Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Πόσο κοστίζει η χρήση γης στα δασικά

Εγκύκλιος ορίζει το «ενοίκιο» (σε 100 δόσεις) ανά περιοχή. Αναλυτικά παραδείγματα

Από 12,5% έως 20% της αξίας το εφάπαξ χαράτσι για όσους θέλουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τις εκτάσεις τους.  Και επιπλέον  «καπέλο» 10% για τις παραβάσεις μετά το 1975

Παρατείνεται για ακόμα έναν μήνα η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων

Η Θέση μας: Το τίμημα των επενδύσεων

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Κυριάκος: Να μοιράσουν από τώρα το πλεόνασμα!

►Η μεγάλη σφαγή! 50 δισ. το «τσεκούρι» στις συντάξεις στα μνημονιακά χρόνια

►Μαφιόζικος φόνος έξω από δημοτικό

►Πούτιν – Ερντογάν έδωσαν τα χέρια για επικίνδυνα deals

►Εσφαξε με δικά του εργαλεία ο Πολάκης

►Η αγάπη λύγισε τη σκλήρυνση

►Σιμιτζόγλου στη «δημοκρατία» για το Ολυμπιακός – Πλατανιάς: Θα πράξω τα δέοντα

►Στα ολοήμερα σχολεία και οι μαθητές από τρίτεκνες οικογένειες

 Πόσο κοστίζει η χρήση γης για τα δασικά χωράφια

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Tη δυνατότητα να συνεχίσουν να καλλιεργούν παράνομα εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις αντί πολύ χαμηλού αντιτίμου δίνει η κυβέρνηση σε χιλιάδες πολίτες. Το ύψος του τιμήματος μειώνεται από 58% έως 83%, το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε 100 δόσεις, ενώ οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 12 Ιουνίου για τις περιοχές όπου υπάρχουν αναρτημένοι δασικοί χάρτες.

Οι εκτάσεις αυτές αποτυπώθηκαν στους δασικούς χάρτες ως δασικές, αλλά καλλιεργούνταν εδώ και πολλά χρόνια. Τώρα, η Πολιτεία καλεί τους αγρότες να πληρώσουν ένα αντάλλαγμα χρήσης, προκειμένου να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται γεωργικά τις εκτάσεις αυτές. Με τον τρόπο αυτόν και τακτοποιούνται οι εκκρεμότητες ετών και μπαίνει ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία του κράτους.

Με κοινή υπουργική απόφαση, λοιπόν, των αναπληρωτών υπουργών Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη καθορίζεται το αντάλλαγμα που πρέπει να καταβάλει κάποιος για να συνεχίσει να καλλιεργεί εκτάσεις που ήταν δάσος και είχαν μετατραπεί σε αγροτικές έως το 2007.

Σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, το αντάλλαγμα χρήσης υπολογίζεται στο 20% της καθοριζόμενης αξίας τους, από 50% που ισχύει σήμερα (μείωση 60%). Σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις υπολογίζεται στο 12,5% της καθοριζόμενης αξίας τους, αντί 30% σήμερα (μείωση 58,33%). Σε δημόσιες χορτολιβαδικές, βραχώδεις ή πετρώδεις στο 15% της καθοριζόμενης αξίας τους, από 40% που είναι σήμερα (μείωση 62,5%).

Για τις εκτάσεις που άλλαξαν χρήση από δάσος σε αγρό από το 1975 έως το 2007 υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση, της τάξης του 10%, που θα καλύπτει τη «δαπάνη αναδάσωσης». Οπότε, τα ποσοστά για τις ανωτέρω κατηγορίες εκτάσεων διαμορφώνονται σε 30%, 22,5% και 25%, αντίστοιχα. Παράλληλα, για όλες τις περιπτώσεις θεσμοθετείται η αποπληρωμή του τιμήματος σε 100 δόσεις, όταν σήμερα απαιτείται η εφάπαξ καταβολή του ποσού.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, με την ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της γεωργικής καλλιέργειας στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία των δασικών εκτάσεων, μειώνεται το γραφειοκρατικό και διοικητικό βάρος και το κόστος φακέλου, και αποκαθίσταται η συμβατότητα των χρήσεων, χωρίς πρόβλημα στις αγροτικές επιδοτήσεις. «Εως τη 12η Ιουνίου υπάρχει η δυνατότητα τακτοποίησης αυτών των εκκρεμοτήτων, χωρίς την υποβολή άσκοπων αντιρρήσεων και με ιδιαίτερα μειωμένο τίμημα για τους καλλιεργητές και ιδιοκτήτες σε περιοχές όπου υπάρχουν αναρτημένοι δασικοί χάρτες. Παράλληλα, οι ρυθμίσεις αυτές είναι διαθέσιμες για όλον τον αγροτικό κόσμο της χώρας και μπορούν από τώρα να αξιοποιηθούν και στις περιοχές όπου οι χάρτες θα αναρτηθούν την ερχόμενη περίοδο» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

Ας δούμε, όμως, μερικά παραδείγματα υπολογισμού του κόστους εξαγοράς ή απόκτησης χρήσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, που καλλιεργούνται, με υπόθεση αξίας 600 ευρώ/στρέμμα τόσο για την αντικειμενική όσο και γι’ αυτήν του δάσους.

Α) Κόστος έγκρισης επέμβασης (χρήση) για καλλιέργεια που ξεκίνησε πριν από το 1975 σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.
Παλιές διατάξεις: Δεν υπήρχε δυνατότητα απόκτησης μόνο της χρήσης. Ο καλλιεργητής όφειλε να αιτηθεί την εξαγορά με 500 €/στρ.
Νέες διατάξεις: 120 €/στρ. σε 100 δόσεις
Μείωση κόστους: 76%

Β) Κόστος έγκρισης επέμβασης (χρήση) για καλλιέργεια που ξεκίνησε πριν από το 1975 σε ιδιωτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα:
Παλιό καθεστώς: 180 €/στρ. εφάπαξ για τη χρήση
Νέες διατάξεις: 75 €/στρ. σε 100 δόσεις
Μείωση κόστους: 58,3%

Γ) Κόστος χρήσης για καλλιέργεια μετά το 1975 έως το 2007 σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα:
Παλιές διατάξεις: 921,25 €/στρ. σε 100 δόσεις
Νέες διατάξεις: 180 €/στρ. σε 100 δόσεις
Μείωση κόστους: 80,5%

Δ) Κόστος χρήσης για καλλιέργεια μετά το 1975 έως το 2007 σε ιδιωτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα:
Παλιές διατάξεις: 801,25 €/στρ. σε 100 δόσεις
Νέες διατάξεις: 135 €/στρ. σε 100 δόσεις
Μείωση κόστους: 83,2%

Ε) Εξαγορά έκτασης για καλλιέργεια που ξεκίνησε πριν από το 1975 σε δημόσιες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα:
Παλιές διατάξεις: 500 €/στρ. (τα 200 € για κυριότητα σε τέσσερις δόσεις, τα 300 € εφάπαξ).
Νέες διατάξεις: 270 €/στρ. σε 100 δόσεις
Μείωση κόστους: 46%

Δωρεάν υποβολή αντιρρήσεων και για περιοχές αναδασμών 

Ακόμα τρεις περιπτώσεις για τις οποίες θα υποβάλλονται δωρεάν αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών καθορίζει άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τ.Β 1491). Πρόκειται, κυρίως, για εκτάσεις που περιλαμβάνονται σε περιοχές αναδασμών, σε περιοχές δηλαδή ότι έγινε αναδιανομή εκτάσεων, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενιαία τεμάχια.

Ειδικότερα, ατελώς θα υποβάλουν αντιρρήσεις επί των αναρτημένων δασικών χαρτών οι: 1) ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, 2) ιδιοκτήτες εκτάσεων σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφισης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια του αναδασμού και 3) ιδιοκτήτες εκτάσεων σε περιοχές που χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις κατά την παλαιότερη ή κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές του αναδασμού.

Με την ΚΥΑ, η οποία συνυπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, γίνεται η αποτύπωση των αναδασμών στους δασικούς χάρτες, κάτι που δεν είχε συμπεριληφθεί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να αδικούνται κάποιοι πολίτες, ενώ δίνεται ακόμα ένα εργαλείο σε δήμους και περιφέρειες για να εργαστούν πάνω στην επιτυχή τελική κύρωση των δασικών χαρτών. Οι τρεις προαναφερθείσες περιπτώσεις προστίθενται σε μια σειρά από ακόμα πέντε, για τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν αντιρρήσεις.

Πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις: α) περιοχές που συμπεριλήφθηκαν στον δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως, β) περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφισης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια του εποικισμού, γ) περιοχές που χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές του εποικισμού, δ) περιοχές με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού και ε) περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία δωρεάν διόρθωσης λαθών στους δασικούς χάρτες, χωρίς να είναι απαραίτητη η υποβολή αντιρρήσεων. Πρόκειται για τα λεγόμενα πρόδηλα σφάλματα, σφάλματα δηλαδή που έχουν γίνει από τον δήμο ή το δασαρχείο. Αν, για παράδειγμα, κάποιος διαθέτει αγροτική έκταση που έχει αποτυπωθεί στον χάρτη ως δασική λόγω πρόδηλου σφάλματος, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει δωρεάν αίτηση στη δασική υπηρεσία και να ζητήσει να διορθωθεί το λάθος, χωρίς να καταβάλει το τέλος αντίρρησης που προβλέπει ο νόμος.
Οσον αφορά εκείνους που έχουν υποβάλει ήδη αντίρρηση για έκταση που έχει αποτυπωθεί λανθασμένα στους χάρτες ως δασική και πλήρωσαν το σχετικό τέλος, αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία θα καθοριστεί η διαδικασία εξέτασης από τις Επιτροπές Εξέτασης των Αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη των αιτήσεων, για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αντίρρηση.

Νέα παράταση έως τις 8 Ιουνίου για τη ρύθμιση αυθαιρέτων

Παρατείνεται για ακόμα έναν μήνα η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων με τον ισχύοντα νόμο. Η σχετική προθεσμία εξέπνεε στις 8 Μαΐου, η κυβέρνηση όμως έκρινε σκόπιμο να παρατείνει τη διαδικασία έως τις 8 Ιουνίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί πρώτα η δεύτερη αξιολόγηση.

Παράλληλα, μετά την ψήφιση του νόμου, απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα για να πραγματοποιηθούν τεχνικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις.
Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπεγράφη χθες από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. Το σχέδιο νόμου είναι σχεδόν έτοιμο κι αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων που θα σφραγίζουν τη δεύτερη αξιολόγηση.

Εως τότε, η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα γίνεται με τον ισχύοντα νόμο, αν και το τελευταίο διάστημα νέες αιτήσεις υποβάλλονται με πολύ αργούς ρυθμούς στο σύστημα, αφού οι προσδοκίες από τον νέο νόμο για μικρότερα πρόστιμα και περισσότερες δόσεις «φρενάρουν» τους ιδιοκτήτες κτισμάτων με αυθαιρεσίες.

Παράλληλα, πολλοί απ’ όσους έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους νόμους δεν πληρώνουν, καθώς δεν τους περισσεύουν χρήματα, και περιμένουν τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που υπόσχεται ο νέος νόμος. Συνολικά, πρόκειται για την πέμπτη παράταση του νόμου Καλαφάτη (4178/2013), που τέθηκε αρχικά σε ισχύ για 18 μήνες και κλείνει αισίως 46.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ