Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Πόσα ξοδεύουν οι τουρίστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

Ενώ αναδείχθηκε ”πρωταθλήτρια” σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της χώρες ως προς το ρυθμό αύξησης των αφίξεων για το περασμένο έτος, υπολείπεται της δεύτερης στη σχετική κατηγορία ως προς το ρυθμό ανόδου των τουριστικών εσόδων

Mπορεί οι αφίξεις από το εξωτερικό να αυξάνονται με νούμερα -ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και με αυτά που ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες στη χώρα μας.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με βάση τα οποία, η μέση ημερήσια δαπάνη των επισκεπτών μας το 2014 καταγράφηκε στα 70,4 ευρώ. Κατά την πρό κρίσης περίοδο, εν έτει 2008, το αντίστοιχο νούμερο (μη συμπεριλαμβανομένων των δαπανών από κρουαζιέρες εκτός της Ερευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), η δαπάνη ανά διανυκτέρευση αντιστοιχούσε στα 76,3 ευρώ, για να πέσει κάτω από τα 69 ευρώ, τη χειρότερη χρονιά, το 2010, οπότε έφθασε τα 68,6 ευρώ.

Την αδυναμία της Ελλάδας να αντιστοιχήσει την αύξηση των επισκεπτών με αντίστοιχο ποσοστό ενίσχυσης των εσόδων εντοπίζει και το ίδιο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τονίζοντας μάλιστα και τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ετσι, ενώ η Ελλάδα αναδείχθηκε ”πρωταθλήτρια” σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της χώρες ως προς το ρυθμό αύξησης των αφίξεων για το περασμένο έτος, υπολείπεται της δεύτερης στη σχετική κατηγορία Πορτογαλίας ως προς το ρυθμό ανόδου των τουριστικών εσόδων. Η χώρα της Ιβηρικής καταγράφει αύξηση τουριστικών εσόδων κατά 12,4%, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με την αύξηση των διεθνών αφίξεων για το 2014, που έφθασε στο 12,9%. Αντίστοιχα, για την Ελλάδα, η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στην Ελλάδα ήταν στο 11,1%, όταν η αντίστοιχη αύξηση στις αφίξεις από το εξωτερικό ήταν στο 23%.

Πηγή:protothema

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ