Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Προληπτική θεραπεία για το AIDS

Το πράσινο φως για την κυκλοφορία του σκευάσματος Truvada, το οποίο δρα προληπτικά κατά της προσβολής από τον ιό HIV, έλαβε χθες η παρασκευάστρια εταιρία του, αποσπώντας μεγάλη πλειοψηφία από επιτροπή 22 ανεξάρτητων ειδικών στις ΗΠΑ. Η απόφαση των ειδικών, οι οποίοι συνιστούν στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να προχωρήσει επίσης στην έγκριση του φαρμάκου, βασίστηκε σε τρεις ανεξάρτητες κλινικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων σχεδόν συμπίπτουν.

Το Truvada είναι το πρώτο φάρμακο που δρα προληπτικά κατά της προσβολής από τον ιό HIV και ήδη συνταγογραφείται σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS. Η δράση του βασίζεται σε δύο αντιρετροϊκά φάρμακα και, σύμφωνα με τις μελέτες, ο κίνδυνος που διατρέχουν όσοι το λαμβάνουν να προσβληθούν από σύντροφο θετικό στον HIV είναι κατά 67% χαμηλότερος σε σχέση με όσους δεν το παίρνουν.

Οι κλινικές δοκιμές χρηματοδοτήθηκαν από τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2007 ως τον Δεκέμβριο του 2009 σε έξι χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ν. Αφρική. Η μία από αυτές διεξήχθη σε ομοφυλόφιλους άνδρες και έδειξε ότι το φάρμακο μειώνει κατά 44% τις πιθανότητες που έχουν να μολυνθούν χρησιμοποιώντας προφυλακτικό. Η τρίτη κλινική δοκιμή έδειξε ότι το Truvada μειώνει τον κίνδυνο κατά 75% στα ζευγάρια στα οποία είναι οροθετικός ο ένας από τους δύο.

Κατά την ψηφοφορία, το φάρμακο έλαβε 19 ψήφους υπέρ της χορήγησής του σε υγιείς ομοφυλοφίλους και ζευγάρια με οροθετικό το ένα μέλος. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τη σύσταση της επιτροπής των ειδικών, αλλά συνήθως το κάνει.

Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής που καταψήφισαν την έγκριση του φαρμάκου το έκαναν επειδή ανησυχούν για τις παρενέργειές του, καθώς και για την πιθανότητα να κάνει τους ανθρώπους απρόσεκτους, ωθώντας τους σε σεξουαλικές σχέσεις χωρίς τη χρήση μεθόδων προφύλαξης.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ