Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Προς μείωση τελών για Ι.Χ. σε ακινησία!

Παράθυρο για ιδιοκτήτες που θέλουν να τα επαναφέρουν στην κυκλοφορία με την καταβολή αναλογικού ποσού για το υπόλοιπο του έτους

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο καταβολής μειωμένων τελών κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. σε ακινησία η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, σε έγγραφη απάντηση που έδωσε στον βουλευτή Κοζάνης των ΑΝ.ΕΛ. Χαρίσιο Κάτανα. Στο ίδιο έγγραφο η κυρία Βαλαβάνη προαναγγέλλει και αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, ώστε μην πιάνονται αδίκως στην τσιμπίδα των τεκμηρίων όσοι έχουν εξαρτημένα ή ανήλικα τέκνα.

Στο έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή η κυρία Βαλαβάνη διαφαίνεται ένα παραθυράκι για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να επαναφέρουν στην κυκλοφορία τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητά τους, με την καταβολή ενός αναλογικού ποσού για το υπόλοιπο του έτους. «Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα μιας ελαστικότερης αντιμετώπισης, που θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να επανενεργοποιήσουν τα οχήματά τους κατά τη διάρκεια του έτους να μπορούν να το κάνουν με μικρότερη από τη συνολική ετήσια επιβάρυνση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι περισσότερα από ένα δισ. ευρώ έχουν χαθεί την τελευταία πενταετία από τα κρατικά ταμεία, λόγω μη είσπραξης τελών κυκλοφορίας από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. που κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους.
Στο θέμα των τεκμηρίων που επιβαρύνουν τα ανήλικα τέκνα η κυρία Βαλαβάνη είπε ότι προωθούνται αλλαγές ώστε να αλλάξει το καθεστώς για τα τέκνα και να ενισχυθούν οι οικογένειες τους. Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, εάν τα παιδιά κάνουν δική τους φορολογική δήλωση και δεν έχουν εισόδημα, αλλά διαθέτουν δικό τους σπίτι ή αυτοκίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο, θα «φορτωθούν» με τεκμήρια διαβίωσης και θα φορολογηθούν για το τεκμαρτό εισόδημα. Εάν τα τεκμήρια των παιδιών καλυφθούν με χρηματικές δωρεές από τον προστάτη της οικογένειας, θα πρέπει αυτός να δικαιολογήσει με δικά του εισοδήματα τις δωρεές, οι οποίες θα θεωρηθούν γι’ αυτόν ως τεκμήρια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ