Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Πώς θα φορολογηθούν οι αγρότες για το 2014

Ως επιχειρηματίες αντιμετωπίζει φέτος η Εφορία περίπου 620.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά τους φορολογεί με χαμηλότερο συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ (αντί με 26% που φορολογούνται οι υπόλοιποι επαγγελματίες-επιχειρήσεις)! Θεωρεί ότι τα εισοδήματά τους προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα και τους υποχρεώνει να τα προσδιορίζουν με βάση τα τιμολόγια, τις αποδείξεις και τα λοιπά παραστατικά που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει, ακόμη κι αν δεν είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαϊδου για το 2014:
Τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών θα προσδιοριστούν με έκπτωση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδα που εισέπραξαν από την πώληση των προϊόντων τους.
Στα ακαθάριστα έσοδά τους οι αγρότες θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις εισπράξεις όχι μόνο από τις χονδρικές αλλά και από τις λιανικές πωλήσεις των προϊόντων τους.

Για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων και την απόδειξη των δαπανών απαιτείται να έχουν εκδοθεί, να έχουν ληφθεί και σε κάθε περίπτωση να έχουν διαφυλαχθεί τα σχετικά φορολογικά στοιχεία.
Ενδεικτικά, οι αγρότες μπορούν να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών, εφόσον αποδεικνύονται με τα κατάλληλα παραστατικά:

  • αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων,
  • καλλιεργητικές δαπάνες,
  • δαπάνες άρδευσης,
  • δαπάνες για ημερομίσθια εργατών,
  • το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων,
  •  τόκους και έξοδα δανείων που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση και
  • αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2014 εισπράξεις από την πώληση των προϊόντων τους μέχρι 15.000 ευρώ απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, αλλά θα πρέπει να κρατούν τα τιμολόγια και τις αποδείξεις πώλησης που εκδίδουν. Οσοι εισέπραξαν από την πώληση των προϊόντων τους ποσά μεγαλύτερα των 15.000 ευρώ έχουν τη δυνατότητα να μην ενημερώνουν τα λογιστικά βιβλία τους, εφόσον τα συνολικά ακαθάριστα έσοδά τους από τις παραγωγικές δραστηριότητές τους δεν υπερέβησαν το 1.500.000 ευρώ. Ουσιαστικά, λογιστικά βιβλία ενημερώνουν όσοι έχουν έσοδα άνω του 1.500.00 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ