Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Πρόγραμμα για να δημιουργήσουν τη δική τους κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Επιδότηση 3.000 ευρώ σε 6.489 ανέργους για να δημιουργήσουν τη δική τους Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) προσφέρει νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας.
Το ένθετο «βρίσκω δουλειά» αποκαλύπτει τις βασικές πτυχές του προγράμματος, το οποίο -σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Ιωάννη Πλακιωτάκη- «αναμένεται να εκδοθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου».
Δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία έχουν όλοι οι άνεργοι χωρίς όριο ηλικίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ωφελούμενοι πρέπει να δημιουργήσουν αναπτυξιακή σύμπραξη με συμμετοχή τουλάχιστον τριών ατόμων. Ο συνεταιρισμός των ανέργων αποκτά τη δυνατότητα να συνεργαστεί με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με ΟΤΑ και με άλλους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Ο θεσμός των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην παραγωγή και την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, στην εστίαση, στην παροχή οικονομικών, φορολογικών και άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών, σε μικρές βιοτεχνίες και σε οικοτεχνικές πρωτοβουλίες γυναικών ή ΑμΕΑ.

Το σχέδιο χρηματοδότησης για την ίδρυση Κοιν.Σ.Επ. προβλέπει επιδότηση για:
*Ιδρυση, οργάνωση και διοίκηση της Κοινωνικής Επιχείρησης.
*Ανάπτυξη πελατολογίου.
*Προώθηση και προβολή προϊόντων.
*Πρόσβαση σε διαδικασίες ανάθεσης του δημόσιου τομέα και συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς.
*Διασύνδεση με διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης.
*Ενημέρωση για επανάληψη πετυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων από την Κοιν.Σ.Επ.

Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να μπουν στη διαδικασία και να δημιουργήσουν επιχείρηση με κοινωνικά χαρακτηριστικά -με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα- επιτυγχάνουν μείωση του κόστους και του επιχειρηματικού ρίσκου, δικτύωση της επιχείρησης, μείωση του χρόνου έναρξης της πραγματικής λειτουργίας, αναγνωρισιμότητα Κοιν.Σ.Επ. και ανάπτυξη συνεργιών.
Ο φάκελος υποψηφιότητας πρέπει να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν τη διαχειριστική επάρκεια. Στην τελική επιλογή θα συνεκτιμηθούν η συμμετοχή πανεπιστημίου ή ΤΕΙ και η προσφορά στην τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η αξιολόγηση των φακέλων θα γίνει ανά περιφερειακή ενότητα, δεδομένου ότι προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός δικαιούχων ανά περιοχή (βλ. πίνακα). Στο σχέδιο με σαφήνεια αναφέρεται ότι οι εταίροι – άνεργοι της Κοιν.Σ.Επ. αποζημιώνονται με αμοιβή έως 100 ευρώ ημερησίως, ανάλογα με τα κέρδη και το μέγεθος της επιχείρησης. Σημαντική λεπτομέρεια: Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν ταυτόχρονα δύο φακέλους. Εναν για χορήγηση διαχειριστικής επάρκειας και έναν με την αίτηση για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Τρέχουν ήδη δύο voucher

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση των δύο προγραμμάτων voucher (επιταγή στην αγορά εργασίας) του υπουργείου Εργασίας. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά ανέργους ηλικίας 25-29 ετών (λήγει στις 15/9), ενώ το δεύτερο πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 18-24 (ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου). Τα προγράμματα για την κατάρτιση και την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα επιδοτούν με 2.550 ευρώ τους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, και με 2.280 ευρών τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.voucher.gov.gr.

78 θέσεις σε τρεις δήμους της Αττικής

Εως τις 15 Σεπτεμβρίου υποβάλλονται οι αιτήσεις για 78 θέσεις ανέργων τριών δήμων του λεκανοπεδίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κατοίκους των Δήμων Αμαρουσίου, Αγίας Παρασκευής και Βριλησσίων, οι οποίοι πρέπει να είναι: Ανεργοι όλων των κατηγοριών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΟΑΕΔ και νέοι επιστήμονες (γιατροί, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί, απόφοιτοι των πανεπιστημιακών, πολυτεχνικών σχολών).
Το πρόγραμμα θα απορροφήσει συνολικά 78 ωφελουμένους, από τους οποίους 66 ανέργους και 12 νέους επιστήμονες. Οι φορείς-εταίροι που υλοποιούν τη συγκεκριμένη πράξη είναι οι εξής: Καινοτόμα Επιχειρηματικά Δίκτυα Ανάπτυξης ΕΠΕ (ΙΝΝΟΛΑΝΤ), ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, η Αναπτυξιακή Δήμου Αμαρουσίου – Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ, ο Δήμος Βριλησσίων, το ΚΕΚ Ευρωεργασιακή Α.Ε., η ΣΤΡΑΤΑΚΟΜ Α.Ε. Στρατηγικής & Επικοινωνίας, η B & F Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΕΠΕ και το Κέντρο Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας (ΚΕΑΕΠ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα συμμετοχής στην ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Σύμπραξης www.employ4all.gr και στα γραφεία των φορέων:
– Αναπτυξιακή Δήμου Αμαρουσίου: δημαρχείο Αμαρουσίου, Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα, Μαρούσι, 2ος όροφος, τηλ.: 213-2038247.
– Γραφείο Διαμεσολάβησης Δήμου Αγίας Παρασκευής: δημαρχείο Αγίας Παρασκευής, Λ. Μεσογείων 415-417, Αγία Παρασκευή, ισόγειο, τηλ. 213-2004611.
– Δήμος Βριλησσίων: γραφείο δημάρχου Βριλησσίων, δημαρχείο Βριλησσίων, Δημ. Βερναρδου 23, Βριλήσσια, 2ος όροφος, τηλ. 213-2050511 και 213-2050510.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...

Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ: Οι κανόνες του γηπέδου και τα μέτρα για ασφαλή άσκηση

Κώστας Τσάνας και Μιχάλης Κυρίτσης δίνουν οδηγίες στα παιδιά και μοιράζουν αθλητικό υλικό Η ασφαλής άθληση των παιδιών και η εξοικείωσή τους με τα μέτρα...