Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Προκόπης Παυλόπουλος: Αταλάντευτη η προσήλωση του λαού στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας

Η αταλάντευτη προσήλωση του λαού μας στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, και η ενότητά μας, ενόψει των κάθε είδους προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος, είναι τα δυο κορυφαία μηνύματα, τα οποία περιέχει η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας, όπως τόνισε κατά την αποψινή του ομιλία στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας από τα στρατεύματα της Γερμανικής κατοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Επειδή ο πραγματικός λόγος θέσπισης κάθε ιστορικής επετείου έγκειται κυρίως στο να διδάσκει, επιτρέψατέ μου ν’ αναδείξω τα δύο κορυφαία μηνύματα, τα οποία εκπέμπει στο διηνεκές η ως άνω επέτειος Απελευθέρωσης της Αθήνας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:

«Το πρώτο μήνυμα συνίσταται στο ότι η 12η Οκτωβρίου 1944 κλείνει τον εμβληματικό ιστορικό κύκλο που άνοιξε το μεγαλειώδες «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940. Αυτό το παλλαϊκό «ΟΧΙ» σήμανε την καθολική αντίσταση του Ελληνικού Λαού στον φασισμό και, ύστερα, στο ναζισμό. Δηλαδή την αταλάντευτη προσήλωση του Λαού μας στις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, όπως οι αρχές αυτές απορρέουν από την Αρχαία Ελλάδα. Και, φυσικά, όπως οι αρχές αυτές μπόλιασαν τον Δυτικό και, πρωτίστως, τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Κατά συνέπεια, η Απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944 υπήρξε η δικαίωση εκείνη, η οποία τεκμηριώνει ασφαλώς ότι στην διαδρομή και την εξέλιξη της Ιστορίας δεν έχει τόσο σημασία το πληθυσμιακό μέγεθος ενός λαού και η έκταση του εδάφους του. Σημασία έχει το φρόνημα και, συγκεκριμένα, η αδιαπραγμάτευτη απόφασή του να υπηρετεί αρχές και αξίες σύμφυτες με τον ‘Ανθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

» Και το δεύτερο μήνυμα συνίσταται στο ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά, πρωτίστως δε τους καίριους εθνικούς μας στόχους, τους επιτύχαμε ενωμένοι. Πολλώ μάλλον όταν η Ιστορία μας αποδεικνύει ότι αυτά που μας ενώνουν, ως Λαό και ως Έθνος, είναι πολύ περισσότερα και σημαντικά απ’ όσα μπορούν, κατά την συγκυρία, να μας χωρίσουν.

Προς την κατεύθυνση της ενότητάς μας, ενόψει των κάθε είδους προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος, η επέτειος της Απελευθέρωσης της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944 είναι κάτι παραπάνω από διδακτική. Και τούτο διότι, λίγες μέρες μετά την πάνδημη ενωτική «έκρηξη» της ελεύθερης Αθήνας, άρχισε πάλι το σαράκι του διχασμού να κατατρώει τον κορμό του Έθνους και του Λαού μας. Ένα σαράκι που οδήγησε στον εμφύλιο σπαραγμό, οι πληγές του οποίου ακόμη και σήμερα αφήνουν σταγόνες στείρας κομματικής πόλωσης».

πηγή: ΑΠΕ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ