Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Πουλήστε και τον… ήλιο σας για να σωθείτε

Μόνο η φράση «πουλήστε τα όλα» απουσιάζει από την πρώτη έκθεση του Γερμανού «γκαουλάιτερ» Χορστ Ράιχενμπαχ, της γνωστής «Ομάδας Δράσης», για την Ελλάδα. Εν μέσω συστάσεων για την αναβάθμιση του διοικητικού, δικαστικού και φορολογικού μηχανισμού, η πρώτη έκθεση Ράιχενμπαχ, που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες, συστήνει να τιτλοποιήσουμε τα πάντα και να στερήσουμε έσοδα από μελλοντικές γενιές, ώστε να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος: από τα έσοδα των διοδίων έως τον τζίρο από το πρόγραμμα «Ηλιος» για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τη διαχείριση αποβλήτων και οτιδήποτε άλλο πουλιέται…

Με την έκθεση επισημοποιούνται το ναυάγιο στο ΕΣΠΑ, η τεράστια υστέρηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και η αδυναμία ανασύνταξης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ο «γκαουλάιτερ» της «Ομάδας Δράσης» αφήνει αιχμές για την αποτελεσματικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ παραδέχεται ότι χωρίς ρευστότητα η οικονομία θα παραμείνει κλινικά νεκρή. Επισημαίνει την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης του φορολογικού μηχανισμού, της δημόσιας διοίκησης και των δικαστηρίων. Για τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπει ότι τα έσοδα θα φτάσουν το 1,3 δισ. ευρώ (αντί για 5 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος), ενώ θεωρεί κρίσιμη την τοποθέτηση ικανών («καλούς πραγματογνώμονες») στελεχών στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ανεξόφλητοι παραμένουν φόροι ύψους 60 δισ. ευρώ, 30 δισ. εκ των οποίων αντιστοιχούν σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, αλλά στην ουσία δε μπορούν να εισπραχθούν περισσότερα από 8 δισ. ευρώ. Επειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου για λίστες όσων έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να δικαιολογούνται από το εισόδημά τους, η έκθεση Ράιχενμπαχ αναφέρει: «Διερευνώνται λύσεις προκειμένου να παρασχεθεί στην Ελλάδα ένας επαρκής τρόπος αύξησης των φορολογικών εσόδων, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια ποσά που διοχετεύονται στην Ελβετία από Ελληνες πολίτες».

Η «Ομάδα Δράσης» έχει τρεις προτεραιότητες, οι οποίες περιγράφονται στις 37 σελίδες της έκθεσης. Πρώτον, τη στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και του ανταγωνισμού. Δεύτερον, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και, τρίτον, τη δημοσιονομική σταθεροποίηση (με αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του μοντέλου διαχείρισης της οικονομίας). Ειδικά για την ανάπτυξη επισημαίνεται ότι έως το τέλος Νοεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος με περίπου 100 έργα του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περί τα 9 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν «βαλτώσει» και πρέπει να «αναστηθούν». Ειδική μνεία γίνεται στους πέντε μεγάλους οδικούς άξονες, οι τέσσερις από τους οποίους έχουν σταματήσει εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ο Χ. Ράιχενμπαχ και οι συνεργάτες του επισημαίνουν τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση των έργων που θα συμβάλουν σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1,5%-2%.

Για την «αιμοδοσία» της οικονομίας υποστηρίζουν ότι φέτος έχουν δαπανηθεί τα μισά από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που προέβλεπε ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος για ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην έκθεση προτείνονται οι αλλαγές στον μηχανισμό είσπραξης των φόρων, η ταχύτερη επίλυση φορολογικών διαφορών στα δικαστήρια και ο κατά προτεραιότητα έλεγχος των μεγαλοοφειλετών.

Φοίβος Κλαυδιανος


Πλειοδοτεί (στα λόγια) το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Μέχρι και ο Χορστ Ράιχενμπαχ έχει τρομάξει από τη βιασύνη που επιδεικνύει η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Κ. Μητρόπουλο. Την ίδια ώρα που η «Ομάδα Δράσης» θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει προσεκτική ροή διαγωνισμών ώστε να μη μετατραπούν οι πωλήσεις δημόσιας περιουσίας σε ξεπούλημα, ο κ. Μητρόπουλος άφηνε να διαρρεύσει από το πρωί ότι «επιταχύνονται οι διαδικασίες με έξι ακόμα διαγωνισμούς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012». Η κόντρα με τον Χ. Ράιχενμπαχ κορυφώθηκε χθες, με τη διοίκηση του Ταμείου να βγάζει ανακοίνωση περί «επιτάχυνσης» των έξι διαγωνισμών (που δεν τους κατονομάζει!) λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, με την οποία ζητείται να «προηγηθούν επαρκή προπαρασκευαστικά μέτρα».

Στελέχη που παρακολουθούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υποστηρίζουν ότι η τρόικα και η ομάδα Ράιχενμπαχ είναι δυσαρεστημένοι από τις στρατιές των συμβούλων που συνωστίζονται πέριξ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και από το αντιστρόφως ανάλογο έργο που παράγουν. Λέγεται ότι ζητήθηκε να περιοριστούν οι σύμβουλοι και να στελεχωθεί εσωτερικά το Ταμείο, ώστε να περιοριστεί και το κόστος. Στη χθεσινή πανηγυρική ανακοίνωση του Ταμείου δεν περιλαμβάνονται, πάντως, οι διαγωνισμοί που επιταχύνονται! Είναι σίγουρο ότι ο πρώτος από τους έξι θα είναι ο διαγωνισμός για το Ελληνικό, στις αρχές Δεκεμβρίου.


Τοκογλυφικά επιτόκια στο παζάρι για το «κούρεμα»

 

Σε μικρότερο «κούρεμα» και μεγαλύτερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα παλιά επιμένουν οι τραπεζίτες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το λεγόμενο PSI. Την ίδια ώρα το ΔΝΤ ζητά πολιτικές διαβεβαιώσεις για τη στήριξης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου από τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να απελευθερώσει τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης του δανείου. Χθες, πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων στη Φρανκφούρτη για το PSI, οι ιδιώτες πιστωτές πρότειναν στην ελληνική πλευρά η ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με τους νέους τίτλους να γίνει στο 37% της ονομαστικής αξίας των παλαιών. Η πρόταση των τραπεζιτών περιέχει ομόλογα διάρκειας μέχρι 15 χρόνων και μέσο επιτόκιο 8%. Οι τραπεζίτες ζητούν επιπλέον τη σύνδεση της απόδοσης των ομολόγων με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Ειδικότερα, προτείνουν τα ομόλογα να έχουν ρήτρα ΑΕΠ, η οποία θα ενεργοποιείται όταν η χώρα εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η πρόταση δεν άρεσε στην ελληνική πλευρά, η οποία αποβλέπει ακόμη και σε μεγαλύτερο ποσοστό απομείωσης των ελληνικών ομολόγων από αυτό που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 26 και 27 Οκτωβρίου (50%).

Πηγές που βρίσκονται κοντά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις κάνουν λόγο ακόμη και για ένα «κούρεμα» της τάξης του 70%, το οποίο θα μειώσει σε ανάλογο ποσοστό το χρέος των 206 δισ. ευρώ που διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους οι ιδιώτες ομολογιούχοι. Στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων (σ.σ.: περί τα τέλη Ιανουαρίου) να τη βρει με ένα χρέος μικρότερο κατά 100 δισ. Ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς στη Φρανκφούρτη και γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου είχε χθες συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα για το θέμα της ανταλλαγής. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ξένων τραπεζών που κατέχουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Σήμερα ο κ. Νταλάρα θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ