Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Πως θα αξιολογηθούν οι «διαθέσιμοι»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δημόσιοι υπάλληλοι που εισήχθησαν στο Δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ καθώς και οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα λάβουν τη μεγαλύτερη μοριοδότηση κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Αυτοί κινδυνεύουν λιγότερο να οδηγηθούν στην έξοδο και να απολυθούν από το Δημόσιο, ενώ παράλληλα ως προς τα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδοτούνται με ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών. Αυτό προκύπτει από την απόφαση που εξέδωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απόφαση προβλέπει τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα, βάσει του Νόμου 4172/2013, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι προβλέπεται αφαίρεση μορίων σε περίπτωση εμπλοκής δημοσίου υπαλλήλου σε πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ ενισχύονται οι νεότεροι υπάλληλοι, αφού η μοριοδότηση των πρώτων χρόνων υπηρεσίας στο Δημόσιο είναι αυξημένη.

Οπως επισημαίνεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η διαδικασία της μοριοδότησης θα γίνει από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

«Με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σήμερα (σ.σ.: χθες) αναδεικνύουμε τις αρχές στις οποίες θα στηριχθούμε για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση· την αξιοκρατία, την αξιοσύνη, την εμπιστοσύνη, αλλά και την αυστηρότητα, όπου αυτή είναι επιβεβλημένη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα γίνεται κατανοητό και στον πλέον δύσπιστο ότι η αξιολόγηση όλων όσοι εισέρχονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας θα γίνει με τρόπο αντικειμενικό, δίκαιο και διαφανή, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά που έχουν εντοπιστεί στη Δημόσια Διοίκηση. Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή του ΑΣΕΠ, το οποίο αποτελεί θεματοφύλακα αξιοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης. Οι διαδικασίες που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση θα εφαρμοστούν άμεσα και απαρέγκλιτα από το σύνολο των υπουργείων και των εμπλεκόμενων φορέων».

Ειδικότερα, σε ισχυρή ασπίδα για την παραμονή των υπαλλήλων στο Δημόσιο αναδεικνύεται ο τρόπος εισαγωγής τους στο Δημόσιο, καθώς η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σήμερα προβλέπει ότι η μοριοδότησή τους θα γίνεται ανάλογα με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η διαδικασία πρόσληψής τους.

Τα μόρια

 

Την υψηλότερη βαθμολογία παίρνουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (30 μόρια), οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (30 μόρια), καθώς και όσοι εισήχθησαν με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (30 μόρια). Είκοσι πέντε μόρια παίρνουν όσοι εισήχθησαν κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία του άρθρου 18 του Νόμου 2190/1994, 20 με λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, 15 μέσω διαδικασιών με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ σε επιτροπή αξιολόγησης και 20 μέσω γραπτού διαγωνισμού προ ΑΣΕΠ.

Ως προς τα αντικειμενικά κριτήρια, μοριοδοτούνται με ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών για τις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, έως 5 μόρια παίρνει ο βασικός τίτλος σπουδών, 3 ο δεύτερος τίτλος σπουδών, 7 το διδακτορικό δίπλωμα, 4 ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, από 1 έως 3 η γνώση ξένης γλώσσας ανάλογα με το επίπεδο γνώσης. Για την κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 20 μόρια μπορεί να πάρει ο βασικός τίτλος σπουδών, 4 οι μεταλυκειακές σπουδές και από 1 έως 3 η γνώση ξένων γλωσσών.

Επιπλέον, μόρια παίρνει και η διοικητική εμπειρία, ωστόσο ενισχύονται οι νεότεροι υπάλληλοι, αφού είναι ιδιαίτερα αυξημένη η μοριοδότηση των πρώτων χρόνων υπηρεσίας στο Δημόσιο, ενώ σημαντική καινοτομία συνιστά η αφαίρεση, και μάλιστα με δραστικό τρόπο, μορίων σε περιπτώσεις όπου κάποιος υπάλληλος έχει εμπλοκή σε πειθαρχικά παραπτώματα. Δέκα μόρια χάνουν όσοι έχουν πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών, έως 20 όσοι έχουν τιμωρηθεί με στέρηση δικαιώματος προαγωγής από 1-5 έτη, στέρηση δικαιώματος συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένου οργανικής μονάδας και του έχουν αφαιρεθεί τα καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας, ενώ μείον 30 μόρια είναι όσοι έχουν υποβιβαστεί έως 2 βαθμούς ή έχουν παυθεί προσωρινά από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...

Αντιπολίτευση: Τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου είναι δολοφονικά

Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία ναι μεν υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα...