Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Πριν τραβήξουν τη σκανδάλη

Τις τελευταίες πινελιές στις απολύσεις των 4.000 εντός του 2013 και 11.000 ως το 2014 δημοσίων υπαλλήλων βάζει το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, έτοιμος είναι και ο πλήρης κατάλογος με τους φορείς και τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου τα οποία είτε θα συγχωνευθούν είτε θα καταργηθούν.

Δεδομένες, ωστόσο, είναι οι προσθαφαιρέσεις τις τελευταίας στιγμής (το σχέδιο νόμου βρίσκεται υπό διαβούλευση έως και τις 14 Μαΐου), την ώρα που πάντως την τελική απόφαση θα συνυπογράψουν οι τρεις αρχηγοί σε σύσκεψη περί τα τέλη του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, το φλέγον ζήτημα τόσο για τους κυβερνητικούς εταίρους όσο και για την ηγεσία του υπουργείου είναι οι συγχωνεύσεις / καταργήσεις. Η λίστα που θα περιλαμβάνει τους φορείς που θα κλείσουν αναμένεται να εγκριθεί σύντομα, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., αφού «ξέβαψαν» τις κόκκινες γραμμές, προσχηματικά πλέον να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής αιτιολόγηση της αιτίας που ένας φορέας «κόβεται».

Να σημειωθεί πάντως ότι ο κατάλογος θα δημοσιοποιηθεί αφού ολοκληρωθούν η τελική διαδικασία και η έγκριση για τους συγχωνευόμενους και καταργούμενους φορείς ανά υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τους 4.000 υπαλλήλους που θα δουν την πόρτα της εξόδου, οι μισοί -σύμφωνα με πληροφορίες- θα απολυθούν μεταξύ τέλους Μαΐου και Ιουνίου, ενώ οι υπόλοιποι έως το τέλος του έτους. Κατά τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση δεν θα υπάρξουν απολύσεις υπαλλήλων των ΝΠΙΔ στους ΟΤΑ. Ολοι τους θα προέρχονται, σύμφωνα με το στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. Δημήτρη Χατζησωκράτη, από τέσσερις δεξαμενές. «Η πρώτη από όσους είναι πειθαρχικά διωκόμενοι, η δεύτερη από τις καταργήσεις μιας σειράς οργανισμών, που δεν ήταν και τόσο χρήσιμοι τόσα χρόνια, η τρίτη από τον χώρο των συγχωνεύσεων που θα γίνουν και άρα από εκεί θα υπάρχει ένα πεδίο υπαλλήλων οι οποίοι θα περισσεύουν. Αυτοί είτε θα μπορέσουν να διοχετευτούν σε άλλους χώρους είτε θα τους δοθεί η δυνατότητα να προσυνταξιοδοτηθούν. Το ίδιο θα γίνει και από την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης» διευκρίνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τις επόμενες ημέρες 206.000 υπάλληλοι υπουργείων, ένστολοι και εκπαιδευτικοί θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για το προφίλ της θέσης στην οποία είναι διορισμένοι. Αυτό θα είναι το αρχικό στάδιο της αξιολόγησής τους, ενώ θα ακολουθήσει έρευνα των προσόντων τους ώστε να ξεκαθαριστεί εάν οι ίδιοι μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ