Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020

Προμελετημένο έγκλημα από το θλιβερό δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τον μοιραίο ρόλο τους σε βάρος της χώρας επιβεβαίωσαν με τη χθεσινή θλιβερή εμφάνισή τους οι Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοίνωσαν τα νέα χαράτσια στα ακίνητα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν κι άλλα μέτρα και προανήγγειλαν την άρση της μονιμότητας και στον στενό δημόσιο τομέα «που δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού», χωρίς ωστόσο να αποκλείσουν ούτε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ούτε τη στάση πληρωμών με τη μη καταβολή μισθών και συντάξεων τον Οκτώβριο…

Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από 4ωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο, παρά τις επιμέρους και προσχηματικές διαφωνίες (που έμοιαζαν περισσότερο με ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ δελφίνων), όλοι οι υπουργοί τελικά πήραν «ομόφωνα» τις αποφάσεις για τον κεφαλικό φόρο και τα άλλα μέτρα. Εκτός από τους υπουργούς, συνυπεύθυνοι αναμένεται να γίνουν σήμερα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για να δεσμευτεί ότι θα τα ψηφίσει.

Ο πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής του έκαναν προσπάθεια να πείσουν ότι τα μέτρα αποτελούν «πατριωτική» πρωτοβουλία της κυβέρνησης, την οποία πρέπει άπαντες να ενστερνιστούν. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική: Πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία με την τρόικα, η οποία τους «υπαγόρευσε» τα μέτρα που στη συνέχεια παρουσίασαν στους υπουργούς. Κι αυτοί, σε στάση… προσοχής, τα υιοθέτησαν. Αποδείχτηκε επίσης ότι το σχέδιο ήταν προμελετημένο. Ενώ δηλαδή τις προηγούμενες ημέρες διαβεβαίωναν ότι η παρουσία υπουργών στη ΔΕΘ θα ήταν περιορισμένη, τελικά κλήθηκαν όλοι, ώστε να μπορέσει να συντελεστεί η «δραματική» και «έκτακτη» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου…

Τα «μαχαίρια» που βγήκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν βασικό στόχο τον κ. Βενιζέλο. Κυρίως στράφηκαν εναντίον του ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης για την ελλιπή ενημέρωση και ο Αν. Λοβέρδος για την «μπλόφα» με τη διακοπή των συζητήσεων με τους τροϊκανούς. «Επρεπε να έχεις και καλό χαρτί…» του είπε δηκτικά, ενώ ο Γ. Ραγκούσης συμπλήρωσε «…και να μην το δείχνεις!». Επιφυλάξεις φέρονται να διατύπωσαν για ορισμένες πτυχές του χαρατσιού στα ακίνητα οι Χ. Καστανίδης, Σ. Ξυνίδης και Π. Ευθυμίου, αν και τελικώς ψήφισαν «ναι». Η δικαιολογία όλων ήταν ότι βρέθηκαν με το μαχαίρι στον λαιμό και με το τελεσίγραφο της τρόικας να βρεθεί λύση εντός 48ώρου για την είσπραξη ενός επιπλέον δισ. από τα συμφωνηθέντα. Αλλωστε, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να κάνει και ό,τι άλλο της ζητήσει η τρόικα, στην οποία έχει παραδώσει πλέον τα κλειδιά της χώρας, προκειμένου να… κλειδώσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Για την αποτυχία της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου μετέθεσε την ευθύνη στη Δημόσια Διοίκηση, την οποία χαρακτήρισε «τον μεγάλο ασθενή», στους πολίτες, αλλά και στη… Δικαιοσύνη, ενώ παρουσίασε την κατάσταση της χώρας ως «εμπόλεμη» και στράφηκε με θράσος κατά της Ν.Δ., η οποία «έχει μεγάλες ευθύνες για το πού είμαστε σήμερα και θα έπρεπε να βάλει πλάτη». Για άλλη μια φορά ισχυρίστηκε, τέλος, ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αρνούμενος όμως να απαντήσει αν ο ίδιος θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ όταν αυτές γίνουν.


Το… όνειρο για έναν εργαζόμενο σε κάθε οικογένεια

Δύο κόσμοι ήταν το Σάββατο στο Βελλίδειο. Ο ένας ήταν αυτός των πολιτών που διαδήλωναν κατά χιλιάδες και έβρισκαν απέναντί τους εκατοντάδες άντρες των ΜΑΤ και κάγκελα παντού, και ένας άλλος κόσμος, αυτός που ζει ο Γιώργος Παπανδρέου. Κοινό αποτέλεσμα, μια Θεσσαλονίκη που είχε μετατραπεί σε πεδίο «μαχών» με δακρυγόνα, συλλήψεις, για να μπορέσει ο ηγεμόνας να κάνει την εμφάνισή του με ασφάλεια, μια και το «σκανάρισμα» όσων μπήκαν στην αίθουσα ήταν εξονυχιστικό. Κάποια στιγμή, σε ώρα… ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στο Βελλίδειο, αφού δυο μέρες στη Θεσσαλονίκη δεν είχε τολμήσει να ξεμυτίσει από το ξενοδοχείο, αποφεύγοντας να κάνει τα εγκαίνια της Εκθεσης και την καθιερωμένη βόλτα στα περίπτερα.

Ο κ. Παπανδρέου, το Σάββατο, έκανε από το βήμα της 76ης ΔΕΘ μια ομιλία για τα μάτια του κόσμου, μια και τις αποφάσεις που είχε πάρει για νέα χαράτσια θα τις έκανε λίγες ώρες αργότερα χθες. Χλιαρά τα χειροκροτήματα ενός «παγωμένου» ακροατηρίου που κάτι είχε αρχίσει να οσμίζεται -εκτός των δακρυγόνων που είχαν πέσει έξω- για νέο πακέτο μέτρων. Μια αποστροφή της ομιλίας του ήταν αρκετή για τους μυημένους για να καταλάβουν τι θα ακολουθήσει. Είπε ο πρωθυπουργός: «Η προσπάθεια θα φτάσει μέχρι το τέλος, προχωρώντας στις μεγάλες αλλαγές που η χώρα μας χρειάζεται εδώ και χρόνια. Και θα λάβουμε και όποιες άλλες αποφάσεις πρέπει, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταθεί η χώρα».

Κορυφαίες στιγμές της ομιλίας του κ. Παπανδρέου ήταν η δέσμευσή του να… δουλεύει (τουλάχιστον) σε κάθε οικογένεια ένας (σσ.: Δεν διευκρίνισε άνδρας ή γυναίκα ή το πως θα ζει μια οικογένεια με μισθό 700 ευρώ), αλλά και η ανακοίνωσή του ότι θα ξεκινήσουν έρευνες πετρελαίου και αερίου στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη (που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ) και προγράμματα ηλιακής ενέργειας (που ενδιαφέρουν τους Γερμανούς)…

Στην απάντησή του, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης είχε τονίσει ότι «αν αυτά είχε να πει ο κ. Παπανδρέου, καταλαβαίνουμε γιατί προσπαθούσε επί μέρες να αποφύγει τη Θεσσαλονίκη».


Ο Γιώργος έχασε τα λόγια του στην ερώτηση της «δημοκρατίας» για τα CDs

Εχασε τα λόγια του (και το έδαφος κάτω από τα πόδια του) ο πρωθυπουργος όταν ρωτήθηκε από τη «δημοκρατία» για την ερώτηση του Αυστριακού ευρωβουλευτή που τον εμπλέκει προσωπικά στην υπόθεση των CDS και τον κατηγορεί για «κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδας». Ο κ. Παπανδρέου ψέλλισε ότι είναι «αστεία υπόθεση» υποστηρίζοντας πως δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ξέρει… «Tα CDS δεν ήξερα τι ήταν μέχρι την κρίση, ούτε τα έχω δει» δικαιολογήθηκε απαιτώντας μάλιστα από τους δημοσιογράφους να… μην αναπαράγουν «φημολογίες» που, κατ’ αυτόν, «δείχνουν την έλλειψη δικαίου στη χώρα μας». Αποφεύγοντας να απαντήσει επί του προκειμένου, προτίμησε να επιτεθεί και σε βουλευτές της αντιπολίτευσης «που αποχωρούν από ψηφοφορίες στη Βουλή», ενώ κάλεσε τη Δικαιοσύνη να απαντήσει άμεσα σε «σενάρια συνωμοσιολογίας». Στην ίδια κατηγορία ενέταξε μόνος του και τη «συνωμοσία», όπως την χαρακτήρισε κι αυτήν, των (αποδεδειγμένων και με βίντεο της γαλλικής τηλεόρασης ) συναντήσεων που είχε, προτού ακόμη γίνει πρωθυπουργός, με τον Στρος Καν, για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ! Δεν απαντησε ουτε στο δευτερο σκελος του εωτήματος της «δημοκρατίας» ,για το εάν δηλαδή θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ ο ίδιος όποτε και αν γίνουν εκλογές. Μάλλον δεν το κατάλαβε.


ΝΔ: Επιτακτική πλέον η ανάγκη για εκλογές

Η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη και πρέπει να φύγει, η ίδια είναι το πρόβλημα και η μόνη λύση είναι οι εκλογές εδώ και τώρα. Αυτό είναι το πολιτικό τρίπτυχο στο οποίο κινείται η Νέα Δημοκρατία, έπειτα από όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση το διήμερο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και φέρνουν νέα φορολογικά βάρη για κάθε οικογένεια.

Παράλληλα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, η Ν.Δ. έκανε αποδεκτό το διαδικαστικό αίτημα της κυβέρνησης για ταχύτερη ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012.

Ο εκπρόσωπος της αξιοματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης σε δηλώσεις του επισήμανε μεταξύ άλλων:

1. Μια κυβέρνηση που μέσα σε δύο χρόνια έχει πέσει παταγωδώς έξω σε όλες τις προβλέψεις της και στο Μνημόνιο και στους Προϋπολογισμούς της, ακόμα και στο πολυδιαφημισμένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμά της, παρά τις βαρύτατες θυσίες του ελληνικού λαού, είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει.

2. Η ανάγκη για άμεση αλλαγή πολιτικής, μέσα από εκλογές, είναι πλέον ολοφάνερη και επιτακτική.

3. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης εξανεμίστηκε απολύτως. Οι συγκρούσεις των μελών της, η αδράνεια και η αναποτελεσματικότητά της κατέληξαν σε νέα εισπρακτικά μέτρα, που ο κ. Παπανδρέου δεν τόλμησε να πει το Σάββατο, αφήνοντας το έργο στον «αντ’ αυτού».

4. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι οι Ελληνες δεν αντέχουν πλέον άλλα φορολογικά βάρη.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο κ. Μιχελάκης τόνισε: «Ο κ. Παπανδρέου προσποιείται αμνησία για όσα διέπραττε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αμετανόητος και αναξιόπιστος, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, ισχυριζόμενος πως πάντα κάποιος άλλος φταίει. Η σημερινή κυβέρνηση είναι το πρόβλημα και όχι η λύση στα προβλήματα των Ελλήνων».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταίκούρας σε δήλωσή του επισήμανε ότι «σήμερα η κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι απέτυχε και έρχεται και προσθέτει μεταγενέστερα νέες επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία».

Νίκος Ελευθερόγλου


Για ομολογία αποτυχία κάνουν λόγο τα κόμματα

Σοκ και δέος προκάλεσαν και στα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης τα νέα χαράτσια της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «στο νέο φορολογικό αντιλαϊκό ντου κυβέρνησης-τρόικας η απάντηση του λαού πρέπει να είναι: Τέλος οι θυσίες μας για την κρίση, την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Πλατιά συμμετοχή στην οργανωμένη άρνηση πληρωμής για τα φοροχαράτσια, στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις».

«Οσοι άκουσαν και ιδιαιτέρως όσοι είδαν και άκουσαν τον πρωθυπουργό είναι πιο τρομαγμένοι και πιο σοκαρισμένοι παρά ποτέ» αναφέρει ο ΛΑΟΣ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

«Ο κ. Παπανδρέου δεν παραπαίει μόνο πολιτικά και ιδεολογικά, παραπαίει και στη λήψη σωστών αποφάσεων. Η Ελλάδα κινδυνεύει όσο ο “μπροστάρης” δεν μπορεί να πείσει ούτε στο εσωτερικό αλλά ούτε και στο εξωτερικό» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά του, επισημαίνει ότι «ενώ ο πρωθυπουργεύων αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανήγγειλε τη νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των νοικοκυριών, μέσω του ισοπεδωτικού φόρου για τα ακίνητα, ανέθεσε στον πρωθυπουργό να παρουσιάσει το περιτύλιγμα της αντικοινωνικής και χρεοκοπημένης πολιτικής του. Είναι πρωτοφανές να μιλάει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και την επομένη να εξαγγέλλονται νέα μέτρα».

«Αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να αγγίξει τις γκρίζες περιουσίες, εφορμά για μία ακόμα φορη επί δικαίους και αδίκους, χωρίς κανένα κριτήριο» τονίζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι, σχετικά τις ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη φορολόγηση ακινήτων.

«Χαρατσώνει την ιδιοκτησία οποιουδήποτε ακινήτου, ανεξάρτητα από τον πλούτο τού κάθε ιδιοκτήτη και τον τρόπο που αποκτήθηκε, οδηγώντας σε βαθύτερη ύφεση» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και οι αποφάσεις της κυβέρνησης αποτελούν ομολογία αποτυχίας και ανικανότητας. Η κυβέρνηση, αντί να περιορίσει τα 100 δισ. ευρώ που ξοδεύει ο δημόσιος τομέας κάθε χρόνο, καταφεύγει σε εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των ιδιωτών που δεν θα έχουν αποτέλεσμα και προοπτική» τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, για τις σημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κραυγή απόγνωσης από τις μονάδες εντατικής θεραπείας

Μόλις 124 κλίνες μένουν διαθέσιμες στη χώρα! Επτά θάνατοι και «θέατρο» με τα 1.152 περιστατικά χθες Δεν έχει τέλος η διαρκής αύξηση των διασωληνωμένων, παρά...

Αιφνιδιαστικό (καθολικό) lockdown σε Θεσσαλονίκη – Σέρρες

Ανοιχτά παραμένουν σχολεία (πλην λυκείων), καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα, φαρμακεία. Μετακινήσεις με SMS μόνο τις ώρες 05.00 - 21.00. Την παντελή απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την...

Ο Βρούτσης ανακοίνωσε πακέτο μέτρων που βρίσκεται σε ισχύ!

Σύντομα η διάταξη του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή που ρυθμίζει τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 12 ή σε 24 δόσεις Μέτρα που σε...

Νέο κόμμα από Φάρατζ εναντίον του lockdown

Μετά το Brexit βρήκε πάτημα στον κορονοϊό Μπορεί να απουσίασε αρκετό καιρό από την κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας, καθώς έχει να απασχολήσει τα μίντια...

Φοβούνται αυτοκτονίες και βία από τα lockdown

Κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας προειδοποιούν ότι η νέα καραντίνα θα προκαλέσει έξαρση στις αυτοκτονίες, στους αυτοτραυματισμούς, στον αλκοολισμό και στην ενδοοικογενειακή βία. Σε...