Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Προσφυγικό: Η Εκκλησία «βάζει πλάτη»

«Να μη φιλοξενηθεί κανένας μετανάστης στη Θράκη» δηλώνει ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος με πικρία

Από τον
Μάκη Αδαμόπουλο

Ακόμα μία πρωτοβουλία της Εκκλησίας έρχεται να συμπληρώσει το (ανύπαρκτο) κράτος. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με οδηγίες του μακαριοτάτου και με φορέα τη φιλανθρωπική οργάνωσή της «Αποστολή», θα «υιοθετήσει» το Κέντρο Ταυτοποίησης (hot spot) της Σάμου. Η «υιοθεσία», η οποία θα αρχίσει πολύ σύντομα, σε χρόνο που θα καθορίσει ο αρμόδιος υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννης Μουζάλας, θα περιλαμβάνει την πλήρη ημερήσια διατροφή προσφύγων – μεταναστών και τη συνδρομή σε ένδυση, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα κ.λπ. Επίσης, η «Αποστολή» θα παραδώσει σύντομα και χιλιάδες κλίνες, που θα κατανεμηθούν στα πέντε κέντρα ταυτοποίησης (hot spots) των πέντε νησιών.

Η Εκκλησία, από τη στιγμή που άρχισαν να φτάνουν οι μετανάστες στη χώρα μας, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει και αυτό το βάρος. Από το πρώτο λεπτό η Εκκλησία στάθηκε αρωγός και υποστηρίκτρια των ενεργειών της Πολιτείας, αλλά ήθελε να γίνει σαφές ότι οι αρμόδιοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, βασιζόμενοι μόνο στο έργο της. Παρ’ όλα αυτά, επειδή το Προσφυγικό έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις και πλέον αποτελεί εθνικό πρόβλημα, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι θα φροντίσει ώστε το κέντρο ταυτοποίησης στη Σάμο να λειτουργεί με την υποστήριξη της Αρχιεπισκοπής. Ετσι, και πάλι η Εκκλησία «βάζει πλάτη» για να καλύψει τις αδυναμίες του κράτους.

Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος εξήγησε σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη Θράκη και πόσο θα ταράξει την εθνική και χριστιανική συνείδηση των πολιτών η εγκατάσταση των προσφύγων εκεί. Ο Μητροπολίτης κ. Ανθιμος έκανε πλήρη και εμπεριστατωμένη ανάλυση για το προσφυγικό ζήτημα. Εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Θράκη, διότι εδώ και 100 χρόνια συμβιώνουν ειρηνικά μουσουλμάνοι και χριστιανοί. «Αν έρθουν μετανάστες και δημιουργήσουν προβλήματα, θα οξυνθούν οι σχέσεις και θα δημιουργηθούν οι εντυπώσεις ότι μουσουλμάνοι βάλλονται κατά των χριστιανών» ανέφερε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος, ενώ συμπλήρωσε: «Αυτοί που έρχονται έχουν μια πικρία. Και οι καλύτεροι να είναι, έχουν την πικρία του ξεριζωμού. Θα ξεσπάσουν εδώ. Είναι άδικο οι φιλειρηνικοί μουσουλμάνοι να χρεωθούν τη βία όσων έρθουν».

Ο Μητροπολίτης σχολίασε ότι δεν θα μείνει άπραγος και, αν χρειαστεί, θα αντιδράσει. «Δεν είμαι διατεθειμένος να βλέπω τον πληθυσμό μας να συνωστίζεται σε κάποια παραλία, σφαγιαζόμενος. Θα ανακοινώσω από την Εκκλησία να τα μαζέψουμε, να φύγουμε. Πιστεύω όμως ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο, γιατί καταλαβαίνουν οι υπεύθυνοι πως κάθε τόπος στην πατρίδα μας έχει ξεχωριστά, δικά του χαρακτηριστικά. Δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω τον τόπο μας νεκροταφείο».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ