Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Πουλάνε… τρέλα ο «ωραίος Μπρούμελ» και η παρέα του!

«Εν οίδα, ότι ουδέν είδα». Το δόγμα της σωκρατικής άγνοιας ακολούθησε στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος στην πλειονότητα των ερωτήσεων του ανακριτή πουλώντας «τρέλα» απαντούσε με δύο λέξεις: «Δεν γνωρίζω»…

Τι κι αν τα εμβάσματα, οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, οι υπεράκτιες εταιρίες, τα ακίνητα μιλάνε από μόνα τους… Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί του, ο αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας Αστέριος Οικονομίδης, ο εξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας, η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο επιχειρηματίας Γεώργιος Σαχπατζίδης, ακολουθώντας την ίδια τακτική επέλεξαν είτε τη σιωπή είτε την άρνηση των κατηγοριών. Ολα τα άλλα, όπως ισχυρίστηκαν, ήταν σατανικές συμπτώσεις. Και σε όλη αυτήν τη συμπαντική συμφωνία που τους έφερε στη θέση του κατηγορουμένου φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο ένας… καφετζής από το Καμερούν, έμποροι ξυλείας από τη Ρωσία και ο ΠΑΟΚ…

Ακης Τσοχατζόπουλος

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος κατηγορείται ότι «έλαβε» ως δώρο «μίζα» τουλάχιστον 17.000.000 ευρώ για τα εξοπλιστικά προγράμματα TOR-M1 και τις συμβάσεις «Ποσειδών» και «Αρχιμήδης», αρνήθηκε μετά βδελυγμίας όσα του αποδίδονται. Αντίθετα, μάλιστα, υποστήριξε: «Δώρα ή οποιουδήποτε είδους ανταλλάγματα από οποιουδήποτε είδους αιτία ποτέ στην πολιτική μου ζωή και στην πορεία μου ως υπουργός δεν έλαβα από κανέναν. Αποκλειστικός μου σκοπός σε οποιονδήποτε χώρο ευθύνης και αν βρέθηκα ήταν να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού δημόσιου συμφέροντος».

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα με τα υπερασπιστικά του επιχειρήματα, καθώς δεν μπόρεσε να εξηγήσει, για παράδειγμα, την εμπλοκή του εξαδέλφου του και της λογίστριάς του με τις υπεράκτιες εταιρίες Torcaso, Nobilis και Bluebell. Οπως ανέφερε, με τον εξάδελφό του Ν. Ζήγρα δεν είχαν καμία επαγγελματική σχέση, «διότι αυτός ασχολούνταν με εμπόριο ξυλείας και εγώ ασχολούμουν με την πολιτική».

Ανακριτής: Γνωρίζετε την εταιρία Torcaso και ποιος την εκπροσωπούσε;

Α. Τσοχατζόπουλος: Με την Torcaso δεν είχα καμία σχέση, την έμαθα όταν δίπλα στο γραφείο μου, στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Κόμνα Τράκα, άρχισε να κατασκευάζει ένα ακίνητο. Πληροφορήθηκα ότι την εταιρία κατασκευών, που είχε την έδρα της στην Κύπρο, την εκπροσωπούσε προτού αρρωστήσει για ένα διάστημα ο εξάδελφός μου Νικόλαος Ζήγρας, σε συνεργασία με τους μετόχους της εταιρίας. Επρόκειτο για άγνωστους σε εμένα Αραβες και Κύπριους επενδυτές. Αν αυτός φαινόταν δικαιούχος της εταιρίας και μέχρι πότε δεν το γνωρίζω, είμαι πάντως σίγουρος ότι δεν ήταν δικών του συμφερόντων και απείχε από τότε που αρρώστησε από τις εργασίες της εταιρίας.

Οσον αφορά τα περίφημα εμβάσματα, συνολικού ύψους 2.960.000 ελβετικών φράγκων (υπόθεση υποβρυχίων), που κατέληξαν από την εταιρία Marine and Industrial Enterprise SA (MIE) σε λογαριασμούς της εταιρίας Morelia κατ’ εντολήν του εξαδέλφου, χρήματα των οποίων έλαβε μέρος σε μετρητά και μέρος σε λογαριασμό του, ο Α. Τσοχατζόπουλος δηλώνει παντελή άγνοια.

Το ίδιο υποστηρίζει και για τα εμβάσματα ύψους 4.500.000 δολαρίων, 1.200.000 δολαρίων και 1.000.000 δολαρίων που πέρασαν σε λογαριασμούς της Torcaso στην Κύπρο από την τράπεζα Morgan Stanley.

Οταν μάλιστα ερωτάται από τον ανακριτή εάν είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι πληρωμές αυτές σχετίζονται με την υπόθεση των υποβρυχίων, ο Α. Τσοχατζόπουλος απαντά ότι «θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι πληρωμές από Ζήγρα προς τη Morelia αφορούσαν τις επαγγελματικές τους σχέσεις».

Οσο για τη σχέση του Ζήγρα με την εταιρία ΜΙΕ, κάτι που απορρέει από το υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε.

Μη ικανοποιητική απάντηση δίνει ο Α. Τσοχατζόπουλος και για τη σχέση Torcaso – Ζήγρα με το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Ανακριτής: Η εταιρία Torcaso πούλησε το ακίνητο με τίμημα περίπου το μισό από όσο το αγόρασε, το οποίο καταβλήθηκε μετρητοίς εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου, χωρίς την παρουσία συμβολαιογράφου και χωρίς να προκύπτει εκταμίευση και πίστωση αντίστοιχα των λογαριασμών των εμπλεκόμενων εταιριών. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Α. Τσοχατζόπουλος: Δεν γνωρίζω. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι το κτίριο ήταν από την αρχή ερείπιο με πρόβλημα στατικότητας και υποθέτω ότι έγιναν εκτεταμένες εργασίες επισκευής με υψηλό κόστος.

Ανακριτής: Τότε τι είδους επένδυση είναι αυτή στην οποία προέβη η Torcaso, από την οποία είχε ζημιά πενήντα τοις εκατό;

Α. Τσοχατζόπουλος: Υποθέτω ότι ήταν άστοχη επιχειρηματική επιλογή.

Την ίδια στιγμή ο πρώην υπουργός «είδε»… σύμπτωση στη «μίζα των 16.202.000 ελβετικών φράγκων, η οποία, κατά την κατηγορία, δόθηκε για τη σύμβαση των TOR-M1 στην εταιρία Bluebell, από την οποία η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου αγόρασε τη μεζονέτα της στο Κολωνάκι».

Οσο για το έμβασμα των 3.000.000 δρχ. που κατατέθηκε από την Τοrcaso στην Αικατερίνη Σταμάτη, θεία της (ασυγκράτητης) συζύγου του Βίκυς Σταμάτη, ο Α. Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για λάθος στο τραπεζικό σύστημα! Συμπληρωματικά μάλιστα επισημαίνει ότι τον καιρό εκείνο στους λογαριασμούς της Αικ. Σταμάτη εισέρρεαν διάφορα ποσά από τον γαμπρό της επειδή κατασκεύαζε ένα σπίτι στο Πόρτο Ράφτη!

Τα υπομνήματα

Πριν από την απολογία του ο πρώην υπουργός κατέθεσε στον ανακριτή δύο πολυσέλιδα απολογητικά υπομνήματα, στα οποία τοποθετείται τόσο για την ουσία της εις βάρος του κατηγορίας όσο και για το νομικό της σκέλος, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η μόνη αρμόδια να εξετάσει την υπόθεσή του είναι η Βουλή.

Σε αυτά υποστηρίζει ότι από τις επίμαχες συμβάσεις δεν προέκυψε ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ επισημαίνει ότι εγκρίθηκαν με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Ειδικότερα για τη σύμβαση των υποβρυχίων επισημαίνει ότι πρέπει να εξεταστούν και τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ που εμπλέκονται στην υπογραφή της σύμβασης «δείχνοντας» ουσιαστικά ευθύνες και άλλων πολιτικών προσώπων: «Εάν λοιπόν θεωρείτε, κ. ανακριτά, ότι η επιλογή των συγκεκριμένων υποβρυχίων δεν υπήρξε επωφελής για το ελληνικό κράτος και ότι στο πλαίσιο των συναφών συμβάσεων υπήρξαν αξιόποινες πράξεις παθητικής και ενεργητικές δωροδοκίας, θα πρέπει να καλέσετε και να εξετάσετε (είτε ως μάρτυρες είτε ως υπόπτους) το σύνολο των μελών του ΚΥΣΕΑ…»

Αστέριος Οικονομίδης

Ο αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας Αστέριος Οικονομίδης κατηγορείται για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από την «εικονική αγοραπωλησία» της μεζονέτας της οδού Δεινοκράτους, η οποία το 2006 πέρασε από την offshore BlueBell SA στην κατοχή της Αρετής Τσοχατζοπούλου. Παράλληλα είχε αναλάβει επισκευαστικές εργασίες στο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συνολικού κόστους πάνω από 1.000.0000 ευρώ.

Στην απολογία του υποστήριξε ότι τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Νικόλαο Ζήγρα τους γνώριζε κοινωνικά, ωστόσο, δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για το πώς κατέληξε το 2005 να αγοράσει από την BlueBell το ακίνητο της Δεινοκράτους. Μάλιστα επιφυλάχθηκε να αναφέρει το πρόσωπο που του σύστησε το εν λόγω οίκημα σε μελλοντική του απολογία, ενώ υποστήριξε ότι τα 560.000 ευρώ που κόστισε η αγορά τα έβγαλε από το χρηματοκιβώτιό του! Τη δε πώληση του ακινήτου έπειτα από μερικούς μήνες στην Αρετή Τσοχατζοπούλου ανέφερε ότι την κανόνισε η γυναίκα του, όπως και το τίμημα των 627.942 ευρώ. Να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει και ο ανακριτής στις ερωτήσεις του, η καταβολή των ποσών και στις δύο μεταβιβάσεις έγινε χωρίς παρουσία συμβολαιογράφου.

Σε κάθε περίπτωση ο αρχιτέκτονας δηλώνει άγνοια για τη σχέση του Ακη Τσοχατζοπούλου και του Ν. Ζήγρα με υπεράκτιες εταιρίες.

Ακολουθεί ο διάλογός του με τον ανακριτή:

«Σε κάθε περίπτωση ο Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός το 2002 και, ακόμα κι αν το ήξερα ότι οι εταιρίες ήταν δικές του, πώς θα μπορούσα να υποθέσω αυτά για τα οποία κατηγορείται;»

Ανακριτής: Δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι ένας υπουργός που συναλλάσσεται για ακίνητα όχι ιδίω ονόματι, αλλά μέσω εταιριών, το κάνει για να καλύψει παρανομίες;

Α. Οικονομίδης: Δεν το γνώριζα και δεν το υπέθετα. Ολοι οι πελάτες μας, οι εφοπλιστές, έχουν offshore εταιρίες.

Οταν μάλιστα ερωτήθηκε από τον ανακριτή αν γνώριζε την offshore εταιρία Nobilis, από την οποία πληρωνόταν για επισκευές που έκανε στο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απαντά ότι την ήξερε από έναν έμπορο καφέ από το Καμερούν.

Ευφροσύνη Λαμπροπούλου

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και λογίστρια του Α. Τσοχατζόπουλου από το 1976, η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς ήταν η εκπρόσωπος στην Ελλάδα από το 2000 ως το 2007 της εταιρίας Torcaso και εκπρόσωπος ενώπιον των φορολογικών αρχών των εταιριών BlueBell SA (από το 1998 ως το 2005) και Nobilis (από το 2004 ως το 2010).

Στην απολογία της δήλωσε μια «απλή λογίστρια», η οποία ποτέ δεν γνώριζε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιριών που εκπροσωπούσε.

Ανακριτής: Δεν έχετε υποπτευθεί ότι μέσω των εξωχώριων εταιριών των οποίων την έδρα δηλώνετε στη διεύθυνση της δικής σας έδρας καλύπτετε παράνομες δραστηριότητες;

Λαμπροπούλου: Οχι, ποτέ δεν μπορούσα να ξέρω εγώ τις δραστηριότητες των εταιριών των οποίων η έδρα δηλωνόταν ως έδρα στο γραφείο μου, το οποίο γινόταν αποκλειστικά για τη φορολογική τους εκπροσώπηση.

Γεώργιος Σαχπατζίδης

Η εμπλοκή του μετόχου του ΠΑΟΚ Γεωργίου Σαχπατζίδη στην υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου σχετίζεται με την αγορά ακινήτων που έκανε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από την offshore Torcaso στη Λεωφόρο Κηφισίας και την Κυψέλη, με τίμημα 6.300.000 ευρώ. Στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι πίσω από την Torcaso ενδεχομένως βρίσκεται ο Ζήγρας ή ο Τσοχατζόπουλος. Μάλιστα ανέφερε ότι το τίμημα των 6.300.000 ευρώ κατέβαλε σε προτεινόμενα άγνωστα σε εκείνον πρόσωπα από τους δικηγόρους του, καθ’ υπόδειξιν της Torcaso.

«Κατέβαλα τα χρήματα σε μετρητά σε τρεις χώρες: στην Κύπρο, στην Ιταλία και την Ελβετία, χωρίς αποδείξεις» είπε.

Συγκεκριμένα για τις σχέσεις του με τους δύο παραπάνω κατηγορουμένους στο απολογητικό του υπόμνημα σημείωσε ότι τον Α. Τσοχατζόπουλο τον είχε συναντήσει μόνο σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Τον Ζήγρα τον γνώρισε το 2005, καθώς του ζητούσε προσκλήσεις για ποδοσφαιρικούς αγώνες του ΠΑΟΚ. Στη συνέχεια το 2006, όπως ισχυρίζεται, τον έφερε σε επαφή με εμπόρους ξυλείας στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία για μια δουλειά που δεν έγινε ποτέ.

Νικόλαος Ζήγρας

Εξάδελφος και δεξί χέρι του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο Νικόλαος Ζήγρας δηλώνει ως επαγγελματική ιδιότητα έμπορος ξυλείας, κατηγορείται ότι είναι δικαιούχος των υπεράκτιων εταιριών Torcaso Investments Limited και BlueBell S.A., τη στιγμή όμως που κατά το εισαγγελικό πόρισμα πραγματικός του ιδιοκτήτης φέρεται ότι είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ο ίδιος ο Νίκος Ζήγρας επέλεξε ενώπιον του ανακριτή να επικαλεστεί το δικαίωμα σιωπής λέγοντας στον κ. Μαλλή ότι «δεν επιθυμώ στην παρούσα φάση να δώσω εξηγήσεις για την κατηγορία ούτε να απαντήσω σε σχετικές ερωτήσεις σας, καθώς ήταν πολύ ελλιπής ο χρόνος που είχα στη διάθεσή μου για να προετοιμαστώ».

Στο πρώτο επισκεπτήριο έσπευσε η Βίκυ

Το πρώτο επισκεπτήριό του δέχθηκε χθες ο πρώην υπουργός, ο οποίος από την Τρίτη βρίσκεται στο κελί του στη ΣΤ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα, στις 9.45 το πρωί πέρασε την πόρτα των φυλακών η σύζυγός του Βασιλική (Βίκυ) Σταμάτη, προκειμένου να επισκεφθεί τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Η κυρία Σταμάτη παρέμεινε με τον σύζυγό της επί περίπου 45 λεπτά. Τον πρώην υπουργό επισκέφθηκαν χθες και δύο εκ των συνηγόρων του.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της παραμονής του στον Κορυδαλλό το μόνο που ζήτησε ήταν να αλλάξει ρούχα και δώσει τη λίστα του χθεσινού του επισκεπτηρίου.

Ηδη βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τους συνηγόρους του για να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις του, μεταξύ των οποίων και η αίτηση κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης, καθώς έχει προθεσμία περίπου 20 ημερών.

Σημειώνεται ότι η σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου και η κόρη του Αρετή θα βρεθούν σήμερα ενώπιον του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθούν. Μαζί τους θα είναι ακόμα οκτώ κατηγορούμενοι.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}49{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ