Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Προεκλογικά παιχνίδια στην πλάτη των ανέργων

Προγράμματα απασχόλησης ανέργων με προεκλογικό άρωμα ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Πρόκειται για την απασχόληση για 27 μήνες 5.000 ανέργων 55 έως 64 ετών σε επιχειρήσεις δήμων και περιφερειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ίδια στιγμή ένα δεύτερο πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων απευθύνεται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, το οποίο μπορεί να έχει ισχύ έως 42 μήνες. Το τελευταίο είναι το πρόγραμμα «πέτρα του σκανδάλου» για τις επιχειρήσεις, αφού βάζει σειρά περιορισμών, όπως η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, και δεν βρήκε στο παρελθόν μεγάλη ανταπόκριση.

Σε ό,τι αφορά τους ανέργους ηλικίας 55 έως 64 ετών, το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση 25 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες) που διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ. Επίσης, άνεργοι πρώην εργαζόμενοι – ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, των οποίων η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους ή μερικής απασχόλησης καταγγέλθηκε από τις 15 Ιουλίου 2010 και μετά.

Το πρόγραμμα της πλήρους απασχόλησης ανέργων στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνει και ενδεχόμενη κατάρτιση. Ο εργοδότης που προσφέρει θέση εργασίας με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών τον μήνα λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το επίδομα ανεργίας ή το επίδομα μακροχρόνια ανέργου, για κάθε προσλαμβανόμενο, για διάστημα ίσο με αυτό που υπολείπεται ως τη λήξη της επιδότησής του.

Ο εργοδότης δεσμεύεται να διατηρήσει το προσωπικό που προσέλαβε για 12 μήνες ακόμα, μετά τη λήξη της επιδότησης. Επίσης δεσμεύεται να διατηρήσει όλες τις παλιές θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Ακόμα οι επιχειρήσεις που θέλουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα δεν πρέπει ένα εξάμηνο πριν από την αίτηση υπαγωγής να έχουν απολύσει υπαλλήλους. Οι αιτήσεις υπαγωγής για όλα τα προγράμματα γίνονται ηλεκτρονικά στον ΟΑΕΔ (http://ait.oaed.gr). To συνολικό κόστος των προγραμμάτων ανέρχεται στα 95.000.000 ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ