Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Πρώτη δύναμη και φέτος η ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που και αυτή την χρονιά έδωσαν ξεχωριστά οι φοιτητικές παρατάξεις, η ΔΑΠ διατηρεί τις δυνάμεις της και την πρωτιά, ενώ Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται να αυξάνουν τις δυνάμεις τους στους φοιτητικούς συλλόγους. Η συμμετοχή, σύμφωνα με μία πρώτη εικόνα, κυμάνθηκε περίπου στο 60%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΔΑΠ, σε φοιτητικούς συλλόγους – στους οποίους όμως δεν προσμετρώνται μεγάλες σχολές της Αθήνας (από το Πάντειο, πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και το Πανεπιστήμιο Πειραιά) – η παράταξη έχει σαφές προβάδισμα, άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων, έναντι της Πανσπουδαστικής, που ακολουθεί δεύτερη. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) και ακολουθούν ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ).

Σύμφωνα με την Πανσπουδαστική, η παράταξη παραμένει δεύτερη δύναμη πανελλαδικά, αυξάνοντας τις δυνάμεις της σε σχέση με τις περυσινές εκλογές. Η ΕΑΑΚ, σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, διατηρεί τα ποσοστά της. Όσον αφορά την ΑΡΕΝ, φαίνεται να υπάρχει αυξητική τάση των ποσοστών της πανελλαδικά, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Από την πλευρά της ΠΑΣΠ, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση των ποσοστών της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), που μπορεί να της δώσουν την πρωτιά, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πάντως, σε επιστολές της προς τους συναρμόδιους υπουργούς ωστόσο, η νεολαία της ΝΔ κάνει λόγο για επεισόδια σε 11 πόλεις της χώρας. Επεισόδια, φοιτητές που κατέληξαν στο νοσοκομείο, κλεμμένες κάλπες. Και όλα αυτά πάνω από την πολυετή διαφωνία των φοιτητικών παρατάξεων που όπως κάθε χρόνο δεν συμφωνούν σε κοινά αποτελέσματα αλλά εκδίδουν δικά τους. Κάτι που και αυτό έχει ξεφτίσει καθώς αναλυτικά αποτελέσματα δεν εκδίδουν πλέον όλες οι φοιτητικές παρατάξεις.

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου για δεύτερη χρονιά κουκουλοφόροι έκλεψαν τις κάλπες και τις έκαψαν στο προαύλιο του Ιδρύματος, δεν βγήκαν αποτελέσματα των εφετινών εκλογών. Το …κάψιμο γλύτωσαν οι 8 από τις 12 κάλπες, ενώ 3 κάηκαν. Κανένας δε από τους συγκεντρωμένους φοιτητές στο χώρο, δεν βοήθησε τον γραμματέα του πανεπιστημίου όταν προσπάθησε να σβήσει την φωτιά που άναψαν οι κουκουλοφόροι για να κάψουν τις κλεμμένες κάλπες.

Θλιβερή ήταν η μέρα και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου το ομάδα κουκουλοφόρων μπήκε στο Ίδρυμα, έσπασε τραπεζάκια της ΔΑΠ και χτύπησε φοιτητές, δύο από τους οποίους μάλιστα διακομίσθηκαν στο ΑΧΕΠΑ με ελαφρά τραύματα στο κεφάλι.

Στην Αθήνα επεισόδια έγιναν στο Χημείο, όπου κουκουλοφόροι προσπάθησαν να σπάσουν τις πόρτες του κτιρίου, ενώ μέσα βρίσκονταν φοιτητές και ψήφιζαν. Κλειστές ήταν οι περισσότερες πόρτες προς αποφυγή επεισοδίων και στην Νομική Σχολή. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επεισόδια έγιναν επίσης στο κτίριο της Πατησίων όπου κουκουλοφόροι μπήκαν μέσα στον προαύλιο χώρο του και τρομοκράτησαν τους φοιτητές που ψήφιζαν, αφού πρώτα προπηλάκισαν τον φρουρό του κτιρίου.

Παρόλα αυτά 100.000 φοιτητές προσήλθαν και εφέτος πανελλαδικά να ψηφίσουν πανελλαδικά (όσο δηλαδή και πέρυσι), για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους.

Οι εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ (νεολαία της ΝΔ) έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας κ.Αρ. Μπαλτά και Προστασίας του Πολίτη κ.Γ. Πανούση. Τις επιστολές έστειλε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδης αναφέροντας τα εξής: «Σε συνέχεια της γραπτής μας ενημέρωσης από τη Δευτέρα 11.05.2015 με την οποία σας ζητήσαμε να μεριμνήσετε για την ομαλή διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών, σας ζητάμε να εφαρμόσετε όσα ορίζει η νομοθεσία για την ασφάλεια των φοιτητών εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων».

«Σε μια εποχή που η Παιδεία πλήττεται από κάθε πλευρά, είναι αδιανόητο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ανέχονται τη φίμωση χιλιάδων φοιτητών από ομάδες αριστεριστών που φασιστικά επιδιώκουν να διαλύσουν μια στιγμή κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας. Ήδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπάρχουν τραυματισμένοι φοιτητές και εκατοντάδες άλλοι εγκλωβισμένοι, επειδή θέλησαν να συμμετέχουν στις φοιτητικές εκλογές, κάτι που προφανώς ενοχλεί. Σας καλούμε εδώ και τώρα να δώσετε εντολή στην Ελληνική Αστυνομία για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών και της προστασίας των εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών που συμμετέχουν σε αυτές» αναφέρεται στην ίδια επιστολή. Οι εκπρόσωποι της νεολαίας αναφέρουν ότι σε 11 πόλεις και σε περισσότερους από 40 φοιτητικούς συλλόγους σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα, Φλώρινα κ.α.)

«Παρά το γεγονός ότι αποστείλαμε εκ ων προτέρων επιστολή στον αναπληρωτή Υπουργό Δημοσίας Τάξης που επισυνάπτεται και με την οποία ζητούσαμε από την Υπουργό, να μεριμνήσει για την ασφαλή διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, κάτι τέτοιο αγνοήθηκε επιδεικτικά. Συνέπεια της εγκληματικής αμέλειας των αρμόδιων αρχών, ήταν οι βιαιοπραγίες εναντίον φοιτητών από την οργανωμένη προσπάθεια, να υποβαθμιστεί η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών» αναφέρεται σε κείμενο της παράταξης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε η ΔΑΠ για τις φοιτητικές εκλογές του 2015, η παράταξη που υποστηρίζεται από τη ΝΔ έλαβε σε 60 φοιτητικούς συλλόγους 44,50% και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, δεύτερη αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) που πρόσκειται στο ΚΚΕ με ποσοστό 19,98% ενώ ακολούθησαν οι Ενιαίες Ανεξάρτητες Αριστερές Κινήσεις (ΕΑΑΚ, στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) με 12,99%, η ΠΑΣΠ με 6,82% και η Αρ.Εν.με 5,63%. Κατά τα αποτελέσματα που έδωσε η Πανσπουδαστική σε 71 από 200 συλλόγους των ΑΕΙ, η ΔΑΠ συγκέντρωσε το 24,48% (πέρυσι 22,69%), τα ψηφοδέλτια της παράταξης του ΚΚΕ το 25,54% (23,97% πέρυσι) η ΠΑΣΠ το 8,98% (πέρυσι 12,82%)οι ΕΑΑΚ το 17,26% (πέρυσι 16,54%) και η ΑΡΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ το 8,84% (πέρυσι 7, 81%).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ