Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Πρόκληση Παπακωνσταντίνου

Προβάλλει την εταιρία συμβούλων που έχει δημιουργήσει με αναφορές στη θητεία του ως… πετυχημένος «τσάρος» της Οικονομίας

Μέσω προφίλ στην ιστοσελίδα επαγγελματικής δικτύωσης LinkedIn έκανε την επιστροφή του στη δημόσια σφαίρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιχειρώντας να προβάλει την εταιρία συμβούλων που έχει δημιουργήσει. Ωστόσο, το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλέσει αίσθηση και αγανάκτηση στον μέσο Ελληνα πολίτη με τις διθυραμβικές αναφορές που κάνει στη θητεία του ως «τσάρου» της οικονομίας ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα στα Μνημόνια με επαχθέστατους όρους!

Οπως προκύπτει από το προφίλ του κ. Παπακωνσταντίνου, τους τελευταίους 22 μήνες είναι επικεφαλής εταιρίας συμβούλων με τα αρχικά του ονόματός του (GSP Advisory). Η GSP Advisory, όπως περιγράφει ο ίδιος, παρέχει συμβουλές σε ιδιωτικές εταιρίες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και think tanks σχετικά με πολιτικά, οικονομικά θέματα και για την αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του προφίλ είναι η περίληψη που συνοδεύει την 21 μηνών θητεία του ως υπουργού Οικονομικών. Αυτή ξεκινά με την υπενθύμιση ότι διαπραγματεύτηκε τη δανειακή σύμβαση των 110 δισ. ευρώ ανάμεσα στην Ελλάδα και στην τρόικα και τις συνακόλουθες οικονομικές πολιτικές, χωρίς φυσικά το παραμικρό σχόλιο για τις επιπτώσεις των μέτρων που «διαπραγματεύτηκε».

Στη συνέχεια, επαίρεται ότι αναδόμησε τη διαδικασία του Προϋπολογισμού, καθιέρωσε ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο παρακολούθησης των κρατικών δαπανών, δημιούργησε μια ανεξάρτητη στατιστική Αρχή, ξεκίνησε φορολογική μεταρρύθμιση, εφάρμοσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και σχεδίασε μια εκτενή στρατηγική αποκρατικοποιήσεων.

Το κατά πόσο όλα αυτά τα «παχιά λόγια» απηχούν την πραγματικότητα, οι φτωχοποιημένοι Ελληνες πολίτες το ξέρουν καλά και γι’ αυτό δεν μπορεί παρά να εξοργίζονται, διαβάζοντας τον κ. Παπακωνσταντίνου να λέει πως άφησε πίσω του δημοσιονομικό έλλειμμα μειωμένο κατά περισσότερο από 6% του ΑΕΠ σε σχέση με το τι παρέλαβε και ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας είχε ανακτηθεί κατά 50% όταν αποχώρησε από την οδό Νίκης τον Ιούνιο του 2011!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ