Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Πώς θα προετοιμαστείτε καλύτερα για την αναζήτηση εργασίας: Πρακτικές συμβουλές και πληροφορίες από ειδικούς Ανθρώπινου Δυναμικού

Πώς μπορεί κάποιος να κάνει την καλύτερη δυνατή εντύπωση για να κερδίσει μια θέση εργασίας; Πώς μπορεί, αν έχει χάσει τη δουλειά του, να τονώσει τις ικανότητές του και να παραμείνει σχετικός προς το επάγγελμά του μέχρι να ξαναβρεί δουλειά; Η εφημερίδα δημοκρατία απευθύνεται στους ειδικούς ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στην Ελλάδα, για να σας προσφέρει χρήσιμες συμβουλές. Σήμερα απαντά στις ερωτήσεις μας η Γλυκερία Αράπη, υπεύθυνη Ανθρωπίνου Δυναμικού της Actionaid Hellas, η οποία έχει βραβευτεί ως ένα από τα καλύτερα περιβάλλοντα εργασίας στην Ελλάδα.

Εκτός από τους χώρους της εταιρείας σας, πού δημοσιεύετε τις προσκλήσεις υποψηφιοτήτων για την πλήρωση κενών θέσεων εργασίας σε αυτήν;

Εκτός από την ιστοσελίδα μας, το intranet της διεθνούς οργάνωσης και έντυπη ανακοίνωση εντός του χώρου εργασίας, δημοσιεύουμε επίσης σε:

-Facebook σελίδα της οργάνωσης

-Προώθηση σε λίστες εθελοντών μας

-Στοχευμένη αποστολή σε σχολές, όπως ALBA, και σχετικά με τις θέσεις portals, όπως Marketing Week, HRProfessional, κλπ

-Στοχευμένη ενημέρωση ενδιαφερομένων για εργασία των οποίων έχουμε κρατήσει τα βιογραφικά

-Karriera.gr (όχι τα τελευταία 2 έτη λόγω αποστολής εκατοντάδων βιογραφικών τα οποία δεν μπορούμε να διαχειριστούμε)

Τι μορφή (είδος αρχείου, εσωτερική δομή και πληροφόρηση, μορφοποίηση κ.λπ.) επιθυμείτε να έχει ένα βιογραφικό για να είναι ελκυστικό προς εσάς;

PDF, μάξιμουμ 2 σελίδες για επαγγελματία με εμπειρία, όχι φωτογραφία, ευκολοδιάβαστο, με επεξηγηματική πληροφορία μάξιμουμ 2 γραμμές για τον τίτλο της εκάστοτε θέσης / εμπειρίας.

Κάνετε έρευνα στα social media για να ελέγξετε τους λογαριασμούς υποψηφίων εργαζομένων; Τι αναζητάτε να βρείτε σε αυτά;

Όχι.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που βλέπετε σε υποβληθέντα βιογραφικά σημειώματα ή στη συμπεριφορά υποψηφίων εργαζομένων;

-Φωτογραφία: η εξωτερική εμφάνιση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμπληρώνει την εικόνα του υποψηφίου και να παρουσιάζεται ως προσόν / κριτήριο επιλογής.

-Πολυσέλιδα βιογραφικά με παρουσίαση σεμιναρίων / συνεδρίων που έχει παρακολουθήσει ο υποψήφιος.

-Κακή μορφοποίηση, προχειρότητα.

Κοιτάζετε (εσείς ή κάποιος συνεργάτης σας) όλα τα βιογραφικά που κατατίθενται σε σχέση με μια κενή θέση εργασίας, ή περνούν από κάποιο ηλεκτρονικό πρόγραμμα επιλογής; Ποια είναι τα ανθρώπινα ή ηλεκτρονικά κριτήρια που θα φτάσουν ένα βιογραφικό στο γραφείο και στο πρόγραμμά σας;

Κοιτάζω η ίδια όλα τα βιογραφικά. Σε περίπτωση υποψηφιοτήτων για συγκεκριμένη θέση, τουλάχιστον 2 άτομα κοιτάζουν όλα τα βιογραφικά για short listing.

Τα κριτήρια είναι:

-Σχετικότητα με την θέση (εμπειρία, σπουδές)

-Τρόπος παρουσίασης της πληροφορίας

-Περιεχόμενο γράμματος κινήτρου (εάν ζητείται)

-Συνοδευτικό κείμενο e-mail.

Ποιος είναι σε γενικό πλαίσιο ο ιδανικός συσχετισμός εργασιακής εμπειρίας και εκπαίδευσης;

Εξαρτάται. Οι Μη Κυβερνητικές, Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις μπορεί να επιλέξουν υποψηφίους που προέρχονται από κερδοσκοπικά εταιρικά περιβάλλοντα, αλλά που το προσωπικό κίνητρο σε συνδυασμό με την επαγγελματική εμπειρία αρκούν για την κάλυψη των καθηκόντων. Για άλλες θέσεις, αναζητούμε υποψηφίους που έχουν ακολουθήσει συγκεκριμένη ακαδημαϊκή πορεία στα θέματα που χειρίζεται η ΜΚΟ (π.χ. ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα) και εργάζονται κυρίως σε σχετικούς χώρους.

Πώς θα συμβουλεύατε να προετοιμαστεί για interview κάποιος υποψήφιος;

Να γνωρίζει καλά το προφίλ του έργου του εν δυνάμει εργοδότη και να έχει κατανοήσει και ο ίδιος εις βάθος με ποιο τρόπο βλέπει τον εαυτό του ως εργαζόμενο στην συγκεκριμένη εταιρεία / οργάνωση (προσόντα, προστιθέμενη αξία, πλεονεκτήματα, πιθανά κενά, κίνητρα, εξέλιξη).

Overdressed ή Underdressed για ένα interview: Ποιο είναι χειρότερο;

Και τα δύο άκρα είναι σχετικά, καθώς εξαρτάται από το προφίλ του εργοδότη. Εάν πρέπει να διαλέξουμε, ίσως το χειρότερο είναι underdressed, καθώς μπορεί να παρεξηγηθεί ως δείγμα μη καλής προετοιμασίας, προχειρότητας και αδιαφορίας.

Από ποια ερώτηση περιμένετε να μάθετε τα περισσότερα για κάποιον υποψήφιο εργαζόμενο στο πλαίσιο ενός interview;

«Ποιος τομέας της θέσης / ποιες εργασίες δεν είναι το δυνατό σας σημείο;» Αν και όλοι είναι προετοιμασμένοι για μία τέτοια ερώτηση, η απάντηση που παρουσιάζει αδυναμίες, ακριβώς επειδή ο υποψήφιος έχε προετοιμαστεί, δείχνει αρκετά για το ήθος, την ειλικρίνεια και την εμπειρία του.

Τι σας έχει κάνει την καλύτερη εντύπωση σε κάποιο interview και τι τη χειρότερη;

Την χειρότερη εντύπωση μού έχει αφήσει υποψήφια που δεν είχε αποφασίσει εάν και για ποιο λόγο θα ήθελε να εργαστεί σε εμάς. Ήταν ιδιαίτερα εριστική και η συμπεριφορά της επεδείκνυε έπαρση και ενόχληση που της παίρνουν συνέντευξη! Την καλύτερη εντύπωση έχω από υποψήφια που ήξερε ακριβώς τα προσόντα της θέσης και μπορούσε με μετριοφροσύνη αλλά και ενθουσιασμό να «δει» τον εαυτό της σε αυτή την θέση, αναγνωρίζοντας μόνη της, χωρίς να ερωτάται, τους τομείς που δεν είχε εμπειρία.

Δίνετε στους υποψηφίους που δεν προσλαμβάνονται feedback για την εντύπωση που σας έκαναν;

Όχι, παρά μόνο αν μας ζητηθεί. Σε όσους δεν έχουν περάσει στο short list, απλά εξηγούμε ότι η εμπειρία και οι γνώσεις δεν είναι σχετικές ή δεν επαρκούν για τα προαπαιτούμενα τα θέσης.

Ψάχνετε για εργαζόμενους που θα είναι καλοί στη θέση για την οποία έχουν κάνει αίτηση, ή για υποψήφιους που έχουν πιθανότητες να αναλαμβάνουν διαρκώς υψηλότερες θέσεις στην καριέρα τους; Έχετε προγράμματα internships ή παρόμοια;

Που θα είναι καλοί στην θέση, αλλά χωρίς προσωπική διάθεση μονιμότητας. Έχουμε φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση σε διαφορετικά τμήματα (internships). Έχουμε επίσης τη δυνατότητα «απόσπασης» (secondment) για εργαζόμενούς μας εντός της ActionAid διεθνώς για συγκεκριμένο διάστημα.

Πώς έχουν αλλάξει (αν έχουν αλλάξει) τα κριτήριά σας για την πρόσληψη κάποιου σε σχέση με τις δημογραφικές, ποιοτικές και άλλες αλλαγές στο σύγχρονο μείγμα προσφοράς εργασίας;

Λόγω κρίσης, είναι πιο εύκολο να βρούμε πρώην στελέχη εταιρειών με επαρκή εμπειρία, οι οποίοι επιθυμούν πλέον να εργαστούν με λιγότερα χρήματα και με κοινωνικό σκοπό.

Τα μεγάλα χρονικά διαστήματα ανεργίας σε ένα βιογραφικό εκτιμούνται ως αρνητικά στοιχεία. Καθώς η γενική οικονομική συνθήκη τα κάνει όλο και πιο συνηθισμένα, πώς μπορεί να εκμεταλλευθεί, χωρίς ή με ελάχιστο οικονομικό κόστος, τον χρόνο του κάποιος υποψήφιος, για να παραμένει απασχολήσιμος;

Με εθελοντισμό και δια βίου εκπαίδευση. Ειδικά το πρώτο για τον τομέα τον ΜΚΟ είναι πολύ σημαντικό.

Τι οφέλη και τι προκλήσεις μπορεί να παρουσιάζει για την επαγγελματική του εξέλιξη η απόφαση κάποιου υποψηφίου εργαζομένου να κάνει αίτηση για πρόσληψη σε μία θέση εργασίας κατώτερη από την προηγούμενή του;

Για τον εργοδότη, το θετικό είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας που θα έχει σχεδόν από την αρχή ο εργαζόμενος λόγω εμπειρίας, όπως επίσης και η εμπιστοσύνη στη διεκπεραίωση του έργου χωρίς μεγάλη επένδυση στην παρακολούθηση και εκπαίδευση. Από την άλλη, χρειάζεται διαρκώς να ανανεώνονται οι γνώσεις που μπορεί να αποκομίσει ο εργαζόμενος, οι δημιουργικές ευκαιρίες, καθώς επίσης και να δίνεται ειλικρινής χώρος πρωτοβουλιών, ώστε να διατηρείται το κίνητρο και ο ενθουσιασμός του.

Έχετε κενές θέσεις εργασίας στην εταιρεία σας;

Προς το παρόν έχουμε δημοσιεύσει τη θέση Βοηθού Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Εσωτερικής Επικοινωνίας.

Πόσο χρονικό διάστημα έχει περάσει από την προηγούμενη πρόσληψη που εγκρίνατε;

3 μήνες.

Από πόσα interview έχετε περάσει εσείς;

3.

Ως υποψήφιος/α, έχετε κάνει εσείς κάποιο λάθος σε interview; Πώς το διορθώσατε;

Προσπάθησα να απαντήσω όπως θα νόμιζα ότι θα ήθελε ο εργοδότης, και όχι αυτό που θα ήθελα εγώ να πω. Υπέθεσα λάθος τι θα ήθελε να ακούσει και δεν κατάφερα βέβαια να εκφράσω ούτε τη δική μου πραγματική προσωπική άποψη. Το διόρθωσα σε επόμενη ερώτηση, αλλά νομίζω δεν ήταν αρκετό!

Ποια ερώτηση θα θέλατε να απευθύνουν προς εσάς οι υποψήφιοι εργαζόμενοι που συναντάτε;

«Πώς πραγματικά διαφέρει η εργασία σε ΜΚΟ από την εργασία σε εταιρεία;»

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}55{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ