Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Πρόταση Βρούτση για συμβιβασμό σε απολύσεις-τριετίες

Η κυβέρνηση λέει ότι τα βρίσκει με την τρόικα στα εργασιακά και είναι κοντά σε συμβιβασμό. Την ίδια στιγμή όμως ο κατώτατος μισθός, που στο αρχικό αγγλικό κείμενο του Μνημονίου συνοδεύεται από τη λέξη «replacing», η οποία σημαίνει αντικατάσταση, συνεχίζει να προβληματίζει, καθώς στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) γίνεται «αναστολή». Η τρόικα μιλάει ευθαρσώς για αντικατάσταση του μισθού με έναν καινούργιο, που γίνεται αναστολή μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Ειδικότερα, στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του περασμένου Φεβρουαρίου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, Συλλογικών Συμβάσεων ή Διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων».

Η ελληνική πλευρά είναι εκτεθειμένη στο συγκεκριμένο θέμα και χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έστειλε επιστολή στην τρόικα, που περιγράφει τα σημεία στα οποία μπορεί να υποχωρήσει η Ελλάδα και στα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επέλθει ο συμβιβασμός.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για προσπάθεια διασφάλισης των παλαιών εργαζομένων στο σκέλος της αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Ειδικότερα, προτείνεται για εργαζομένους με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 χρόνων να χορηγείται αποζημίωση που θα φτάνει έως και τους έξι μισθούς παραπάνω από το όριο των 12 μισθών που θέλει να βάλει η τρόικα.

Ετσι, κάποιος που απολύεται με προϋπηρεσία 24 έτη, για παράδειγμα, θα λαμβάνει ως αποζημίωση 18 μισθούς. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Βρούτσης εκτιμά ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει νέα αύξηση της ανεργίας, που ήδη κινείται στο 25,1%.

Τονίζεται μάλιστα ότι θα επιβαρυνθεί σημαντικά ο ΟΑΕΔ, καθώς θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των πρόσθετων επιδομάτων ανεργίας που θα πρέπει να χορηγήσει. Αντίθετα, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να υποχωρεί στη θεσμοθέτηση το πολύ 12 μισθών ως αποζημίωση για νεοπροσλαμβανόμενους εργαζομένους.

Στο σκέλος των τριετιών αναφέρει ότι δεν πρέπει να καταργηθούν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα στο επίπεδο των 586 ευρώ, που είναι ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι θα υποστούν ανυπολόγιστη ζημιά τα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω μειωμένων εισφορών.

Β. Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ