Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Προκαταβολικά η εξόφληση στα ασφάλιστρα Ι.Χ.

Χτύπημα κάτω από τη μέση σε εκατομμύρια οδηγούς ασφαλισμένους, αποτελεί εγκύκλιος της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) η οποία δίνει τέλος στην παράταση του ενός μήνα, που υφίστατο ως περίοδος χάριτος ώσπου να πληρωθεί το νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ενός αυτοκινήτου.

Στο εξής για να είναι ασφαλισμένο ένα όχημα θα πρέπει να καταβάλλεται το αντίτιμο του νέου ασφαλιστήριου συμβολαίου το αργότερο ως την ημερομηνία λήξης του προηγούμενου. Με τον τρόπο αυτόν καταργείται η αυτόματη ανανέωση των συμβολαίων ασφάλισης χωρίς ο δικαιούχος να έχει καταβάλει το αντίτιμο και μπαίνει τέλος στην περίοδο χάριτος του ενός μήνα, που δινόταν για την πληρωμή τους.

Στο εξής 10 ημέρες πριν από τη λήξη της ασφάλισης αυτοκινήτου ο ασφαλιστής σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρία θα ενημερώνει εγγράφως τον ασφαλισμένο για την υποχρέωση που έχει να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Το ασφάλιστρο θα πρέπει να προκαταβάλλεται για να εκδοθεί το νέο συμβόλαιο. Η πληρωμή των ασφαλίστρων θα γίνεται κυρίως μέσω τραπεζών, είτε στα κατά τόπους υποκαταστήματα είτε με ηλεκτρονικό τρόπο. Επίσης, υπάρχει η πρόταση να καταργηθεί το ασφαλιστήριο σήμα. Ακολουθώντας το μοντέλο των τελών κυκλοφορίας η ΤτΕ θέλει ο κάθε ασφαλισμένος να μπορεί να εκτυπώνει ο ίδιος σε απλό χαρτί το αποδεικτικό πληρωμής του συμβολαίου του και να το φέρει στο όχημά του.

Βασικός στόχος της αλλαγής που προωθείται είναι να αυξηθεί η ρευστότητα στις ασφαλιστικές εταιρίες και να γίνεται καλύτερος έλεγχος στο εξής στη διαδικασία ασφάλισης των οχημάτων.

Η έλλειψη ρευστότητας όμως που βιώνουν οι πολίτες μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αλματώδη αύξηση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν ανά την επικράτεια.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες παρατηρούν ότι ως τώρα οι έλεγχοι για την αποτροπή της ανασφάλιστης οδήγησης δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται πρόστιμο και αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης στην περίπτωση που η Αστυνομία εντοπίσει όχημα το οποίο δεν είναι ασφαλισμένο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ