Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Προεκλογική παγίδα για τα πυροσβεστικά!

Προεκλογική παγίδα σε δύο υπουργούς εξακολουθούν να στήνουν τα κυκλώματα που μεθοδεύουν τη μίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, χωρίς διαγωνισμό, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και με απευθείας ανάθεση στην εμπορική υπηρεσία NAMSA.

Οι νέες εξελίξεις του υπό εκκόλαψη σκανδάλου, στο οποίο έχει αναφερθεί επανειλημμένα η «δ», δείχνουν ότι οι μεθοδεύσεις εξελίσσονται αφενός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (σε αντίθεση με τις εντολές του Δημ. Αβραμόπουλου) και αφετέρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου επιχειρείται να βρεθεί προ τετελεσμένου ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αρμόδια στελέχη της οικονομικής διεύθυνσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετέβησαν το πρωί της Τρίτης στο Πεντάγωνο, καθώς μόνον το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει τη γνώση των διαδικασιών και την πείρα των επαφών με τη NAMSA. Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε διαγνώσει τους κινδύνους της μη πραγματοποίησης διαγωνισμού (αδιαφάνεια και έλλειψη κατάλληλων μέσων, ώστε να μην καούν το καλοκαίρι τα δάση), είχε απαγορεύσει την εμπλοκή των υπηρεσιών του υπουργείου.

Υφίσταται μάλιστα σχετική αλληλογραφία μεταξύ του κ. Αβραμόπουλου και του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, ο οποίος ήταν εκείνος που (μαζί με τον υφυπουργό Μ. Οθωνα) επέλεξε, αντί του καθαρού διαγωνισμού, την απευθείας εμπλοκή της NAMSA. Αντίθετα, ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε αίτημα του κ. Παπουτσή, είχε τονίσει ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία. Παραμένει ερώτημα ποιοι από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία παραπλάνησαν τα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη του Πενταγώνου, που, όπως είναι λογικό, δεν μπορούσαν να γνωρίζουν την υπουργική αλληλογραφία μεταξύ Λεωφόρου Μεσογείων και Κατεχάκη και την απαγόρευση από τον κ. Αβραμόπουλο.

Σημειώνεται δε ότι η NAMSA, αν και έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία της στρατιωτικής-εμπορικής υπηρεσίας που συνδέεται με το ΝΑΤΟ, είναι η πρώτη φορά (σε ολόκληρο τον κόσμο) που ασχολείται με πυρόσβεση, προκαλώντας ερωτήματα ως προς το ποιοι και πώς οραματίστηκαν την εμπλοκή της στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012. Πρακτικά, πέραν των γενικών επιχειρησιακών κριτηρίων της Πυροσβεστικής, η NAMSA θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει τι και πώς θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των ελληνικών πυρκαγιών. Ολα αυτά μάλιστα θα γίνουν με πληρωμή προμήθειας άνω του 6% και με εμπλοκή ιδιωτών επ’ αμοιβή, ενώ η μόνη επιτρεπτή εκδοχή (αφού αποκλείστηκε ο διαγωνισμός) θα ήταν μια διακρατική συμφωνία. Το εκπληκτικό, επίσης, είναι ότι σχεδιάζεται να υπογραφεί μια συμφωνία για πέντε έτη (αρχικά τρία έτη με «οψιόν» επέκτασης για άλλα δύο).

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η ευθύνη της πρόληψης του σκανδάλου ανήκει πλέον στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στο ίδιο υπουργείο είχε επιλέξει, κατά το παρελθόν, τη διαφανή λύση του διαγωνισμού. Επιπλέον είχε «μοιράσει» τα τελικά συμβόλαια μεταξύ Αμερικανών (Erickson) και Ρώσων (Scorpion), ώστε να μειώσει το οικονομικό κόστος και να εξασφαλίσει διπλωματικά οφέλη. Στο άλλο άκρο, η «παγίδα NAMSA» προβλέπει μια καταρχήν, δοκιμαστική, υποβολή προσφορών την… Κυριακή 25 Μαρτίου και, κατόπιν της υπηρεσιακής επεξεργασίας, το τελικό σχέδιο συμφωνίας να υπογραφεί δύο τρεις εβδομάδες αργότερα. Επί της ουσίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης καλείται να υπογράψει και η κυβέρνηση (που, στο μεταξύ, θα έχει μετατραπεί σε υπηρεσιακή) να εγκρίνει, ελάχιστες ημέρες προ των εκλογών, μια περίεργη συμφωνία που θα δεσμεύει τη χώρα έως και πέντε χρόνια.

Φοίβος Κλαυδιανός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ