Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Πρόταση Βαρουφάκη (στο Κόμο) για ποσοτική χαλάρωση!

Το εναλλακτικό σχέδιο για στήριξη επενδύσεων και αναχρηματοδότηση χρέους με ομόλογα από την ΕΤΕπ

Μια εναλλακτική πρόταση για τη στήριξη των επενδύσεων και την αναχρηματοδότηση του υψηλού δημόσιου χρέους χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο οικονομικό φόρουμ Αμπροζέτι στο Κόμο της Ιταλίας.
Ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε μια διαφορετική μορφή ποσοτικής χαλάρωσης σε σχέση με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά.

Η ιδέα του υπουργού είναι να εκδοθούν ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τα οποία θα καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών-μελών της ευρωζώνης και θα αγοράζονται από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.

Η ΕΚΤ

«Με τον τρόπο αυτόν θα λύνονταν τα προβλήματα της ΕΚΤ, διότι θα αγόραζε μόνο ένα χαρτί με αξιολόγηση ΑΑA, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για τα ομόλογα των διαφόρων χωρών» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο οικονομικό φόρουμ Αμπροζέτι στο Κόμο της Ιταλίας, είπε ότι θα του άρεσε αυτό το προτεινόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να ονομαστεί «πρόγραμμα Μέρκελ». Επίσης, σχολιάζοντας την κρίση στην ευρωζώνη, τόνισε ότι ούτε η φορολογικά «ενάρετη» συμπεριφορά ούτε τα κεϋνσιανά κίνητρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, μετά το πέρας του οικονομικού φόρουμ, η ομιλία του κ. Βαρουφάκη βελτίωσε το κλίμα για τις ελληνικές θέσεις, όπως έδειξε ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των συμμετεχόντων στο φόρουμ (200 κορυφαίοι εκπρόσωποι, από όλο τον πλανήτη, του πολιτικού, επιχειρηματικού, τραπεζικού και δημοσιογραφικού κόσμου). Πριν από την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το 41,3% των συμμετεχόντων θεωρούσε κακές ή πολύ κακές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο το 31,4% καλές, ενώ μετά αντιστράφηκαν οι όροι: το 47,1% τις έκρινε καλές ή πολύ καλές και το 31,7% κακές ή πολύ κακές. Ουδέτερη άποψη είχε το 21,1%, έναντι 25,6% πριν από την ομιλία.

Το 39% τάσσεται υπέρ των ελληνικών κινήσεων

Εγκρίνουν, στην πλειονότητά τους, την οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης οι συμμετέχοντες στο φόρουμ του Κόμο, σύμφωνα με άτυπη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα «Ιl Sole 24 Ore» (ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων), μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Το 39% των συμμετεχόντων στο φόρουμ δήλωσε ότι οι στρατηγικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι καλές, 8% εξαιρετικές, 21% ουδέτερες και 32% αρνητικές. Οπως σημείωσε ακόμη η «Il Sole 24 Ore», κατά την παρέμβασή του ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι το καταστατικό της ΕΚΤ έχει γραφτεί από την Bundesbank, ότι οι κανόνες του δεν απαγορεύουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ότι «αν οι κανόνες αποδεικνύονται μη λειτουργικοί, πρέπει να μπορούν, πάντως, να αλλάζουν». «Η μόνη ριζοσπαστική προσέγγιση είναι ότι δεν δεχόμαστε την ιδέα, βάσει της οποίας ένα αποτυχημένο πρόγραμμα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται αποδεκτό μόνο και μόνο επειδή οι κανόνες είναι κανόνες και δεν μπορούν να εξελίσσονται» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«800 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στην Ελβετία»!

Στις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές τράπεζες, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι φτάνει ακόμη και τα 800 δισ. ευρώ, αναφερόταν το σαββατοκύριακο η «Die Welt»! Η γερμανική εφημερίδα, βέβαια, δεν παρέλειψε να σχολιάσει επικριτικά τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, όπως σημείωνε το δημοσίευμα, δεν «αγγίζει» τα χρήματα αυτά.
Σύμφωνα με την «Die Welt», τα στοιχεία που αφορούν το ύψος των καταθέσεων αυτών είναι στοιχεία του 2013 και, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο, «σήμερα το ποσό αυτό πιθανόν να έχει αυξηθεί κι άλλο, με τις εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες». Αντί να ασχοληθεί με αυτά (με τη φορολόγησή τους), ο κ. Βαρουφάκης, έγραφε η εφημερίδα, έχει άλλες τρελές ιδέες, όπως να επιστρατεύσει τουρίστες, μαθητές και νοικοκυρές στο κυνήγι των φοροφυγάδων. Κύκλοι από τις Βρυξέλλες, μάλιστα, σχολιάζουν την ίδια στιγμή ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ