Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Προκλητική η απάντηση της Αγκυρας μετά την καταδίκη από το Ευρ. Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την εισβολή στην Κύπρο

Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκαζε την Αγκυρα για την εισβολή στην Κύπρο με το υψηλότερο έως σήμερα πρόστιμο (90.000.000 ευρώ), οι Τούρκοι εξακολουθούσαν να δηλώνουν ότι δεν πληρώνουν, ενώ αφήνουν να διαρρεύσει κιόλας ότι η καταδίκη τους θα δυσκολέψει τον διάλογο που έχει ξεκινήσει! Χθες πάντως το δικαστήριο ανακοίνωσε και επισήμως την ποινή ζητώντας από την Αγκυρα να καταβάλει το ποσό των 90.000.000 ευρώ στη Λευκωσία, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV τα 30.000.000 θα πάνε στους συγγενείς των αγνοούμενων Κυπρίων.
 Η αμέσως προηγούμενη υψηλότερη αποζημίωση ύψους 13.000.000 ευρώ είχε επιβληθεί το 2009 και πάλι από το ΕΔΑΑ.

Πριν από την ανακοίνωση της ποινής ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε φροντίσει να δώσει το στίγμα της αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου η ποινή δεν δεσμεύει τη χώρα του, ενώ η «Χουριέτ» έγραφε ότι αναλυτές ισχυρίζονταν ότι η απόφαση αυτή μπορεί ακόμα και να επηρεάσει την ευαίσθητη ειρηνευτική διαδικασία.

 Η απόφαση βάσει της οποίας επιβλήθηκε η αποζημίωση-μαμούθ είχε ληφθεί στις 10 Μαΐου του 2001 και σε αυτή γινόταν αναφορά σε 14 παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το δικαστήριο τότε να επιφυλάσσεται να ανακοινώσει την ποινή σε μεταγενέστερο στάδιο.
 Οι παραβιάσεις αφορούσαν:
 το άρθρο 2 για το δικαίωμα διαβίωσης,
 το άρθρο 3 για τα βασανιστήρια,
 το άρθρο 5 για την ασφάλεια του ατόμου και την ελευθερία,
 το άρθρο 6 για το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη,
 το άρθρο 8 για τον σεβασμό στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή,
 το άρθρο 9 για ελευθερία στη θρησκεία και τη συνείδηση,
 το άρθρο 10 για την ελευθερία έκφρασης,
 το άρθρο 13 για το δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής,
 το άρθρο 1 του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου 1 για το δικαίωμα στην περιουσία.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ