Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Πως ξαφνικά η Κύπρος εξελίσσεται σε «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ολοένα και πιο περίπλοκο γίνεται το ζήτημα της στήριξης της κυπριακής οικονομίας, αποδεικνύοντας ότι η «μικρή» Μεγαλόνησος εξελίσσεται στη νέα καυτή πατάτα της ευρωκρίσης. Και μπορεί ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή να δηλώνει ότι η μικρή Κύπρος δεν άντεξε το ελληνικό «κούρεμα», είναι όμως βέβαιο ότι το μαρτύριο της σταγόνας που καλείται να υποστεί η χώρα του δεν οφείλεται σε αυτό, αλλά στην πολιτική του Βερολίνου και των Βρυξελλών, που επαναλαμβάνουν τους ίδιους χειρισμούς με την περίπτωση της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και η απροθυμία των ευρωπαϊκών μηχανισμών να κινητοποιηθούν έγκαιρα για την παροχή βοήθειας δείχνουν ότι η κυπριακή κρίση εξελίσσεται κατά τα ελληνικά πρότυπα. Οπως το έθετε ανάλυση του Reuters, ενώ το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας αποτιμάται σε μόλις 18 δισ. ευρώ, καθιστώντας την τη τρίτη μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης, τα προβλήματα που εγείρει είναι από τα πιο περίπλοκα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, καθώς συνδυάζουν στοιχεία από Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναλυτών τοποθετούν τη βοήθεια που θα χρειαστεί η Κύπρος για να «σταθεί ξανά στα πόδια της» στα 17,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 10 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος και τα εναπομείναντα 7,5 δισ. ευρώ για τη λειτουργία του κράτους. Ενώ το ποσό αυτό είναι μικρό σε ονομαστικούς όρους, συνιστά περίπου το 100% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος του νησιού, καθιστώντας το πακέτο διάσωσης της Κύπρου το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη και κατά τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που δόθηκε στην Πορτογαλία το 2011.

Σύμφωνα με το ίδιο πάντα δημοσίευμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο ότι η ευρωζώνη διαθέτει τα χρήματα να βοηθήσει την Κύπρο, το θέμα όμως έγκειται στο κατά πόσο θα μπορέσει να τα αποπληρώσει και στο αν το πακέτο είναι βιώσιμο. Και αν δεν καταστεί βιώσιμο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει σε αυτό, εντείνοντας τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της χώρας. «Η Κύπρος, σε επίπεδο χώρας, είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωζώνη» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του IIF Tσαρλς Νταλάρα, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Παρατηρώ διάσταση μεταξύ της Κύπρου και των Ευρωπαίων εταίρων της και βλέπω ότι το περιθώριο για τη γεφύρωση των διαφορών τους είναι μικρό» πρόσθεσε ο ίδιος. Το πακέτο στήριξης της κυπριακής οικονομίας θα αποφασιστεί τον Μάρτιο, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές. Ηδη η Κύπρος έχει υποσχεθεί γη και ύδωρ, διαρκώς όμως τα εμπόδια που προβάλλουν οι εταίροι για την παροχή οικονομικής στήριξης πληθαίνουν. Αποκορύφωση θεωρείται το ζήτημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που «ξαφνικά» ανακάλυψαν στην Ε.Ε. θέτοντάς το ως νέο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με τη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα, τα ίδια ερωτήματα με την περίπτωση της Ελλάδας τίθενται στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Κατά πόσο δηλαδή το κυπριακό χρέος είναι βιώσιμο, αν χρειάζεται «κούρεμα» κ.λπ. Το ποσοστό χρέους / ΑΕΠ της Κύπρου διαμορφώνεται κοντά στο 80% την τρέχουσα περίοδο και, αν συνυπολογιστεί το κόστος της διάσωσης, το ποσοστό χρέους αναμένεται να εκτοξευτεί στο 140% – 150% του ΑΕΠ της χώρας. Τα επίπεδα αυτά κρίνονται από αξιωματούχους των Βρυξελλών ως μη βιώσιμα. Από την πλευρά του ΔΝΤ, το ποσοστό χρέους θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ της Κύπρου και, ή το δυνατόν, κοντά στο 100% της παραγωγής της. Αυτό, σύμφωνα με το Reuters, σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων, η επιβολή ζημιών στους κατόχους κυπριακών ομολόγων (ενδεχόμενο που έχουν αποκλείσει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι) ή η επιβολή μεγάλων ζημιών στις τράπεζες της χώρας.

«Το κούρεμα δεν αποτελεί λύση για εμάς» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο Νταβός ότι η Κύπρος αποτελεί μία συστημικά σημαντική χώρα για τη νομισματική ένωση, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να καταλάβουν όλοι ότι μία άτακτη χρεοκοπία της μπορεί να οδηγήσει σε έξοδό της από την ευρωζώνη. Και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε προειδοποιήσει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να δημιουργήσει ευρύτερα προβλήματα στην ευρωζώνη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα μια στήριξη της χώρας. «Δεν πρέπει να υποτιμάμε το πρόβλημα της Κύπρου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «αν δεν επιλύσουμε οριστικά την περίπτωση του κυπριακού προβλήματος, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ακόμη κι από αυτή την πολύ μικρή εθνική οικονομία. Ο χρόνος πιέζει».

Η άκαμπτη Frau Μέρκελ

Το Βερολίνο τηρεί την ίδια άκαμπτη στάση και επιμένει ότι δεν έχει υπαναχωρήσει, διαψεύδοντας δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung» στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει πειστεί, υπό την πίεση των εταίρων της και της ΕΚΤ, να συναινέσει στην παροχή βοήθειας προς την Κύπρο. Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει διαφοροποιηθεί από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ και διευκρίνισε ότι η ευρωζώνη δεν έχει ακόμη λάβει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το αίτημα δανεισμού της Κύπρου. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους δήλωσε πάντως ότι το ζήτημα της Κύπρου θα τεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο. Οπως επισημαίνει, πάντως, η έγκυρη γερμανική εφημερίδα, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες σε σχέση με το εάν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ένα πακέτο στήριξης προς την Κύπρο, καθώς τα γερμανικά κόμματα έχουν ήδη αντιδράσει στην προοπτική να διασωθούν οι κυπριακές τράπεζες. 

Η δυναμική παρέμβαση της Ρωσίας και οι υποσχέσεις από τον Πούτιν για δάνειο

Ρόλο -και μάλιστα σημαντικό- αναλαμβάνει να παίξει και η Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαμηνύει στον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει μαζί με την Ε.Ε. στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει στη «Handelsblatt» ότι η Μόσχα, αν και πιστεύει ότι «το μεγαλύτερο βάρος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων πρέπει να το επωμιστεί η Κύπρος και τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη», είναι πρόθυμη να δώσει βοήθεια στη Λευκωσία. Η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο εξαιτίας των παλαιότερων δανείων που έχει χορηγήσει στην Κύπρο αλλά γιατί το ζήτημα του μαύρου χρήματος αφορά κυρίως ρωσικά κεφάλαια. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», οι κυπριακές Αρχές και η τρόικα βρίσκονται σε συζητήσεις για την πρόσληψη ξένου οίκου που θα ερευνήσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Για την ώρα πάντως οι κυπριακές τράπεζες υποβαθμίζονται. Ο οίκος Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι υποβαθμίσεις των τραπεζών αντανακλούν την αποδυνάμωση της ικανότητας του κράτους να παρέχει στήριξη στις τράπεζες. Ο οίκος σημειώνει ότι επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά τη χρονική τοποθέτηση και τις λεπτομέρειες ενός επίσημου προγράμματος χρηματοδότησης της Κύπρου, περιλαμβανομένου του κόστους ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα. Ωστόσο, αναμένεται ότι το πρόγραμμα θα συμφωνηθεί πριν από τις 3 Ιουνίου και ότι θα παρέχει χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει έως και 10 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα… ξεπουλάει όλα για να διατηρήσει την υπουργική καρέκλα!

Σε ένα κρεσέντο εθνικής αισχρότητας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε προδότες όσους προσπάθησαν είτε να παρελάσουν είτε να καταθέσουν στεφάνι για τους νεκρούς...

Δωρεάν σεμινάριο από το Μαζί για το Παιδί «Οριοθέτηση στην οικογενειακή ζωή»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για το Παιδί διοργανώνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς...

Ηχηρό «όχι» με αυτοσχέδιες παρελάσεις σε όλη τη χώρα

Οι Έλληνες δεν έσκυψαν το κεφάλι στις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τίμησαν τον αγώνα του 1940 Με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και πηγαίνοντας κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ – Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές

Διπλό ραντεβού με την εφορία έχουν αυτό τον μήνα οι φορολογούμενοι. Έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου...

Τέλος χρόνου για το «Γέφυρα», περιορισμένο το ενδιαφέρον

Στην κυβέρνηση περίμεναν πάνω από 230.000 αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει 150.000. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση 9 μηνών Aντίστροφα μετρούν οι μέρες για τη λήξη...