Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

«Προσλήψεις αντί για αυξήσεις»

Ο υπουργός Εργασίας προτρέπει τους κοινωνικούς εταίρους να μη ζητήσουν αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά αντ’ αυτού να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού.

Με επιστολή του σε ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ (έμποροι), ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ΣΕΒ (βιομήχανοι), ο Γιάννης Βρούτσης όρισε ότι το καταληκτικό όριο για τον κοινωνικό διάλογο, άρα και για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, είναι το τέλος Οκτωβρίου και πρότεινε τη δημιουργία πενταμελούς επιτροπής. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (ΟΕΚ και ΟΕΕ) αποτελούν οριστικά παρελθόν, ενώ πρότεινε να μπαίνει λουκέτο σε επιχειρήσεις που είναι υπότροπες στην αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.

Ειδικότερα για το φλέγον θέμα του κατώτατου μισθού, το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι θα εφαρμοστεί κάποιο από τα ισχύοντα μοντέλα της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει ουσιαστικό ρόλο, είτε μέσω του καθορισμού είτε μέσω της νομοθέτησης του νέου κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Ο κ. Βρούτσης παροτρύνει τους κοινωνικούς εταίρους να μην καταλήξουν σε συμφωνία στις κατώτερες αμοιβές, υψηλότερες από τα 586 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός, μετά το -22% που επιβλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με το δεύτερο Μνημόνιο. Η πρόταση του υπουργείου είναι αντί αύξησης στα 701 ευρώ, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, «να προσλαμβάνεται ένας ακόμα εργαζόμενος για κάθε πέντε που απασχολούνται σήμερα». Ο υπουργός Εργασίας γνωρίζει ότι η τρόικα είναι σχεδόν αδύνατο να δεχτεί αύξηση του κατώτατου μισθού και γι’ αυτό προσπαθεί να πείσει έμμεσα τους κοινωνικούς εταίρους να επιλέξουν διαφορετική οδό από αυτή της σύγκρουσης με τους δανειστές της χώρας. Επίσης, έμμεσα πάλι, δηλώνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή της όποιας απόφασης εργαζομένων και εργοδοτών.

Από τις υπόλοιπες προτάσεις του κ. Βρούτση ξεχωρίζει η αυστηροποίηση των ποινών για όσους επιχειρηματίες πληρώνουν με «μαύρα» τους εργαζομένους τους. Προτείνει έως και «το κλείσιμο των επιχειρήσεων στις περιπτώσεις συρροής παραβάσεων». Για εργοδότες που χρησιμοποιούν παράνομους μετανάστες προτείνεται να αντικαθίστανται οι τελευταίοι είτε από νόμιμους μετανάστες είτε από άνεργους Ελληνες.

Αναφορικά με τις περιπτώσεις του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, το πλάνο του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί μια αυτόνομη υπηρεσία εντός του ΟΑΕΔ που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να διατηρήσει κάποιες από τις δράσεις των καταργηθέντων οργανισμών. Αυτές είναι ο κοινωνικός τουρισμός, η παροχή υπηρεσιών βρεφονηπιακών σταθμών, η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου για φτωχά νοικοκυριά και η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ