Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Πρώτο «αίμα» μέχρι τα τέλη Ιουλίου!

Με τη… σφραγίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν άμεσα, και πιο συγκεκριμένα έως το τέλος Ιουλίου, στη «δεξαμενή» της κινητικότητας 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι, 12.500 έως το τέλος Σεπτεμβρίου και συνολικά 25.000 έως το τέλος του 2013.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, η κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2013, με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου 2013. Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς (2.000), σχολικούς φύλακες (2.200) και εργαζομένους (περίπου 50) στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα στους οκτώ. Ο συμφωνημένος από τον Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013-2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος -4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014- παραμένουν σταθερά.

Το υπουργείο παράλληλα δεσμεύτηκε στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία.

Στο δεύτερο κύμα της κινητικότητας, του Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι «θα απορροφηθούν από την Ελληνική Αστυνομία», ενώ θα γίνει και ένας «επανέλεγχος των δικαιολογητικών τους», όπως ανέφερε (Mega) o υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μεταξύ άλλων, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ουσία της κινητικότητας είναι το “πάντρεμα” του πλεονάζοντος προσωπικού και των ελλειμμάτων», ενώ υποστήριξε ότι η διαθεσιμότητα θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από το δικό του υπουργείο και επεσήμανε ότι σε μία πρώτη φάση οι υπάλληλοι που θα βρεθούν στη «δεξαμενή» είναι κάποιοι πλεονάζοντες οδηγοί.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι κάποια υπουργεία έχουν καθυστερήσει να εντοπίσουν το πλεονάζον προσωπικό τους, ενώ άσκησε κριτική στους δήμους λέγοντας ότι «αν είχαν κάνει τη δουλειά τους θα ήμασταν πιο δίκαιοι στις απολύσεις».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι «έπρεπε να γίνει μια αξιολόγηση των αναγκών και έπρεπε να βρούμε ανθρώπους που θα μπουν στη δεξαμενή της κινητικότητας υπό μεγάλη πίεση χρόνου. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο δίκαιος γίνεται. Δεν κοιμάμαι εύκολα με αυτές τις αποφάσεις, δεν εύχομαι σε πολλούς να είναι στη θέση αυτή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να γίνουν άλλες 2.000 απολύσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση θα προέρχονται κυρίως από όσους έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα (επίορκοι), ενώ για όσους απολυθούν εντός κινητικότητας βασικό κριτήριο της αξιολόγησής τους θα είναι ο τρόπος διορισμού. «Μπήκες με διαδικασίες ΑΣΕΠ ή από την πίσω πόρτα;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ