Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Πώς το κύκλωμα εκβιαστών έστηνε δήθεν ιερά σκάνδαλα

Με ψεύδη οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι διέσυραν ιερείς και Ιεράρχες, τους οποίους στο τέλος εκλιπαρούσαν να μην προβούν σε μηνύσεις. «Δικαιωμένος» αισθάνεται ο Κορίνθου Διονύσιος, που έπεσε θύμα τους

Ιδιαίτερες «σχέσεις» με την Εκκλησία είχε, όπως φαίνεται, το κύκλωμα των εκβιαστών δημοσιογράφων που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικό είναι ότι στις μεταξύ τους συνομιλίες τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούσαν εκκλησιαστικές «κωδικές» ονομασίες, προσπαθώντας να μη γίνουν αντιληπτοί. Για παράδειγμα, όταν αναφέρονταν σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τους αποκαλούσαν «ο αρχιμανδρίτης» ή «ο ιερέας», ενώ, όταν μιλούσαν γενικά για τους πολιτικούς, έλεγαν στη συνωμοτική γλώσσα τους «οι ιερείς».

Ωστόσο η εφημερίδα «Ακρόπολη» είχε ασχοληθεί πολλές φορές με δήθεν αποκαλύψεις που αφορούσαν την Εκκλησία, πετώντας λάσπη κατά ιερέων και Ιεραρχών. Αφού άφηναν να περάσει καιρός διασπείροντας ψεύδη, αν έβλεπαν ότι δεν ανταποκρίνονταν -οικονομικά- τα υποψήφια θύματά τους, ζητούσαν συγγνώμη και εκλιπαρούσαν να μη γίνουν μηνύσεις εις βάρος τους.

Φυσικά, δεν είναι πρώτη φορά που παρακμιακά έντυπα εκβιάζουν την Εκκλησία. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν πολλές φορές, ενώ ένα παρόμοιο κύκλωμα είχε αποκαλυφθεί και πριν από περίπου 10 χρόνια.

«Βρόμικος» πόλεμος

Η περίπτωση της «Ακρόπολης» και ο «βρόμικος» πόλεμος που έκανε η εφημερίδα στον Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο, τον οποίο ενέπλεκε σε ψεύτικο σεξουαλικό σκάνδαλο, είχαν προκαλέσει την κατάθεση μήνυσης από την Ιερά Σύνοδο και, τελικά, την καταδίκη της εφημερίδας, η οποία με πρωτοσέλιδα εκλιπαρούσε για… συγχώρεση! Νωρίτερα, βέβαια, ψευδώς ο εκδότης της απειλούσε ότι θα δημοσιοποιήσει σχετικό βίντεο, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, ουδέποτε είχε στη διάθεσή του.

Μήνυση κατά της συγκεκριμένης εφημερίδας είχε καταθέσει και ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο οποίος μάλιστα κατήγγειλε την εκβιαστική συμπεριφορά της. Ο Μητροπολίτης τότε σε ανακοίνωση ανέφερε ότι η «Ακρόπολη» τον εκδικείται επειδή υποστήριξε τον Μητροπολίτη Κορίνθου και πρόσθετε: «Mε καθυβρίζει, για να με εκδικηθεί, και αναφέρει ότι δεν πρέπει να ρίχνω μύδρους κατά των ομοφυλοφίλων, την ίδια στιγμή που η αυλή μου πνίγει το κουνέλι». Αυτή και μόνο η φράση είναι ενδεικτική του τρόπου δράσης του κυκλώματος.

Παράλληλα, η εφημερίδα συχνά πυκνά έγραφε για «σκάνδαλα» ιερέων, χωρίς να δίνει κανένα στοιχείο, με στόχο να πουλήσει φύλλα, διασύροντας το κύρος της Εκκλησίας. Μετά την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος, ο Μητροπολίτης Κορίνθου δήλωσε αποκλειστικά στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ότι νιώθει απόλυτα δικαιωμένος: «Αυτοί τη ζημιά που σκόπευαν να κάνουν τη διέπραξαν τότε και έδειξαν τον χαρακτήρα τους. Γι’ αυτό και τότε είχα πει ότι αφήνομαι στα χέρια του Θεού για την αθωότητά μου, ώστε να αναλάβει Αυτός τη δικαίωσή μου και να μην ανταποδώσω εγώ από την πλευρά μου. Είχα υποχρεωθεί και εγώ με τη σειρά μου να καταθέσω μήνυση, εφόσον ήμουν το θιγόμενο πρόσωπο, από τη στιγμή που είχε προηγηθεί μήνυση της Ιεράς Συνόδου. Στα δημοσιεύματα της εν λόγω εφημερίδας δεν εδημοσιεύτο το δικό μου όνομα, υπήρχε ανώνυμο δημοσίευμα, το οποίο όμως στην πράξη “φωτογράφιζε” εμένα. Βέβαια, στη συνέχεια -και όταν η Σύνοδος κατέθεσε τη μήνυση- ο εκδότης της εφημερίδας “Ακρόπολη” ζητούσε συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο επίσης είχαν εμπλέξει, και παρακάλεσε να μη γίνουν μηνύσεις, επειδή, όπως έλεγε, δεν είχε χρήματα να πληρώσει. Στη συνέχεια όμως έγραψε ότι ζητούσε συγγνώμη και από τον Μητροπολίτη Κορίνθου. Ετσι, απέκτησα δικαίωμα να καταθέσω μήνυση μαζί με αυτήν της Ιεράς Σύνοδου. Κατ’ αυτό τον τρόπο δικαιωθήκαμε και εγώ και η Ιερά Σύνοδος».

Τους πίστεψαν οι αφελείς, που φώναζαν: «Διώξτε τον πρόστυχο Δεσπότη»

Ο Μητροπολίτης Κορίνθου δηλώνει επίσης τα εξής για τον εκδότη Μαυρίκο: «Εφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι εγώ τους παρακάλεσα να μη γράφουν για μένα, επειδή θα έφτανα στο σημείο να αυτοκτονήσω. Εγώ όμως ουδέποτε μίλησα με κάποιον από αυτούς. Με το ίδιο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, βέβαια, εκβίαζαν και τον παλαιοημερολογίτη Μητροπολίτη της Κορίνθου κ. Παγκράτιο. Αυτόν, μάλιστα, εμφάνιζαν στις φωτογραφίες. Εγώ όμως ξεκαθάρισα κατηγορηματικά ότι δεν είχα καμία σχέση με το πρόσωπο της φωτογραφίας, αφού με κανέναν τρόπο δεν ταίριαζε με τον δικό μου σωματότυπο. Δεν προέκυπτε από πουθενά κάτι τέτοιο!» επισημαίνει ο κ. Διονύσιος.

Οι «πιέσεις» αυτές ασκούνταν μέσω των δημοσιευμάτων. Στον εκβιασμό που στήθηκε -και στον οποίο σωστά δεν ενέδωσε ο σεβασμιότατος- γινόταν αναφορά και στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τον οποίο επέπλητταν. «Εγραφαν ότι ο ένας προσπαθούσε να συγκαλύψει τις ενέργειες του άλλου και ότι εγώ τάχα είχα υποβάλει την παραίτησή μου στον Αρχιεπίσκοπο» προσθέτει ο κ. Διονύσιος. «Μπλέχτηκα σε μια υπόθεση, στην οποία δεν είχα καμία σχέση, με τον πιο χυδαίο τρόπο. Ολα αυτά είχαν αποτέλεσμα κάποιοι να παίρνουν τηλέφωνο και να λένε ότι είχαν βάλει βόμβα, και να ακυρώνονται έτσι οι εκδηλώσεις μας. Και από την άλλη, πήγαινα να λειτουργήσω τα Χριστούγεννα και έλεγαν κάποιοι προς το ποίμνιό μου: “Διώξτε τον πρόστυχο τον Δεσπότη”. Εκεί, δυστυχώς, είχαμε φτάσει!» σημειώνει ο Ιεράρχης πικραμένος για την απήχηση που είχαν τα εκβιαστικά δημοσιεύματα από τους «αφελείς».

Η απόφαση-δικαίωση υπέρ του Αρχιεπισκόπου και του κ. Διονυσίου στις αρχές του 2016 όριζε την καταβολή αποζημίωσης 20.000 ευρώ σε καθέναν από τους δύο και 30.000 στην Ιερά Σύνοδο. Ο εναγόμενος (εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολη») έως σήμερα δεν έχει καταθέσει έφεση στην απόφαση αυτή. «Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ότι έχω τη συνείδησή μου ήσυχη και καθαρή. Δεν επιδιώκω τίποτε άλλο πέρα από αυτό» καταλήγει ο κ. Διονύσιος.

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ