Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Προκλητικός ο Ασμουσεν (της ΕΚΤ), συγκρίνει την Ελλάδα με τη Λετονία

Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις και αφήστε την επαναδιαπραγμάτευση και την επιμήκυνση του Μνημονίου, δήλωσε χθες, δίκην επικυρίαρχου, από το βήμα του συνεδρίου του Economist το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Ασμουσεν. Αν και ο ίδιος δεν είναι στέλεχος της τρόικας, η όλη στάση του έστελνε το μήνυμα ότι η τρόικα είναι πάντα εδώ.

Εξαιρετικά προκλητικός ο ίδιος, που κατάγεται από τη Γερμανία, ανέφερε ότι δεν μπορούν χώρες όπως η Εσθονία και η Σλοβακία με μέσο μισθό 1.000 ευρώ να δανείζουν χώρες όπως η Ελλάδα με μέσο μισθό 3.000.

Από τον Γερμανό ακούστηκαν για μια ακόμη φορά τα γνωστά επιχειρήματα για την προβληματική Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να απορροφήσει πόρους από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει ή να χαλαρώσει το πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων»,

Η εφαρμογή του Μνημονίου έχει ουσιαστικά σταματήσει στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου» ανέφερε ο κ. Ασμουσεν και σημείωσε ότι «η καθυστέρηση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι ριψοκίνδυνη».

Κατέδειξε επίσης πέντε άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί το ερχόμενο διάστημα η Ελλάδα, όπως:

– να καταλήξει σε δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσει το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013-2014,

– να προχωρήσει άμεσα στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος,

– να προχωρήσει άμεσα στις αποκρατικοποιήσεις,

– να εφαρμόσει τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία,

– να απελευθερώσει τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και να εφαρμόσει το σχέδιο Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα.

Ο κ. Ασμουσεν ανέφερε ότι και χωρίς Μνημόνιο η Ελλάδα αναγκαστικά θα εφάρμοζε τη δημοσιονομική προσαρμογή και μάλιστα θα το έκανε με πιο βίαιο τρόπο. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία δεν απορρέουν από το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά από τις μη βιώσιμες πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονταν επί πολλά έτη στη χώρα.

Ο Γιοργκ Ασμουσεν συναντήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου και με τον εγχώριο «ύπαρχο του Τιτανικού», τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι συγγράφει βιβλίο με τις αναμνήσεις του από τον καιρό που ήταν υπουργός Οικονομικών.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ