Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

«Προτεραιότητα η αλληλεγγύη προς τους αδύναμους»

«Δεν μου αρέσουν τα στοιχήματα, αλλά η σιγουριά της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς» τονίζει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο νεαρός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αποκαλύπτει το τετράπτυχο της επόμενης ημέρας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: αλληλεγγύη προς τους αδύναμους, καταπολέμηση της φτώχειας, επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής. Οσο για τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά, τονίζει ότι δεν υπήρξε σύγκρουση και ότι οι σχέσεις του με τον κόσμο της παράταξης έχουν δυναμώσει.

Κύριε Τζιτζικώστα, μπαίνουμε σιγά σιγά στην τελική ευθεία των εκλογών. Ποιο είναι το διακύβευμα της αυτοδιοικητικής κάλπης του Μαΐου;

Η Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο στους πολίτες και στα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Μια τεχνοκρατική επιλογή, λοιπόν, μια επιλογή με βάση την εμπειρία και τις ικανότητες μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα. Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι τώρα η μεγάλη μας ευκαιρία, με το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ, να βγάλουμε τον τόπο μας από την κρίση. Εμείς αποδείξαμε ότι ξέρουμε να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Ξέρουμε να αξιοποιούμε τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Με το έργο μας αναβαθμίζουμε το δίκτυο υποδομών της περιοχής μας, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, στηρίζουμε την πραγματική μας οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Ζητούμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Στόχος μας είναι να κάνουμε καλύτερη τη ζωή και την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας.

Γιατί νομίζετε ότι πρέπει να σας ψηφίσουν οι πολίτες;

Η εμπειρία, οι ικανότητες, το έργο και το πρόγραμμά μας για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι τα σημαντικά στοιχεία, με βάση τα οποία θα μας κρίνουν οι πολίτες. Χωρίς τα στοιχεία αυτά, λύσεις και αποτελέσματα δεν θα έχουμε για τον τόπο μας. Εμείς έχουμε αποδείξει όλο αυτό το διάστημα ότι θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε έργο για τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να διεκδικούμε έντονα, μεθοδικά και με επιχειρήματα, και να πετυχαίνουμε αποτελέσματα, όποια και αν είναι η εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματά μας για το παρόν και το μέλλον της κεντρικής Μακεδονίας.

Σε έναν νέο ψηφοφόρο που έχει τελειώσει με πολύ καλό βαθμό το πανεπιστήμιο και επειδή δεν έχει βρει δουλειά ετοιμάζεται να μετοικήσει στο εξωτερικό τι θα λέγατε για να τον πείσετε να ψηφίσει την «Αλληλεγγύη»;

Οι νέοι άνθρωποι έχουν όνειρα, έχουν όρεξη να δουλέψουν και να δημιουργήσουν, όμως δεν μπορούν να βρουν εργασία και αυτό είναι τραγικό. Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην κεντρική Μακεδονία. Προσωπικά, δεν μου αρέσει να δίνω υποσχέσεις, προτιμώ να δουλεύω και να φέρνω λύσεις. Σε έναν νέο άνθρωπο, λοιπόν, λέω ότι και τα επόμενα χρόνια θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να του δώσω τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αυτά που θέλει εδώ, στον τόπο μας, στην κεντρική Μακεδονία.

Ο βασικός σας αντίπαλος είναι ο Γιάννης Ιωαννίδης. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτόν; Και γιατί τέτοιος καθημερινός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ σας;

Τα προβλήματα του τόπου μας είναι ο μοναδικός πραγματικός αντίπαλος, όχι μόνο ο δικός μου αλλά, ελπίζω, και όλων όσοι θέλουν σοβαρά να προσφέρουν στην Αυτοδιοίκηση. Εμείς, στον προεκλογικό μας αγώνα έχουμε επιλέξει τον πολιτικό πολιτισμό. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο κάποιοι προσπαθούν να σηκώσουν τους τόνους τώρα που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο συνδυασμός μας, η «Αλληλεγγύη», θα ακολουθήσει έναν τέτοιο δρόμο. Εμείς μένουμε σταθεροί στην ουσία, που δεν είναι άλλη από το να βελτιώσουμε τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας μέσα από το έργο και τις δράσεις μας.

Η ένσταση ακούγεται συχνά: Οτι στην αρχή παλέψατε κόντρα στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, στη συνέχεια μιλήσατε για «αποψωμιαδοποίηση» της Περιφέρειας και τελικά κατεβαίνετε με υποψηφίους που προέρχονται από τη θητεία του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Τελικά, είστε με ή κόντρα στον πρώην περιφερειάρχη;

Μου δίνετε την ευκαιρία να το ξεκαθαρίσω. Δεν υπήρξε κόντρα, ήταν μια διαδικασία που προκλήθηκε από μια απόφαση της δικαιοσύνης. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής νέου περιφερειάρχη και την ίδια κιόλας μέρα όλη η ομάδα μας ενωμένη συνέχισε το έργο μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποιο είναι το δικό σας στοίχημα για την επομένη μέρα στην Περιφέρεια; Τι θα επιδιώξετε να πετύχετε σε κάθε περίπτωση;

Εχω πει πολλές φορές ότι δεν μου αρέσουν τα στοιχήματα, προτιμώ τη σιγουριά της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς. Οπως αποδείξαμε, έτσι μόνο φέρνουμε αποτελέσματα και λύσεις για τον τόπο μας. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε. Προτεραιότητές μας είναι η αλληλεγγύη στους αδύναμους και η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που υλοποιούμε. Η αποτελεσματική αναδιοργάνωση του παραγωγικού προτύπου και του πρωτογενούς τομέα, και η καθιέρωση του μοντέλου «παράγω – εξάγω». Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με στόχο τη δωδεκάμηνη προσέλκυση τουριστών. Εχουμε, λοιπόν, και το όραμα και το σχέδιο για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια στην κεντρική Μακεδονία.

Μνημόνιο και έργο

Ακούγεται από πολλές πλευρές ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να τιμωρηθούν η μνημονιακή κυβέρνηση και οι υποψήφιοί της. Τι απαντάτε σε αυτό;

Οπως σας είπα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές αποφασίζουμε για τον τόπο μας. Οι πολίτες θα μας κρίνουν όλους τόσο με βάση το ενδιαφέρον μας και το έργο που κάναμε για την κεντρική Μακεδονία όσο και με βάση το πρόγραμμά μας για τα επόμενα πέντε κρίσιμα χρόνια.

Ο «Πανίκας», ο Θ. Ζαγοράκης και ο Αντ. Σαμαράς

Δεν χωρούσε ο Ψωμιάδης στην ευρωλίστα της Ν.Δ.;

Εχω πει πολλές φορές ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά και στην παράταξη και στον τόπο μας.

Ενώ ο Θοδωρής Ζαγοράκης; Δεν «ποδοσφαιροποιείται» η πολιτική έτσι;

Προσωπικά πιστεύω, και ισχύει σε κάθε περίπτωση, ότι είναι θετικό να συμμετέχουν σε έναν συνδυασμό άνθρωποι από όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους. Αυτά που πραγματικά έχουν σημασία είναι οι ικανότητες που διαθέτουν και η όρεξη που έχουν να δουλέψουν σκληρά και να προσφέρουν στον τόπο μας.

Και μετά τις εκλογές τι; Πώς φαντάζεστε ότι θα είναι οι σχέσεις σας με τη Ν.Δ. και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο ήρθατε σε σύγκρουση για το θέμα της υποψηφιότητάς σας;

Δεν έχω έρθει σε σύγκρουση με κανέναν και πολύ περισσότερο με την κοινή λογική. Η αξιοπιστία και η δέσμευσή μου ότι θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε το έργο στην Περιφέρεια είναι οι λόγοι για τους οποίους ζητώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Αλλωστε, οι δεσμοί και η σχέση που έχω με τον κόσμο της παράταξης είναι πολύ δυνατοί και δυναμώνουν σήμερα ακόμη περισσότερο. Αυτό εισπράττω σε όλες μου τις επισκέψεις σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία.

Πολλοί λένε ότι αυτή η σύγκρουση σας ωρίμασε.

Το επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει καμία σύγκρουση. Από εκεί και πέρα, είναι λογικό οι εμπειρίες στη ζωή κάθε ανθρώπου να επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπει και αντιμετωπίζει τα πράγματα.

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ