Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Πρόταση -σοκ για απαλλαγή του Χριστοφοράκου!

Ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος «αθωώνει» τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens για τη δωροδοκία και το «ξέπλυμα» στην προμήθεια του συστήματος C4I 

Με πρόταση-βόμβα προς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος προτείνει την απαλλαγή του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς Μιχάλη Χριστοφοράκου για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) όσον αφορά την προμήθεια του συστήματος C4I εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004! Ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει στην πρότασή του ότι δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση των αδικημάτων της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, σύμφωνα με το σκεπτικό ότι ο άλλοτε πανίσχυρος άνδρας της Siemens Ελλάς προέβη σε «δωρεές» χρημάτων στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ. και όχι σε δωροδοκίες!

Ο κ. Κωσταρέλλος ζητά να αρθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την επίμαχη προμήθεια. Συγκεκριμένα, αναφέρει στην πρότασή του ότι «από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε δεν προέκυψε κανένα στοιχείο με διακίνηση χρηματικών ποσών προς υπαλλήλους ή άλλα υπηρεσιακά στελέχη που είχαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο εμπλακεί στην προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I (…)».

Επιπλέον, ο εισαγγελέας Εφετών επικαλείται τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, τονίζοντας: «Περαιτέρω, με διαταγή του Ειρηνοδικείου του Μονάχου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, διότι ως διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα προέβη σε δωρεά διψήφιου ποσού εκατομμυρίων ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., και δη προς τους ταμίες των κομμάτων αυτών, ώστε να επηρεάσουν τους αρμόδιους υπαλλήλους και να επιταχυνθεί η παραλαβή των επιμέρους έργων της προμήθειας, ενεργώντας ενδεχομένως και κατά παράβαση των καθηκόντων τους υπέρ της εταιρίας Siemens. Η συμπεριφορά, όμως, αυτή (δωρεά χρημάτων σε πολιτικά πρόσωπα) σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί την αντικειμενική υπόσταση των εγκλημάτων της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προμήθεια του C4I ο κ. Κωσταρέλλος «δείχνει» το εδώλιο σε πρώην στελέχη της Siemens Ελλάς και Γερμανίας, σε εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρίας SAIC (που είχε αναλάβει μαζί με τη Siemens το έργο) και σε μέλη των Επιτροπών Ελέγχου και Παραλαβής Προμήθειας του συστήματος.

Εκκρεμεί η υπόθεση για τη σύμβαση του ΟΤΕ

Αν η πρόταση του εισαγγελέα γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, τότε η μόνη δικαστική εκκρεμότητα του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη χώρα μας θα είναι αυτή σχετικά με τη σύμβαση του ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων. Αυτή η υπόθεση έχει φτάσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, ωστόσο, από τον Νοέμβριο του 2015, που ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της δίκης, δεν έχει ακόμα αρχίσει λόγω της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ