Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Πως θα βλέπουμε από τις 20

Τέρμα το σήμα αναλογικής τηλεόρασης από τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Ιουλίου για όσους παίρνουν σήμα από τον Υμηττό.

Τα δημόσια κανάλια εθνικής εμβέλειας (όπως τα ΡΙΚ, Βουλή, Deutsche Welle, ΕΡΤ HD, ΒΒC), εκτός των ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, καθώς και τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα κλείσουν το αναλογικό τους σήμα και θα εκπέμπουν πλέον μόνο ψηφιακά. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 θα διακόψουν την αναλογική εκπομπή με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων 2012, στις 17 Αυγούστου 2012.

Υπολογίζεται ότι από το κέντρο εκπομπής του Υμηττού, χωρίς δυνατότητα εναλλακτικής λήψης αναλογικού τηλεοπτικού σήματος, εξυπηρετούνται περίπου 120.000 με 150.000 νοικοκυριά. Από την επικείμενη διακοπή επηρεάζονται το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, οι δυτικές ακτές των Κυκλάδων και οι νότιες ακτές της Ευβοίας.

Η ψηφιακή μετάβαση δεν αποτελεί μία ελληνική πρωτοβουλία. Ισχύει για όλες τις χώρες παγκοσμίως, με τελικό ορίζοντα υλοποίησης το 2015, βάσει απόφασης της Παγκόσμιας Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU). Η Ευρωπαϊκή Ενωση προτρέπει τις χώρες-μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να ολοκληρώσουν τη μετάβαση ως το 2012, όπερ και εγένετο στη χώρα μας με υπουργική απόφαση.

Στα άμεσα οφέλη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι η άψογη εικόνα και ο τέλειος ήχος. Επίσης, προσφέρει πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες, όπως ο Ηλεκτρονικός Οδηγός Προγράμματος, χάρη στον οποίο ο χρήστης μπορεί να προγραμματίσει εγγραφή προγράμματος, να πάρει πληροφορίες για το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη εκείνη τη στιγμή, καθώς και για το πρόγραμμα που ακολουθεί, ή όπως οι εκπομπές υψηλής ευκρίνειας και οι αμφίδρομες υπηρεσίες. Ο ψηφιακός πάροχος Digea παραχώρησε χθες στα γραφεία του συνέντευξη Τύπου προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις με σχετικές οδηγίες προς… τηλεθεατές.

Τι πρέπει να κάνετε για να παρακολουθείτε ψηφιακά:

Στην Αττική, ανάλογα την περιοχή, οι τηλεθεατές λαμβάνουν το τηλεοπτικό σήμα από τρία κέντρα εκπομπής, τον Υμηττό, την Αίγινα και την Πάρνηθα. Οι τηλεθεατές πρέπει να εξετάσουν προς τα πού «κοιτάει» η κεραία τους. Αν λαμβάνουν σήμα από την Αίγινα, βλέπουν ήδη και μόνο ψηφιακά από το 2010.

Αν κανείς επιθυμεί να συνεχίσει να βλέπει αναλογικά, μπορεί να στρέψει την κεραία του προς την Πάρνηθα, η οποία ανήκει στη δεύτερη φάση της μετάβασης και θα συνεχίσει προς το παρόν να εκπέμπει αναλογικά.

Αν οι τηλεθεατές λαμβάνουν σήμα από τον Υμηττό, για τη λήψη του επίγειου ψηφιακού σήματος χρειάζεται να διαθέτουν έναν αποκωδικοποιητή, δηλαδή μία ηλεκτρονική συσκευή η οποία συνδέεται με την τηλεόρασή τους και με την κεραία (δεν χρειάζεται να αγοράσουν καινούργια), την οποία θα χρειαστεί στη συνέχεια να στρέψουν προς το κέντρο εκπομπής του Υμηττού, το οποίο εκπέμπει ήδη ψηφιακά, και να επανασυντονίσουν στις συχνότητες 46 (674 MHz) τα κανάλια Alpha, Alter, ANT1, Μακεδονία TV και 47 (682 ΜΗz) τα κανάλια Mega, Σκάι, Star.

Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος δεν απαιτείται η αγορά καινούργιας τηλεόρασης. Ωστόσο οι τηλεθεατές θα πρέπει να αγοράσουν έναν αποκωδικοποιητή, ο οποίος, για να εκπέμψει ψηφιακά, θα πρέπει να είναι τεχνολογίας MPEG4. Διαφορετικά δεν θα λαμβάνουν εικόνα. Εναλλακτικά, εάν επιθυμούν να αντικαταστήσουν την παλιά τους τηλεόραση με μία νέας τεχνολογίας, πρέπει να βεβαιωθούν ότι διαθέτει ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή με την ένδειξη MPEG4. Τέτοιας τεχνολογίας είναι όσες τηλεοράσεις παράχθηκαν μετά το 2009.

Η αγορά ενός ψηφιακού δέκτη κυμαίνεται από 29-50 ευρώ, με τα δύο βασικά είδη αποκωδικοποιητών για τηλεόραση που διατίθενται στο εμπόριο να είναι Standard Definition και High Definition. Υπάρχουν βέβαια και αποκωδικοποιητές με υψηλότερο κόστος, οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα χαρακτηριστικά.

Τα πέντε «βήματα» της σύνδεσης

Είναι πολύ εύκολη. Γίνεται περίπου με τον ίδιο τρόπο που συνδέουμε ένα DVD.

Α) Συνδέετε το καλώδιο της κεραίας στην ειδική υποδοχή του αποκωδικοποιητή.

Β) Συνδέετε με ένα καλώδιο μεταφοράς ήχου και εικόνας τύπου SCART ή HDMI ή RCA τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση.

Γ) Βάζετε τον αποκωδικοποιητή στην πρίζα.

Δ) Συντονίζετε τον αποκωδικοποιητή χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ του και αφού έχετε διαβάσει τις οδηγίες του.

Ε) Για να συνεχίσετε να βλέπετε και τα αναλογικά προγράμματα των καναλιών που δεν έχουν γίνει ακόμα ψηφιακά, συνδέετε άλλο ένα καλώδιο κεραίας από την υποδοχή ANTENNA OUT (ή ANTENNA LOOP THROUGH ή RF OUT) του αποκωδικοποιητή στην υποδοχή της κεραίας της τηλεόρασης.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ