Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Πρόστιμο 3.500.000 € στον Σταύρο Παπασταύρου

Επεσε βαρύς ο πέλεκυς για τη «λίστα Λαγκάρντ»! Ή θα πληρώσει ή θα διωχθεί ποινικά για φοροδιαφυγή!

Τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του Σταύρου Παπασταύρου, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την κατάθεση των 5.390.000 δολαρίων στη «λίστα Λαγκάρντ», διαβίβασαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας οι οικονομικοί εισαγγελείς, δικαιώνοντας πλήρως τη «δημοκρατία». Πλέον ο κ. Παπασταύρου βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου από το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), το οποίο προχώρησε στον οριστικό καταλογισμό σε βάρος του κ. Παπασταύρου προστίμου- φόρου, ύψους 3.500.000 ευρώ.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, διαβίβασαν ως όφειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τη δικογραφία της υπόθεσης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την έκθεση του ΚΕΦΟΜΕΠ, τις εξηγήσεις που έχει δώσει ο δικηγόρος στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, αλλά και τα στοιχεία που έχει προσκομίσει ο κ. Παπασταύρου στις αρμόδιες Αρχές και όσα έχουν συγκεντρωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι επιλογές

Από εδώ και στο εξής, ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά έχει δύο επιλογές. Είτε να πληρώσει και να γλιτώσει τις περαιτέρω ποινικές κυρώσεις είτε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για κακουργηματικές κατηγορίες, να δεσμευτούν τα περιουσιακά του στοιχεία και να εκδοθεί διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα από τις εισαγγελικές Αρχές.

Ο κ. Παπασταύρου ελέγχθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς με αφορμή την κατάθεση, ύψους 5.390.000 δολαρίων, η οποία περιλαμβανόταν στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», και στην οποία φέρεται ότι εμφανίζονται ως δικαιούχοι ο ίδιος, η μητέρα και ο πατέρας του, που έχει αποβιώσει. Ο δικηγόρος εξαρχής υποστηρίζει ότι ο επίμαχος λογαριασμός (ο οποίος ανήκει στην εταιρία STARBI) δεν ήταν δικός του και ότι είχε ρόλο πληρεξούσιου σε «trust» που είχε συστήσει παιδικός φίλος του, επιχειρηματίας, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει, καταθέτοντας στις Αρχές, τους ισχυρισμούς του κ. Παπασταύρου. Βέβαια, οι αρμόδιες Αρχές δεν αποδέχθηκαν όσα υποστήριξε ο δικηγόρος, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, κρίνοντας ότι η επίμαχη κατάθεση προερχόταν από δικά του χρήματα. Επειτα από αυτό, η δικογραφία της υπόθεσης παίρνει τον δρόμο της ποινικής Δικαιοσύνης και των ποινικών κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν ο κ. Παπασταύρου επιλέξει την οδό της καταβολής του ποσού των περίπου 3.500.000 ευρώ, τότε έχει το δικαίωμα να προσφύγει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, αμφισβητώντας την επιβολή του προστίμου, και σε περίπτωση που δικαιωθεί θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να του επιστρέψει τα χρήματα.

Οι δικαιούχοι

Κομβικό στοιχείο, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης, αποτελεί μία εγγραφή excel, στην οποία ο Σταύρος Παπασταύρου και οι γονείς του εμφανίζονται ως τελικοί δικαιούχοι (beneficial owner) του λογαριασμού της STARBI. Ο κ. Παπασταύρου αμφισβητεί την αυθεντικότητα του εν λόγω στοιχείου. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι εισαγγελικές Αρχές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο επίμαχο στοιχείο. Τα επόμενα 24ώρα ο κ. Παπασταύρου αναμένεται να κληθεί από τις εισαγγελικές Αρχές προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, εάν δηλαδή θα καταβάλει το ποσό- πρόστιμο ή εάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την άσκηση ποινικής δίωξη

Για σκευωρία μιλάει ο ίδιος με ανακοίνωση μιάμιση σελίδας!

Απάντηση στην είδηση του «οριστικού καταλογισμού» του προστίμου των 3.500.000 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για την κατάθεση των 5.390.000 δολαρίων στη «λίστα Λαγκάρντ», έδωσε ο Σταύρος Παπασταύρου, με μια ανακοίνωση μιάμισης σελίδας, η οποία τιτλοφορείται «Το χρονικό μιας πολιτικής δίωξης». Ο δικηγόρος, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «μεθοδευμένη σκευωρία» σε βάρος του, την οποία θα καταρρίψει προσφεύγοντας στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Εγώ τέτοιο ποσό ουδέποτε απέκτησα, ούτε και διαθέτω. Η επιβολή του προστίμου αποτελεί απόπειρα ηθικής και επαγγελματικής μου εξόντωσης, η οποία θα καταπέσει στα δικαστήρια, αφού πρώτα θα έχω υποβληθεί σε πολύ μεγάλη δοκιμασία» αναφέρει ο δικηγόρος, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Παπασταύρου χαρακτηρίζει, επίσης, «αδιάσειστα» τα στοιχεία που έχει προσκομίσει ο ίδιος στις Αρχές, ενώ για το έγγραφο που τον εμφανίζει ως τελικό δικαιούχο του λογαριασμού στην HSBC αναφέρει ότι πρόκειται για ένα «αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης excel, που κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάστηκε μόλις στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 και το περιεχόμενο του οποίου είναι απολύτως ελεγχόμενο. Το excel δεν έχει σφραγίδα, υπογραφή, την παραμικρή ένδειξη για τον εκδότη του ούτε και κάποιο χαρακτηριστικό στοιχείο αυθεντικότητας και δεν μπορεί να σταθεί σε καμία δικονομική διαδικασία ή δικαστική διερεύνηση…» Παράλληλα τονίζει ότι το νέο στοιχείο τού δόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου και είχε στη διάθεση του μόλις επτά ημέρες προκειμένου να το αντικρούσει.

Η προαναγγελία

Ακόμη, ο κ. Παπασταύρου ισχυρίζεται ότι η προαναγγελία του καταλογισμού έγινε το προηγούμενο Σάββατο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και διερωτάται: «Σε ποιο κράτος δικαίου ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ονομαστικό καταλογισμό, προτού αυτός συμβεί; Να γιατί η δίωξη μου και πολιτική και προμελετημένη είναι». Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι ο λογαριασμός δεν είναι δικός του, αλλά φίλου του επιχειρηματία, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποδεικνύεται «από τα επίσημα στοιχεία των γαλλικών Αρχών και το μετοχολόγιο της εταιρίας», από τα οποία προκύπτει ότι εκείνος είναι «πληρεξούσιος» και όχι ιδιοκτήτης του λογαριασμού αυτού.
Τέλος, ο δικηγόρος σημειώνει ότι αρχικά ο 10μηνος έλεγχος του ΣΔΟΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψαν σε βάρος του στοιχεία που να αποδεικνύουν «απόκρυψη» εισοδήματος, ωστόσο «η υπόθεση έμεινε ανοικτή, διότι ο δεύτερος επιφυλάχθηκε, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα αποσπάστηκε στο προσωπικό γραφείο του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών!»

Ως πότε θα σιωπά για τον σύμβουλό του ο Σαμαράς;

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξακολουθεί να σιωπά για την υπόθεση του στενού συμβούλου του Σταύρου Παπασταύρου, χωρίς να συνειδητοποιεί (ούτε καν τώρα) ότι η συνέχιση της ίδιας τακτικής ανατινάζει και τα τελευταία απομεινάρια υστεροφημίας που θα μπορούσε να οικοδομήσει.
Αν ο κ. Σαμαράς πιστεύει ακόμη στην ορθότητα της επιλογής Παπασταύρου (για τον οποίο, από το 2012, τον προειδοποιούσαν σχεδόν όλοι οι άλλοι συνεργάτες του), οφείλει με θάρρος να αναφωνήσει και πάλι, όπως τον Απρίλιο του 2015: «Μακάρι η Ελλάδα να είχε 10 Παπασταύρου». Αν, τώρα πια, πείστηκε για το αντίθετο και, φυσικά, αν δεν τον «κρατάει» κάπου ο σύμβουλός του, δεν είναι αργά να παραδεχθεί το λάθος του. Μόνον ο Πάπας έχει το… αλάθητο, αν και αυτός ακόμη έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες της σύγχρονης εποχής.

Ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να αναλογιστεί και τις εύκολες απαντήσεις που θα μπορούσε να είχε δώσει, εγκαίρως, στα ακόλουθα ερωτήματα:
Δεν θα ήταν καλύτερα για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά να ερευνούσε το ποιον των ανθρώπων που είχε δίπλα του και στους οποίους είχε εμπιστευτεί κρίσιμα θέματα της χώρας; Μια διακριτική έρευνα έμπιστων εφοριακών ή της Τραπέζης της Ελλάδος θα τον είχε προφυλάξει. Οπως έχει ξαναγράψει η «δημοκρατία», αυτά που ανακάλυπτε η δημοσιογραφική μας έρευνα δεν μπορούσε να τα βρει ένα ολόκληρο κράτος αν ήθελε;

  • Δεν θα ήταν καλύτερα για τον κ. Σαμαρά και τη χώρα αν δεν είχε εμπιστευτεί τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στον κ. Παπασταύρου; Ο σύμβουλός του τα θαλάσσωσε με την τρόικα (σε στιλ δεξιού Βαρουφάκη) και, επίσης, τα θαλάσσωσε στα προσωπικά φορολογικά (και μάλλον και τα ποινικά) του θέματα. Εκ του διπλού αποτελέσματος, προκύπτει το ερώτημα αν ήταν ποτέ δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να έσωζε τη χώρα, όπως υποστήριζε δεξιά και αριστερά ο κ. Σαμαράς. Εως και «νέο Κίσινγκερ» είχε χαρακτηρίσει τον κ. σύμβουλο ένα δημοσιογραφικό συγκρότημα φίλα προσκείμενο στον τότε πρωθυπουργό!
  • Δεν θα ήταν καλύτερα να είχε δώσει το παράδειγμα ο κ. Σαμαράς στους Ελληνες που βασανίζονται από την κρίση; Τόσο χαμηλής νοημοσύνης θεωρούσε ο κ. Σαμαράς τους ψηφοφόρους, ιδίως της Ν.Δ., που πλήρωναν τους φόρους τους, ώστε να αποδέχονταν ποτέ τον φοροφυγά σύμβουλο;
  • Δεν θα είχε κερδίσει ψήφους και υστεροφημία ο κ. Σαμαράς αν απέπεμπε εκείνος τον σύμβουλό του αντί να αφήνει τον Αλ. Τσίπρα να υπερηφανεύεται στους ξένους δανειστές ότι εκείνος καθαρίζει τη βρομιά από τη χώρα;

Οι απαντήσεις είναι κάτι παραπάνω από απλές. Η συνέχιση της σιωπής γεννά ακόμη χειρότερες σκέψεις για το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης και τις προθέσεις ή τη δυνατότητα του «αιχμάλωτου» κ. Σαμαρά να την ξεκαθαρίσει.

1.200 μεγαλοκαταθέτες της UBS στο μικροσκόπιο

Καταλογίστηκαν φόροι (από τους εισαγγελείς) 260.000.000 ευρώ

«Λαβράκια» έχουν εντοπίσει οι εισαγγελείς από τις έξι τουλάχιστον εφόδους που έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους για τη «λίστα Ρηνανίας – Βεστφαλίας» («Μπόργιανς»)! Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τουλάχιστον 1.200 μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα UBS, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα. Τα πρόσωπα αυτά προέκυψαν από τα «ντου» των εισαγγελέων σε χώρους που σχετίζονται με την τράπεζα UBS και τους υπαλλήλους της και τις κατασχέσεις εγγράφων και ηλεκτρονικών υπολογιστών στις οποίες έχουν προχωρήσει. Οι έρευνες για τους καταθέτες της τράπεζας UBS, εκτός και εντός λίστας, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου.

Οπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα καταπολέμησης της Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έχει ταυτοποιηθεί το 95% των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα. Ηδη έχουν αποσταλεί οι πρώτες κλήσεις από τους εισαγγελείς και έχουν προκύψει καταλογισμοί φόρων συνολικού ύψους 260.000.000 ευρώ! Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, από τους πρώτους 30 που εκλήθησαν, οι 14 εμφανίστηκαν και δήλωσαν ότι πρόκειται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος και να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί για τις καταθέσεις τους στην Ελβετία. Εννέα υποστήριξαν ότι μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά, ενώ επτά δεν εμφανίστηκαν και πρόκειται να κινηθούν εναντίον τους διοικητικές και ποινικές διαδικασίες.


{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ