Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Πρώτα επτά λουκέτα σε βενζινοπώλες

Λουκέτο σε επτά πρατήρια τα οποία διαπιστώθηκε, έπειτα από επιτόπιο έλεγχο, ότι δεν έχουν εγκαταστήσει σύστημα εισροών-εκροών, βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θαν. Σκορδάς. Με λουκέτο, μέχρι να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία, απειλούνται και άλλα 41 πρατήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, μολονότι το έχουν παραγγείλει.

Από τους ελέγχους του υπουργείου προκύπτει, πάντως, ότι η συντριπτική πλειονότητα των 1.250 πρατηρίων στους δύο νομούς τήρησε την προθεσμία που ορίζει ο νόμος και λειτουργεί τα συστήματα. Με καθυστέρηση σχεδόν ενάμισι χρόνο υπεγράφη χθες και η απόφαση για επέκταση του συστήματος εισροών-εκροών στους μεταπωλητές του πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει το σύστημα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου (τότε ξεκινά η διάθεσή του).

Σε διυλιστήρια

Αγνωστο παραμένει το πότε θα εγκατασταθούν τα συστήματα σε διυλιστήρια και εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως. Δεν θα ανεχθούμε να υπάρχει τρύπα στο σύστημα από την αρχή μέχρι το τέλος της αλυσίδας του εμπορίου πετρελαιοειδών. Ετσι θα αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία και η φοροδιαφυγή» υποστήριξε χθες ο κ. Χατζηδάκης, χωρίς να εξηγήσει την πολύμηνη καθυστέρηση.

Για την καθυστέρηση στη διασύνδεση των συστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ώστε να γίνονται διασταυρώσεις, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσει διαδικτυακή εφαρμογή στη ΓΓΠΣ, στην οποία οι υπόχρεοι εγκατάστασης συστήματος εισροών-εκροών (βενζινοπώλες) θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του μητρώου εγκατάστασης και θα καταχωρίσουν τα στοιχεία των δεξαμενών και αντλιών καυσίμων της εγκατάστασης. Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές διαλειτουργικότητας και πλέον θα γίνεται καταγραφή των κινήσεων εισροών-εκροών στη ΓΓΠΣ.

Μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, εκκρεμεί η εγκατάσταση του συστήματος σε πέντε περιφερειακές ενότητες, και συγκεκριμένα σε Αχαΐα, Μαγνησία, Λάρισα, Ηράκλειο και Ιωάννινα, και μέχρι την άνοιξη του 2014 το σύστημα θα καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ