορείς και οργανισμούς που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν.

Φορολογικά μέτρα

-Ενιαίος φόρος στα ακίνητα με αφορολόγητο 100.000-200.000 ευρώ και επιβολή του και στα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια – πλην όσων ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες.

-Νέα κλίμακα φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών, με μέσο ή ενιαίο συντελεστή 35% και από το πρώτο ευρώ χωρίς αφορολόγητο. Πιθανώς να υπάρξουν και ενδιάμεσοι συντελεστές 20% και 30%.

-Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και τρεις κλίμακες με συντελεστές από 10%-35%, αν και υπάρχουν εισηγήσεις ο ανώτερος συντελεστής να παραμείνει στο 45%.

-Μέση φορολογική επιβάρυνση 35% στις επιχειρήσεις.

-Κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε φυσικά πρόσωπα (η έκπτωση 10% από τόκους στεγαστικών, ιατρικές δαπάνες κ.λπ.).

-Φορολόγηση ΕΚΑΣ επιδομάτων τρίτεκνων.

-Αύξηση του ειδικού φόρου στο υγραέριο κίνησης για να φτάσει τα επίπεδα του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης.

-Αύξηση εμμέσων φόρων σε τσιγάρα, ποτά.

-Φορολόγηση των αγροτών με βιβλία και στοιχεία και με συντελεστή 7%.

{{-PCOUNT-}}44{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ