Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Πως σώθηκε από θαύμα το Βατοπαίδι!

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάζει σήμερα (21 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο) η ιερά μεγίστη μονή Βατοπαιδίου τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας. Πιστοί από όλη την Ελλάδα βρίσκονται στο Βατοπαίδι για να προσκυνήσουν την αχειροποίητη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, της Παρηγορήτριας δηλαδή, που οι μοναχοί τιμούν ως προστάτιδά τους.

Σύμφωνα με την παράδοση, αρχές του 14ου αιώνα, στις 21 Ιανουαρίου, τελείωσε ο Ορθρος στο μοναστήρι. Οι πατέρες αποσύρθηκαν στα κελιά τους μέχρι να αρχίσουν τα διακονήματα, οπότε και θα άνοιγε η πύλη της μονής. Δεν γνώριζαν όμως ότι τους περικύκλωσαν πειρατές.

Ο ηγούμενος, ενώ βρισκόταν στον ναό, άκουσε μια φωνή. Κοίταξε γύρω του, αλλά δεν είδε κάποιον. Τότε αντιλήφθηκε ότι η φωνή προερχόταν από την εικόνα της Παναγίας, που βρισκόταν στον εξωνάρθηκα. «Μην ανοίξετε την πύλη της μονής. Αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές» του είπε η Παναγία. Εκπληκτος, ο ηγούμενος έζησε τότε ένα θαύμα. Η μορφή της Παναγίας ζωντάνεψε, όπως και ο μικρός Ιησούς που κρατούσε στην αγκαλιά της. Ο Χριστός κίνησε το δεξί χέρι του και έκλεισε το στόμα της Παναγίας, λέγοντας: «Μητέρα, μην το λες. Αφησέ τους να τιμωρηθούν, γιατί αμελούν τα μοναχικά καθήκοντά τους».

Τότε η Θεοτόκος σήκωσε ελαφρά το χέρι, συγκράτησε το χεράκι του Χριστού, έκλινε προς τα δεξιά το πρόσωπό της και είπε: «Μην ανοίξετε την πύλη. Και κοιτάξτε να μετανοήσετε, γιατί ο Υιός μου είναι οργισμένος μαζί σας».

Ο ηγούμενος διηγήθηκε στους Πατέρες όσα έζησε. Τότε όλοι μαζί διαπίστωσαν ότι η παράσταση της εικόνας είχε αλλάξει και δεν έμοιαζε καθόλου με την παλαιά εικόνα. Πλέον η Παναγία κρατούσε το χέρι του Χριστού κάτω από το στόμα της και έκλινε το κεφάλι της δεξιά. Χάρη σε αυτό το θαύμα, το μοναστήρι σώθηκε από τους πειρατές.

Η εικόνα θεωρείται αχειροποίητος, ότι δημιουργήθηκε με τη χάρη του Θεού μετά την εμφάνιση της Παναγίας, και της αποδίδονται δεκάδες θαύματα.

Θάνος Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ