Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Προγράμματα για 86.000 ανέργους

Δεκατρία νέα προγράμματα προσλήψεων θα πραγματοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με στόχο να προσφερθούν θέσεις εργασίας σε πάνω από 86.000 ανέργους. Η ανακοίνωση των προγραμμάτων έγινε από τη ΔΕΘ από την ίδια τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη. Τα προγράμματα είναι στοχευμένα, καθώς απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες ανέργων και θα λειτουργήσουν παράλληλα με άλλα προγράμματα (π.χ. Κοινωφελής Εργασία), που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Επίσης θα υπάρξουν προγράμματα σε συνεργασία και με κοινωνικούς εταίρους. Πιο αναλυτικά, τα προγράμματα που αναμένεται να εκπονήσει ο ΟΑΕΔ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι τα εξής:

1. Ειδικό Πρόγραμμα «Ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης» με αριθμό ωφελουμένων έως 10.000 άτομα και επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων, 12μηνης διάρκειας, με έμφαση στους μακροχρόνια ανέργους, σε γυναίκες και ανέργους άνω των 50 ετών.

3. Πρόγραμμα επιδότησης μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρους ασφαλισμένης εργασίας σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) για 1.575 ωφελουμένους.

4. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για ΑμεΑ. σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.).

5. Πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση» για τις ηλικίες 29-64 ετών. Το πρόγραμμα είχε ανακληθεί ως μικρής ωφέλειας για τους ανέργους. Το νέο πρόγραμμα αφορά πλέον όχι 16.000 ανέργους αλλά 26.000 και προβλέπεται εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών με βασικό μισθό και εργασιακά δικαιώματα.

6. Πρόγραμμα «Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση ή προγράμματα προώθησης στην αυτοαπασχόληση, μέσω της επιδότησης εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης και λειτουργικών δαπανών, για την ίδρυση και ΤΗ λειτουργία νέας επιχείρησης για 18 μήνες.

7. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 ανέργους νέους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή σε άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση (διάρκεια 12 μήνες).

8. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση (διάρκεια 12 μήνες).

9. Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.

10. Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 άνεργων νέων 25-29 ετών, με επιδότηση των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητάς τους.

11. Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών.

12. Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία start-ups.

13. Πρόγραμμα μαθητείας 4.000 νέων 15-24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ