«Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς Ευρώπη, αλλά ούτε Ευρώπη χωρίς Ελλάδα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της 80ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης: «Ακούγονται ορισμένες φωνές, ευτυχώς μεμονωμένες, που διερωτώνται: “Αξίζει τον κόπο αυτό το ευρωπαϊκό μέλλον, μέσα σε μία Ευρώπη που έχει προβλήματα, αυτή την έλλειψη αλληλεγγύης, την έλλειψη κατανόησης εν πολλοίς;”.
Το ν΄αποδεχθούμε όμως, μια τέτοια προοπτική θα ήταν σαν να αφαιρούμε από το ψηφιδωτό της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μας τις δικές μας ψηφίδες…», είπε.
Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το μεταναστευτικό και έστειλε μήνυμα προς τα Σκόπια κάνοντας λόγο για «ελληνικότητα της Μακεδονίας».