Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Πως θα διορθωθεί ο ΦΑΠ του 2010

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στις εφορίες θα πρέπει να καταφύγουν, εντός δύο μηνών, όσοι λάβουν λανθασμένα σημειώματα πληρωμής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και να ζητήσουν νέα εκκαθάριση του φόρου. Αναλυτικές οδηγίες προς τους φορολογουμένους παρέχει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που εξέδωσε και στην οποία περιγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1) Διόρθωση στοιχείων ακινήτων: Σε περίπτωση διαφωνίας του υπόχρεου με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα, ο φορολογούμενος δικαιούται να υποβάλει στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ νέα δήλωση με τα διορθωμένα στοιχεία των ακινήτων που είχε στην κατοχή του το 2010. Οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν ως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

2) Διόρθωση φορολογητέας αξίας ακινήτου: Στις περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων, όπως έχει προσδιοριστεί και αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα, και εφόσον τα στοιχεία του ακινήτου που αναγράφονται είναι σωστά, ο υπόχρεος μπορεί να υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση για νέα εκκαθάριση του ΦΑΠ.

Για την αποδοχή ή μη της αίτησης αποφασίζει ο προϊστάμενος της αρμόδιας ΔΟΥ. Εφόσον η αίτηση γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια ΔΟΥ προβαίνει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, η αρμόδια ΔΟΥ ενημερώνει επί αποδείξει τον υπόχρεο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει κατά της απορριπτικής απόφασης ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού Πρωτοδικείου.

Στις περιπτώσεις που η φορολογητέα αξία ακινήτων δεν είναι ορθή, λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, η ορθή εκκαθάριση πραγματοποιείται μετά τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη ΓΓΠΣ, κατόπιν ενημέρωσής της από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Διαδικαστικά θέματα

α. Για τις διορθώσεις των εκκαθαριστικών σημειωμάτων αρμόδιος είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ από τον οποίον εκδόθηκε το εκκαθαριστικό σημείωμα.

β. Οι δηλώσεις για τη διόρθωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων και οι αιτήσεις για τη χορήγηση απαλλαγής και τη διόρθωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων υποβάλλονται από τον υπόχρεο. Δηλώσεις και αιτήσεις που αφορούν την περιουσία ανήλικου προστατευόμενου τέκνου υποβάλλονται από τον υπόχρεο γονέα.

Τον ΦΑΠ του 2010 καλούνται να πληρώσουν όσοι είχαν το 2010 ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 400.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 0,1%. Η εκκαθάριση του ΦΑΠ έχει γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις, με την πρώτη να λήγει στις 31 Ιανουαρίου. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει από αυτό το χαράτσι περίπου 420.000.000 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σεισμός» για το έγκλημα διαρκείας! Η αποκάλυψη-σοκ της κυριακάτικης δημοκρατίας προκαλεί πολιτική θύελλα

Σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εκτόξευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η...

Στην εκκίνηση για… τσίμπημα οι Βρετανοί

Ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς καταπολέμησης του ιούΜία από τις πρώτες χώρες που θα...

Πέντε κινητά θα δώσουν απαντήσεις για τον φόνο της Τοπαλούδη

Δύο χρόνια μετά το φρικτό τέλος που είχε η Ελένη Τοπαλούδη, η Αστυνομία ευελπιστεί ότι θα λύσει τον γόρδιο δεσμόAν και έχουν περάσει δύο...

Πλακιωτάκης: Βρέθηκε θετικός, νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στον 9ο όροφο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, νοσηλεύεται από το Σάββατο με υψηλό πυρετό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης...

Ανάγκη ενίσχυσης και του ΕΚΑΒ με διασώστες

Παρότι βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις και μάλιστα σε 24ωρη βάση, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι «μέσα στο πρόβλημα» του...