Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

«Προστασία» από ΑΣΕΠ!

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, ακόμη κι αν μπουν σε καθεστώς κινητικότητας, δεν θα απολυθούν, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν.

«Οσοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ δεν κινδυνεύουν με απόλυση. Υπενθυμίζω ότι αυτή την πρόταση την έχω καταθέσει πρώτος εδώ και περίπου δύο χρόνια. Παραμένω δηλαδή σταθερός στις απόψεις, τις οποίες και δεν μεταβάλλω ανάλογα με το δημόσιο αξίωμα που κατέχω» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι «πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση βρίσκονται οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και αυτοί που μπήκαν στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά», ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στο προαπαιτούμενο της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο έδωσε αφορμή στην τρόικα για να θέσει άλλα αιτήματα, όπως για παράδειγμα την αύξηση του συνολικού αριθμού των υποχρεωτικών αποχωρήσεων που είχε ήδη συμφωνηθεί για τα έτη 2013 και 2014.

«Πετύχαμε να μη γίνει η παραμικρή αύξηση στα ήδη συμφωνηθέντα. Συγκεκριμένα, ο συμφωνημένος αριθμός (15.000) από τον Φεβρουάριο του 2012, αλλά και η κατανομή ανά έτος -4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014- παραμένει σταθερός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Σε ερώτηση γιατί κατέφυγε στους σχολικούς φύλακες, τους καθηγητές τεχνολογικής εκπαίδευσης και τη Δημοτική Αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης αφήνει αιχμές για άλλα υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας:

«Αν είχαν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα σωστά τη δουλειά τους και είχαμε στη διάθεσή μας οργανογράμματα που να περιέγραφαν με σαφήνεια πού είναι το πλεονάζον προσωπικό, θα ακολουθούσαμε διαφορετική τακτική».

Τέλος, καλούμενος να σχολιάσει δημοσιεύματα και γελοιογραφίες που τον ειρωνεύονται, επειδή «καλείται να ξεπλύνει την ντροπή από ρουσφέτια του πατέρα του και της αδελφής του», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει:

«Οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει. Θυμίζω ότι προ του 1993 δεν υπήρχε ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις από όλους γίνονταν προφανώς με άλλα κριτήρια. Εν πάση περιπτώσει, εγώ είμαι σε αυτή τη θέση για να κάνω τη δουλειά μου και σας περιέγραψα το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθώ».

Απογραφή προσωπικού ΟΤΑ

Εν τω μεταξύ, την απογραφή του προσωπικού όλων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και των επιχειρήσεων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οπως ορίζεται, η κοινοποίηση σε όλες τις υπηρεσίες πρέπει να γίνει έως τις 19 Ιουλίου 2013 και η ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τις 30 Αυγούστου 2013.

Τα στοιχεία που θα καταγραφούν στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εργασιακή σχέση του κάθε υπαλλήλου, ημερομηνία πρόσληψης στον φορέα, κατηγορία εκπαίδευσης, προϋπηρεσία κ.ά.

Οι υπάλληλοι εντάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με το εάν πρόκειται για μονίμους, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου/χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ/ανταποδοτικά, σύμβαση έργου, μέλη διοικητικών συμβουλίων κ.ά.

Αντίστοιχη διαδικασία είχε ξεκινήσει και τον περασμένο Μάιο από τον Αντώνη Μανιτάκη. Τότε είχε ζητηθεί η καταγραφή των υπαλλήλων που εργάζονται στα υπουργεία, στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ