Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Προσλήψεις 10.000 μακροχρόνια ανέργων 55 ως 67 ετών στο Δημόσιο

Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου

Τη δυνατότητα πρόσληψης 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών στο Δημόσιο προβλέπει τροπολογία-προσθήκη του υπουργείου Εργασίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών πρόκειται να δημοσιεύσουν μέσα στο καλοκαίρι δημόσια πρόσκληση, καλώντας δημόσιους οργανισμούς και δημοτικές επιχειρήσεις να υποβάλουν αιτήματα πρόσληψης προσωπικού από τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, ώστε να συμπληρώσουν τα ένσημά τους και να βγουν στη σύνταξη. Μοναδική προϋπόθεση για τους υποψηφίους που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι να βρίσκονται στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ για πάνω από 12 μήνες, δηλαδή να είναι στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.

Αυτή την περίοδο υπάρχουν πάνω από 60.000-70.000 δυνητικά ωφελούμενοι που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τα ένσημά τους με τον τρόπο αυτόν, δεδομένης της υψηλής ανεργίας που μαστίζει τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας. Η επιλογή τους θα γίνει με υπόδειξη του ΟΑΕΔ, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ (βάσει της τροπολογίας εξαιρούνται του ν. 2190/94), καθώς δεν πρόκειται για διορισμό αλλά για απασχόληση ορισμένου χρόνου, διάρκειας 12 έως 24 μηνών.

Το σκεπτικό του υπουργείου Εργασίας έγκειται στο γεγονός ότι οι άνεργοι της ηλικιακής ομάδας 55-67 ετών κατά τεκμήριο δυσκολεύονται περισσότερο στην αναζήτηση εργασίας σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες. Το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και στις πάσης φύσεως επιχειρήσεις αυτών θα εκπονήσει ο ΟΑΕΔ και θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων κονδυλίων.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται πως θα «τρέξει» για παραπάνω από έναν χρόνο, ώστε, αν κάποιος ενδιαφερόμενος δεν πληροί φέτος τις προϋποθέσεις της μακροχρόνιας ανεργίας, να έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα από το 2018, οπότε και θα συμπληρώσει το 12μηνο. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ