Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

«Πράσινα» καψώνια με γεωτρήσεις στον Κάμπο

H κυβέρνηση φορτώνει με αρμοδιότητες την αιρετή περιφέρεια, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και πόρους, ενώ ταυτόχρονα κρατά για λογαριασμό της την τελική υπογραφή! Το τελευταίο κρούσμα αυτής της προκλητικής κυβερνητικής συμπεριφοράς αφορά το καθεστώς αδειοδότησης των αρδευτικών γεωτρήσεων και επέφερε την…έκρηξη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Βάσει λοιπόν της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης οι κανονιστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τις άδειες χρήσης νερού και τις άδειες αρδευτικών γεωτρήσεων θα εκδίδονται από την αιρετή περιφέρεια, χωρίς ωστόσο η τελική έγκριση να δίδεται από αυτή αλλά από την αποκεντρωμένη διοίκηση, δηλαδή τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης!

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αιρετή περιφέρεια επιβαρύνεται με έναν μεγάλο φόρτο εργασίας, αλλά εν τέλει, αφού θα έχει φέρει εις πέρας όλη τη διαδικασία, δεν θα έχει την τελική απόφαση, η οποία δόθηκε στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να έχουν προφανώς τους αγρότες υπό καθεστώς ομηρίας» τόνισε ο Κώστας Αγοραστός ύστερα από σύσκεψη για το θέμα.

Παράλληλα η νέα υπουργική απόφαση μεταφέρει στην περιφέρεια όλες τις προαναφερθείσες δραστηριότητες, χωρίς όμως μαζί με το αντικείμενο να προβλέπεται και μετάταξη του προσωπικού που ασχολούνταν με αυτό. «Η αιρετή περιφέρεια, εν καιρώ αναδιοργάνωσης και σημαντικών ελλείψεων, καλείται να αναλάβει μια ακόμη υπηρεσία χωρίς το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό» σχολίασε ο ίδιος.

Ερωτήματα όμως εγείρει και το γεγονός ότι η κυβερνητική απόφαση αδειοδοτεί τις αρδευτικές γεωτρήσεις για έναν συγκεκριμένο αριθμό στρεμμάτων γης και όχι για τον πραγματικό που καλλιεργείται από τον δικαιούχο αγρότη. Ετσι -εξήγησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας- δεν μπορεί να διαμορφωθεί σωστή εικόνα για τη διαχείριση των υδάτων και την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης. Προς αυτή την κατεύθυνση η περιφέρεια προτείνει τη συνεκτίμηση στον φάκελο της αδειοδότησης και της δήλωσης καλλιέργειας του εκάστοτε αγρότη, ώστε να αποτυπώνεται ο πραγματικός αριθμός των αρδευόμενων στρεμμάτων.

Ακόμη ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι στην πλειονότητα των αρμοδιοτήτων τα αντικείμενα επικαλύπτονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ασάφεια, ενώ συμπλήρωσε: «Αν δεν υπάρξουν ερμηνευτικές εγκύκλιοι δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός εργασιών, ποιος δηλαδή εκτελεί και τι».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ