Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Πού μπορείς να ελπίζεις

Περνάμε εποχές κατήφειας. Προσπαθούμε να χαράξουμε ρότα στο εθνικό σκάφος με ορατότητα μηδέν. Η υπερδομή προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν αξίζουμε, δεν μπορούμε, δεν έχουμε ήθος, γνώσεις, πειθαρχία και ψυχικές αντοχές για να υπάρξουμε στον άγριο αιώνα που έφτασε. Προβάλλεται ό,τι μας προσβάλλει, μας μειώνει, μας αποκαρδιώνει. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι Ελληνες ήταν μια αχρείαστη κουκκίδα στο παγκόσμιο τοπίο. Ενώ θέλει λίγο ακόμα για να εμπεδωθεί αυτή η εικόνα κι ενώ η σκεπτομορφή της συμμορίας που απεργάζεται την υποδούλωση του ανθρώπου στο τίποτα τείνει να γίνει απτή πραγματικότητα, κάτι γίνεται και αλλάζει το κλίμα.
Μια από αυτές τις στιγμές ήταν χθες. Οταν ο Ζάχος Χατζηφωτίου, που εκπροσωπεί μια γενιά που πρότεινε τα όπλα από το Ελ Αλαμέιν μέχρι το Ρίμινι και την Αθήνα για την ιδέα της ελευθερίας και την πατρίδα, μίλησε στις τέσσερις τάξεις των Ευέλπιδων για όσα έζησε. Ολοι οι μελλοντικοί ηγέτες του Στρατού Ξηράς, η διοίκηση της ΣΣΕ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών μας άκουσαν με κατάνυξη έναν λαμπρό πολεμιστή (εθελοντή στα 17 του) να τους αφηγείται μάχες, ευτράπελα, απώλειες συμπολεμιστών, καθημερινές σκηνές από τον υπέρ πατρίδος αγώνα του.

Πολεμική αρετή

Ταυτόχρονα, τους έδινε και απλές, χρηστικές συμβουλές επιβίωσης -όπως τις έμαθε εκείνος στην πράξη-, αν κληθούν πάλι να αναμετρηθούν με εχθρό.
Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν κατανυκτική. Το ενδιαφέρον των υψηλόβαθμων αξιωματικών και των Ευέλπιδων για τις εμπειρίες του Ελληνα βετεράνου ήταν μεγάλο. Εντονα και η συγκίνηση, ο θαυμασμός και μια υγιέστατη και ευγενής διάθεση άμιλλας στην πολεμική αρετή.
Σπουδαίο ήταν και το οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε στην εκδήλωση και το οποίο είχε διανεμηθεί παλαιότερα σε DVD στους αναγνώστες του περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία». Συντονιστής της εκδήλωσης και βασικός παράγοντας της επιτυχίας της, ο Γεώργιος Καραποστόλου, αντιστράτηγος ε.α. Αμα το πέρας των χαιρετισμών και της ομιλίας του κ. Χατζηφωτίου, ο βετεράνος του Ελ Αλαμέιν, του Ρίμινι και του αιματηρού αθηναϊκού Δεκεμβρίου εδέχθη τιμητική πλακέτα από τον διοικητή της ΣΣΕ, υποστράτηγο Χρήστο Γ. Καρυώτη. Ενα μεγάλο, ηχηρό μπράβο σε όλους.

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ