Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Προς αδιέξοδο οι διαγωνισμοί για τα «παιδιά» της Αγροτικής

Στον αέρα βρίσκονται τα «παιδιά» της Αγροτικής Τράπεζας, καθώς οι διεθνείς διαγωνισμοί πώλησης των μη τραπεζικών θυγατρικών της (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, «Δωδώνη»), που ήδη «τρέχουν», κινδυνεύουν να έχουν την τύχη εκείνου της ΣΕΚΑΠ, δηλαδή να οδηγηθούν σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα οι άλλοτε κραταιές εταιρίες να απαξιωθούν και περίπου 1.000 εργαζόμενοι να βρεθούν στον δρόμο.

Αν και οι διαδικασίες πώλησης της ηπειρώτικης συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Δώδωνη» πήραν νέα τροπή μετά την απόφαση των συνεταιριστών -και ταυτόχρονα υποψήφιων μνηστήρων της εταιρίας- να δεχτούν τον Πέτρο Σεπετά της Βίκος ως στρατηγικό τους εταίρο, ο διαγωνισμός κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

Ο λόγος είναι η απόφαση του εκκαθαριστή για προσθήκη κάποιων όρων στον εν εξελίξει διαγωνισμό πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας, που έχει εξαγριώσει τους αδελφούς Σαράντη της Τυράς, οι οποίοι είναι μεταξύ των διεκδικητών, με συνέπεια να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη, διότι, ενώ είχαν καταθέσει την υψηλότερη προσφορά, ύψους 28.000.000 ευρώ, μετά την προσθήκη του νέου όρου από τον εκκαθαριστή βρέθηκαν στην τέταρτη θέση μεταξύ των πέντε διεκδικητών της εταιρίας.

Την ίδια ώρα, με ποθούμενο την εθνική ποσόστωση των περίπου 160.000 τόνων, την οποία θα απολαμβάνει μέχρι το 2015 η Ελλάδα, αλλά και την έτοιμη εσωτερική αγορά, που θα αγοράζει ελληνική ζάχαρη «made in… κάπου στην Ευρώπη», οι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της ΕΒΖ έχουν καταλάβει ότι μέσα στο γενικό μπάχαλο μπορούν να την πάρουν τζάμπα. Γι’ αυτό και οι προσφορές της πολωνικής Polski Cucier SA, της βουλγαρικής Litex Commerce και της ελληνικής Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ήταν maximum στα 40.000.000 ευρώ (πλειοψήφησαν οι Πολωνοί).

Ετσι, ο εν λόγω διαγωνισμός για την πώληση του 82,33% της ΕΒΖ αναμένεται να κηρυχθεί άγονος, αφού οι τρεις τελικές προσφορές υπολείπονται σημαντικά από τον στόχο που είχε θέσει η τράπεζα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι και ο επόμενος θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Οταν μάλιστα η κυβερνητική βούληση είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία πώλησης των «παιδιών» της ΑΤΕ.

Βέβαια, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με τα συνολικά δάνεια της ΕΒΖ, που φτάνουν σήμερα τα 130.000.000 ευρώ, και εάν θα διαγραφούν προκειμένου να ετοιμαστεί η νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εισηγμένη εμφάνισε κέρδη στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012. Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 6.500.000 ευρώ έναντι ζημιών 20.300.000 της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, παρουσιάζοντας θετικό πρόσημο για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον όμιλο ήταν κέρδη 7.300.000 έναντι ζημιών 5.200.000 ευρώ της περυσινής περιόδου. Η λειτουργική κερδοφορία (ebitda) του ομίλου ανήλθε σε κέρδη 26.700.000 ευρώ έναντι κερδών 8.000.000 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στη χειρότερη θέση πάντως βρίσκονται οι 250 εργαζόμενοι της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, άλλοτε καμάρι της Ξάνθης. Ολα δείχνουν ότι η επιχείρηση οδεύει προς εκκαθάριση, με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο, όταν ακυρώθηκε η πώληση σε ινδικό όμιλο.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ