Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Πώς ο Κουρής βούλιαξε μέσα (σε δύο χρόνια) τα Metropolis

Μέσα σε δύο χρόνια, ο Ανδρέας Κουρής μετέτρεψε ένα πανίσχυρο όνομα στον χώρο του λιανικού εμπορίου, την ιστορική αλυσίδα προϊόντων ψυχαγωγίας Metropolis, σε «κουφάρι». Οφείλει εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ, στο Ελληνικό Δημόσιο από ΦΠΑ, στις τράπεζες, σε δισκογραφικές εταιρίες (κάποιες μικρές ήδη έκλεισαν…) και σε περίπου 200 εργαζομένους, οι περισσότεροι από τους οποίους περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις και δεδουλευμένα μηνών.

Πρόσφατα καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 2,5 ετών με τριετή αναστολή, έπειτα από αγωγή εννέα εργαζομένων, ενώ ακολουθεί βροχή αντίστοιχων αγωγών από προσωπικό και προμηθευτές. Ανέτρεψε ακόμα και δικαστική απόφαση (προσωρινή διαταγή) με την οποία απαγορευόταν η μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων της Metropolis, ώστε να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. Ετσι, ο Ανδρέας Κουρής εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος και δεν πτοείται. Αφού έκλεισε το σύνολο των καταστημάτων, άνοιξε ένα «παραμάγαζο» στη Σταδίου, μέσω του οποίου πουλάει μισοτιμής ό,τι έχει απομείνει στις αποθήκες. Κατάφερε να κρυφτεί πίσω από μια αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα που δεν μπορεί να γίνει δεκτή, γιατί η Metropolis δεν είναι πλέον βιώσιμη και δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης.

Τον συγκεκριμένο μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου με το «κανόνι» των πολλών εκατομμυρίων στην αγορά, που ελέγχει και το τηλεοπτικό κανάλι MAD, επέλεξε πρόσφατα η διοίκηση της ΕΡΤ προκειμένου να αναθέσει απευθείας τη μετάδοση του τελικού του ελληνικού διαγωνισμού για τη Eurovision! Μάλιστα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε συνοδεία των ΜΑΤ, καθώς στον χώρο είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι της Metropolis που παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες και προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο Ανδρέας Κουρής συνεχίζει ακάθεκτος την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Πρώην στελέχη της Metropolis και εργαζόμενοι επί πολλά χρόνια υποστηρίζουν ότι η κατάρρευση της εταιρίας ήταν προμελετημένο σχέδιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέσω αυτής οι άλλες δραστηριότητες του Ανδρέα Κουρή στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ακόμα και σήμερα αδυνατούν να εξηγήσουν πώς βούλιαξε μέσα σε λίγους μήνες μια εταιρία η οποία στις αρχές του 2010, όταν απέκτησε τον πλήρη μετοχικό έλεγχο, παρουσίαζε ημερήσια έσοδα που έφταναν τα 150.000 ευρώ! «Μέσα σε λίγους μήνες εξαφανίστηκε ετήσιος τζίρος περί τα 18.000.000 έως 20.000.000 ευρώ» υποστηρίζει πρώην στέλεχος της εταιρίας, που γνώριζε τη δραστηριότητα των διαφόρων θυγατρικών οι οποίες είχαν υπό τον έλεγχό τους τα 15 καταστήματα ανά την Ελλάδα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι κάποιοι συμβούλευσαν τον Ανδρέα Κουρή να αποκτήσει μια εταιρία λιανικής, ώστε μέσω αυτής να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα, αφού οι πελάτες πληρώνουν με μετρητά ή με κάρτες και άρα μπαίνει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία. «Από την πρώτη ημέρα είχε αποφασίσει να τη βουλιάξει» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, που προσπαθούν επί μήνες να εισπράξουν τα δεδουλευμένα. Οταν αγόρασε τα Metropolis, η εταιρία διέθετε κεντρικό κατάστημα 4.000 τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα, δύο καταστήματα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και παρουσία σε κεντρικές αγορές όπως το Κολωνάκι, το Χαλάνδρι, ο Πειραιάς, η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη κ.λπ. Απασχολούσε περισσότερους από 300 εργαζομένους και ήταν κερδοφόρα.

«Από την ημέρα που απέκτησε τον πλήρη έλεγχο, άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές και σε λίγους μήνες δεν πλήρωνε κανέναν» υποστηρίζει πρώην εργαζόμενος της Metropolis. Ο ίδιος υπολογίζει ότι τα χρέη του Ανδρέα Κουρή προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε περίπου 2.500.000 ευρώ και ότι το «κανόνι» προς τις δισκογραφικές φτάνει τα 10.000.000 ευρώ. «Μόνο στις τρεις μεγάλες δισκογραφικές οφείλει περί τα 4.000.000 έως 5.000.000 ευρώ» συμπληρώνει ένας άλλος πρώην υπάλληλος της αλυσίδας καταστημάτων. Ο ίδιος προσθέτει ότι κάποιες μικρές εταιρίες που ασχολούνται με τη δισκογραφία δεν άντεξαν το «φέσι» του Ανδρέα Κουρή και έκλεισαν.

Οι οφειλές προς το προσωπικό ξεπερνούν τα 600.000 ευρώ, ενώ ακόμα και οι περίπου 20 που έχουν απομείνει πληρώνονται έναντι, υποστηρίζουν οι πρώην εργαζόμενοι οι οποίοι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο επιχειρηματίας συνεχίζει ανενόχλητος τη δραστηριότητά του με τα «χρήματα που χάθηκαν από τα Metropolis». Εκτός από τις τράπεζες, ο Ανδρέας Κουρής είχε καταφέρει να πάρει δάνειο και από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), το οποίο επίσης δεν αποπλήρωσε!

Το χρονικό των λουκέτων (από τον Ιούνιο του 2010)

Το κλείσιμο καταστημάτων Metropolis άρχισε έξι μήνες μετά την πλήρη εξαγορά τους, και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2010. Τον Ιούνιο του 2010 ο Ανδρέας Κουρής έκλεισε το κατάστημα Metropolis στην περιοχή του Κολωνακίου, ενώ δύο μήνες μετά έκλεισαν τα καταστήματα της Γλυφάδας και της Κρήτης και έγιναν οι πρώτες απολύσεις εργαζομένων. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η εταιρία μεταβίβασε ακόμα και το σήμα της! Τον Ιανουάριο του 2011 διεκόπη η λειτουργία του καταστήματος στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκείνη την περίοδο άρχισαν και οι πρώτες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Τον Αύγουστο του 2011 έκλεισε το κατάστημα της Κηφισιάς, τον Σεπτέμβριο του 2011 το κατάστημα του Πειραιά και τον Οκτώβριο το δεύτερο κατάστημα στο αεροδρόμιο.

Μέσα στο 2011 η Metropolis προχώρησε σε αρκετές απολύσεις χωρίς να καταβάλει τις νόμιμες αποζημιώσεις, ενώ εξακολουθούσε να οφείλει στους υπόλοιπους εργαζομένους δεδουλευμένα δύο μηνών. Πέρυσι τον Ιανουάριο έκλεισε και το κεντρικό κατάστημα και έδρα της επιχείρησης στην Πανεπιστημίου, ενώ εξακολουθούσε να προχωράει σε απολύσεις άνευ αποζημίωσης και να μην καταβάλλει δεδουλευμένα. Από τον Μάρτιο του 2012 έως σήμερα η εταιρία δεν έχει εμφανιστεί ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας που την κάλεσε τρεις φορές, ώστε να δώσει εξηγήσεις για τις οφειλόμενες αποδοχές και για τις απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις. Τον Ιούνιο του 2012 έκλεισε τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου The Mall και της Θεσσαλονίκης.

Αποκορύφωμα της παρελκυστικής τακτικής ήταν η εκδίκαση της πρώτης αγωγής που είχαν καταθέσει εννέα εργαζόμενοι. Την ήμερα της δίκης δεν εμφανίστηκε ούτε ο δικηγόρος του Ανδρέα Κουρή! Εμφανίστηκε η βοηθός του, η οποία υποστήριξε ότι ο δικηγόρος ήταν άρρωστος, σε μια προσπάθεια να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Το δικαστήριο επέβαλε τελικά στον επιχειρηματία την ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολή. Ωστόσο, ο τελευταίος δεν φαίνεται να πτοείται, ειδικά τώρα που οι φήμες τον φέρνουν να συνεταιρίζεται με τον Πάρι Κασιδόκωστα στο τηλεοπτικό κανάλι MAD.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ