Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Προεκλογικό αυτογκόλ με τον παρανοϊκό ΕΝΦΙΑ

Με ωμό εκβιασμό των φορολογουμένων ισοδυναμεί η απαίτηση από την πλευρά της φορολογικής διοίκησης να πληρωθεί εδώ και τώρα το σύνολο του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), δηλαδή και οι εναπομείνασες δόσεις που προβλέπονται βάσει νόμου για να χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα.

Η παγίδα έχει στηθεί για φυσικά πρόσωπα και κυρίως για επαγγελματίες, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα. Η φορολογική Αρχή δεν εκδίδει ηλεκτρονικά φορολογική ενημερότητα εάν υπάρχουν σε εκκρεμότητα δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος οδηγείται στην Εφορία. Εκεί ζητάει φορολογική ενημερότητα, την οποία κανονικά οφείλουν να του δώσουν. Ομως υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από εταιρίες. Οι εκπρόσωποί τους καταγγέλλουν ότι οι εφοριακοί τούς ζητούν να πληρώσουν εφάπαξ τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που απομένουν.

Το περίεργο είναι ότι βάσει του νόμου η φορολογική ενημερότητα μπλοκάρεται μόνο όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Σε περίπτωση ύπαρξης βεβαιωμένων φόρων που δεν έχουν γίνει ακόμα χρέος (μη ληξιπρόθεσμες όφειλες) χορηγείται ενημερότητα ενός μηνός.

Οι εφορίες όμως επικαλούνται άλλη ερμηνεία του νόμου. Υποστηρίζουν ότι για να χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα θα πρέπει να πληρωθούν προκαταβολικά οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που απομένουν, ανεξάρτητα από το ότι δεν έχουν ακόμα λήξει!

Πρόκειται για μια σκοπίμως διαστρεβλωμένη ερμηνεία του νόμου και οι ευθύνες… έχουν γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ των εφοριών και του υπουργείου! Η «δημοκρατία» απευθύνθηκε για το θέμα σε αρμόδια πηγή της ΓΓΔΕ, η οποία απάντησε: «Η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας είναι δυνατή ανεξαρτήτως της ύπαρξης βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση. Ουδεμία άτυπη οδηγία έχει δοθεί και οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας». Δήλωσε δε άγνοια για τις καταγγελίες πολλών πολιτών περί προπληρωμής του ΕΝΦΙΑ!

Στο μεταξύ επιχειρήσεις εκβιάζονται να πληρώσουν εφάπαξ το χαράτσι για να πάρουν τη φορολογική ενημερότητα, που είναι απαραίτητη για να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο και να προχωρήσουν μια επένδυση (που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή σε κάποιο αναπτυξιακό νόμο) προκειμένου να στηρίξουν την επιχείρησή τους ή να πληρώσουν τρέχουσες υποχρεώσεις κ.λπ. Οι εφορίες μπλοκάρουν και τις επιστροφές φόρου των φυσικών προσώπων κατάσχοντας -με τη μία- το σύνολο του ΕΝΦΙΑ ή όποια άλλη οφειλή υπάρχει προς στο Δημόσιο, ακόμα και εάν ο πολίτης ρυθμίζει τα χρέη του με δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Ο φορολογούμενος να μην έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 30 ευρώ ή αν έχει να είναι ρυθμισμένες κατά νόμιμο τρόπο.
  • Ο φορολογούμενος να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις που υποχρεούται την τελευταία πενταετία συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων ΦΠΑ, Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ