Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Προς παραγραφή οι λίστες φοροδιαφυγής

Μπλόκο από το ΣτΕ στη διερεύνηση πέραν της δεκαετίας

Εξαιρετικά κοντά (χρονικά) βρίσκεται ο κίνδυνος της παραγραφής για χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που προέρχονται κυρίως από τους ελέγχους οι οποίοι διενεργούνται στις λίστες με τους μεγαλοκαταθέτες, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έθεσε… φραγμό στις έρευνες πέραν της δεκαετίας!

Υπενθυμίζεται ότι με την πρόσφατη απόφασή του, η οποία εκδόθηκε με αφορμή πρόστιμο που είχε επιβληθεί στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, το ΣτΕ έκρινε πως η παράταση των προθεσμιών για τη δεκαετή παραγραφή αρχικά με τον νόμο 3888/2010 και περαιτέρω με τους νόμους 4002/2011 και 4098/2012 αντιβαίνει σε συνταγματικές αρχές, βάζοντας ουσιαστικά φρένο στις έρευνες για φοροδιαφυγή πέραν της δεκαετίας.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως χιλιάδες υποθέσεις πλούσιων φυσικών προσώπων, οι οποίες προέκυψαν από τις γνωστές λίστες φοροδιαφυγής, θα βρεθούν στον κάλαθο των αχρήστων και θα… παραγραφούν, δένοντας τα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών και φορολογικών Αρχών και βάζοντας ταφόπλακα στα όνειρα για εισροή «ζεστού» χρήματος στα ταμεία του κράτους. Το χρονικό περιθώριο που έχει το Δημόσιο να ολοκληρώσει τους ελέγχους στις υποθέσεις αυτές λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016 και προφανώς δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία παραγραφής, καθώς ήδη οι δύο παρόμοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Συνεπώς, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι αξιώσεις του Δημοσίου από πολλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής παραγράφονται στα τέλη του 2016. Οι περισσότερες προέρχονται από τη λίστα των 65 cds με τα στοιχεία 1.300.000 φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει καταθέσεις και αναλήψεις άνω των 300.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την περίοδο 2000-2012. Τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχουν και στη «λίστα Λαγκάρντ» και στην «Μπόργιανς».

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει και ποινική παραγραφή, καθώς ο κίνδυνος της άσκησης διώξεων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος θα συνεχίσει να υφίσταται, ωστόσο το Δημόσιο θα χάσει πολλά χρήματα από την πληρωμή των προστίμων!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ