Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Πρώτο βήμα για απολύσεις στο Δημόσιο!

Εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τους νέους οργανισμούς των υπουργείων, στα οποία γίνεται μείωση των δομών τουλάχιστον κατά 30%.

Συγκεκριμένα, στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων η μείωση των θέσεων ευθύνης φτάνει τις 1.860, δηλαδή από 5.428 μειώνονται σε 3.568. Αυτό, μεταξύ των άλλων, σημαίνει μεγάλη μείωση των λειτουργικών δαπανών και εξοικονόμηση πόρων. Για παράδειγμα, μόνον από τη μη καταβολή των επιδομάτων που αντιστοιχούν στις καταργούμενες θέσεις ευθύνης η εξοικονόμηση φτάνει περί τα 6.000.000 ευρώ τον χρόνο.

Την ίδια στιγμή, όμως, μέσω των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων (σ.σ.: εξαιρούνται τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη), αναμένεται να έλθουν και οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές μας ότι εντός του 2012 θα αποχωρήσουν 15.000 υπάλληλοι και ως το 2015 ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τους 150.000. Οι απολύσεις αυτές θα συνδυαστούν παράλληλα και με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που θα γίνει μέσω της γαλλικής «Task Force» και ενδεχομένως από ιδιωτικές εταιρίες.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ενισχύοντας τη βεβαιότητα των απολύσεων είχε τονίσει ότι «από εκεί και πέρα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τους υπαλλήλους εκείνους που, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους, θα κριθεί ότι θα πρέπει μέσω άλλων διαδικασιών να αξιοποιηθούν ή ακόμη και να απομακρυνθούν από το ελληνικό κράτος, στο πλαίσιο της μείωσης των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000 ως το 2015»!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ