Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Πρόγνωση ρύπανσης για την επόμενη μέρα

Μοντέλο για την πρόβλεψη των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης ανέπτυξε το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα να γίνονται προγνώσεις για την ποιότητα του αέρα και να δημιουργούνται σενάρια για την εκπομπή ρύπων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Με το συγκεκριμένο μοντέλο μπορούμε να προβλέψουμε τις τιμές της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης σε χρονικό ορίζοντα 24 ωρών, ενώ με τη συλλογή στοιχείων και τιμών για την ποιότητα του αέρα θα έχουμε σύντομα τη δυνατότητα να κάνουμε προγνώσεις και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση» τονίζει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, καθηγητής Νίκος Μουσιόπουλος.

Το πρόγραμμα πρόγνωσης, που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, βασίζεται στην καθημερινή συλλογή των τιμών των ατμοσφαιρικών ρύπων, που υπολογίζονται και εκτιμώνται σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

«Εχουμε παραδώσει το μοντέλο πρόγνωσης στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και αναμένεται να τεθεί πλήρως σε λειτουργία, παρέχοντας σημαντικά στοιχεία για την ποιότητα του αέρα στην πόλη όπου ζούμε» συμπληρώνει ο κ. Μουσιόπουλος.

Ο καθηγητής εξηγεί επίσης ότι το ειδικό πρόγραμμα πρόγνωσης παρέχει τη δυνατότητα να γίνεται γνωστή κάθε φορά η πηγή που δημιουργεί τη ρύπανση. «Με τη λειτουργία της εφαρμογής θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν οι ρύποι προέρχονται από καυσόξυλα, οχήματα ή φουγάρα βιομηχανιών» σημειώνει ο κ. Μουσιόπουλος, επισημαίνοντας τη σημασία που έχουν οι προβλέψεις για την προστασία των πολιτών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, σχετικοί χάρτες και ενημερωτικά μηνύματα, τόσο για την υφιστάμενη όσο και για την προβλεπόμενη κατάσταση της ποιότητας αέρα σε κάθε περιοχή, θα γίνονται αυτόματα διαθέσιμα στους εξουσιοδοτημένους χρήστες, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα να γίνουν διαθέσιμα και στο κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοντέλο του ΑΠΘ εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και τρία χρόνια σε πόλεις της Κύπρου, παρέχοντας προβλέψεις για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Θάνος Χερχελετζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ