Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Πρόταση-βόμβα για υποβάθμιση τμημάτων ΤΕΙ

Ταράζει τα νερά στους πανεπιστημιακούς κύκλους η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) με μια πρόταση-βόμβα, η οποία διατυπώνεται στην ετήσια έκθεσή της και περιλαμβάνει την υποβάθμιση αρκετών τμημάτων ΤΕΙ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η Πολιτεία και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας πρέπει να υιοθετήσει «τολμηρές αλλά επιβεβλημένες τομές για την τόνωση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης», περιορίζοντας τον υπερβολικό αριθμό ταυτόσημων ή παρεμφερών προγραμμάτων σπουδών. Παράλληλα, η Αρχή προχωρά σε συστάσεις προς τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης σχετικά με τους «αιώνιους» φοιτητές, ώστε να ελαχιστοποιηθεί άμεσα ο «λιμνάζων φοιτητικός τους πληθυσμός».

Ειδικότερα, η ΑΔΙΠ βάζει στο στόχαστρο πανεπιστημιακά και, κυρίως, τεχνολογικά τμήματα «που παρουσιάζουν ισχνή ακαδημαϊκή οντότητα», για τα οποία προτείνει να μετατραπούν σε τριετούς ή ακόμη και διετούς διάρκειας. Τεκμηριώνει, μάλιστα, την άποψη αυτή, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν οι επιλογές «διαδρομών εκπαίδευσης» για τους αποφοίτους λυκείου. Ωστόσο, δεν απαντά στο αν τα τμήματα αυτά θα συνεχίσουν να απονείμουν πτυχία Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή θα υποβαθμιστεί και ο τίτλος σπουδών που χορηγούν. Η δεύτερη πρόταση που καταθέτει στην ετήσια έκθεσή της η Αρχή είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική, αφορά τα τμήματα ΤΕΙ που είναι «γεωγραφικά αποκομμένα» και στηρίζεται στη μετατροπή τους σε «επαγγελματικά σχολεία» ανώτερης εκπαίδευσης.

Τα εν λόγω σχολεία θα λειτουργούν υπό την αιγίδα του αντίστοιχου ΤΕΙ στο οποίο υπάγονταν μέχρι πρότινος, όμως θα εντάσσονται στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και ως εκ τούτου οι απόφοιτοί τους θα λαμβάνουν κατώτερου επιπέδου πτυχίο από αυτά που χορηγούν τα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα, η Αρχή επανέρχεται στο θέμα των «αιώνιων» φοιτητών, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην παθογένεια αυτή με αποκλειστική ευθύνη των ιδρυμάτων. Προτείνει, ακόμα, κάθε τμήμα ξεχωριστά να ορίζει όχι μόνο τον αριθμό των εισακτέων τους αλλά και τη βάση εισαγωγής, «η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 10».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ