Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Πρόταση περιπτεριούχων για πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού

Τίτλος του υπομνήματος είναι: «Επείγοντα μέτρα οργάνωσης της λιανικής αγοράς καπνοβιομηχανικών προϊόντων, ψιλικών και συναφών ειδών».

Σκοπός του υπομνήματος είναι η μεταβολή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του κλάδου, η αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού, η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, η προστασία της άσκησης του επαγγέλματος, η αποκατάσταση αδικιών και κυρίως η διασφάλιση κλίματος βιώσιμης ανάπτυξης του περιπτέρου. Μέσα στα σοβαρά προβλήματα το Συνδικάτο περιλαμβάνει τη διάθεση καπνικών προϊόντων από κάθε επιχείρηση πέραν της μικρής λιανικής, το ποσοστό κέρδους που σήμερα δεν είναι βιώσιμο και φυσικά η μονοπώληση δικτύων και αγοράς από τις μεγάλες εταιρείες.

Το υπόμνημα είναι μακροσκελές και αναφέρεται σε όλα τα θέματα του κλάδου από τον ορισμό της «μικρής λιανικής» μέχρι τις προτάσεις μεταβολής της νομοθεσίας ενώ επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, με μια σειρά νομοθετημάτων, ανατράπηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των περιπτέρων. Ιστορικά, οι επιχειρήσεις της «μικρής λιανικής» οικοδομήθηκαν γύρω από την κατ’ αποκλειστικότητα λιανική διάθεση καπνοβιομηχανικών προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό διατάξεων βάσει του Α.Ν. 1324/49 “περί προστασίας και αποκαταστάσεως των Αναπήρων Πολέμου Οπλιτών και Θυμάτων Πολέμου”. Σε συνέχεια άνοιξε η γκάμα των προϊόντων.

Οι επιχειρήσεις «μικρής λιανικής» έχουν ως αναγνωρίσιμη μορφή τα περίπτερα αναπήρων πολέμου και τα στεγασμένα καπνοπωλεία – καταστήματα ψιλικών ειδών. Ο ακαθάριστος κύκλος εργασιών των παραπάνω επιχειρήσεων συγκροτείται κατά ποσοστό 70% έως 80% από την λιανική διάθεση των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, του ημερησίου και περιοδικού τύπου και καρτών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Ένα από τα κυριότερα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος είναι η πάταξη λαθρεμπορίου. Σήμερα περίπου το 50% των καπνικών προϊόντων διακινείται από το λαθρεμπόριο. Όπως εκτιμάται το δημόσιο χάνει άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες μικτού εμπορικού κέρδους λιανοπωλητών καπνικών υπερβαίνουν το 1,5 δις ευρώ στα 4,5 παραπάνω χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ